Direct la continutul paginii »

Cognac sau brandy? Care sunt principalele diferențe dintre cele două băuturi spirtoase?

Poza stire 'Cognac sau brandy? Care sunt principalele diferențe dintre cele două băuturi spirtoase?'
27 Ianuarie 2020 0 comentarii

 

Cele două denumiri produc și acum confuzie în rândul pasionaților de băuturi fine, unii afirmând că “brandy” și “cognac” reprezintă, de fapt, sortimente absolut diferite, în timp ce o tabără “adversă” afirmă exact contrariul. În aceste condiții, unde poate fi poziționat adevărul privind asemănările sau deosebirile dintre cele două tipuri de băuturi spirtoase? 


O vorbă devenită celebră printre cunoscătorii de primă clasă a acestor băuturi sună în felul următor: “orice cognac este un brandy, însă nu orice brandy poate fi un cognac”. Cu alte cuvinte, există și puțin adevăr, însă și puțină nedreptate în afirmația: Cognacul și brandy-ul reprezintă una și aceeași băutură. Pentru a lămuri pe larg acest aspect, te invităm să citești până la final acest articol: 


Cognac sau brandy - Din ce sunt realizate? 

Ingrediente ale unui brandy 

Brandy-ul este o băutură alcoolică, obținută prin distilarea în prealabil a unui suc de fructe. Printre cele mai des utilizate fructe, având ca scop obținerea unei arome de brandy, putem identifica: merele, perele sau cireșele. 

Ingrediente ale unui coniac 

În cazul coniacului, acest tip de brady se obține doar ca urmare a respectării unui set precis de reguli. Cel mai bune tipuri de cognac se obțin doar din struguri albi, crescuți în una dintre cele șase zone ale regiunii franceze Cognac, conform unor parametri stricți: climă, sol etc 

Cognac sau brandy - Cum sunt produse? 

Avand în vedere faptul că brandy-ul lasă loc unei categorii generoase de băuturi, procesul de realizare diferă de la produs la produs. Însă numitorul comun din spatele acestei palete largi de brandy-uri este chiar procesul de fermentare a sucului de fructe, urmat de distilarea acestuia. 

Obținerea unui brandy bun

Pentru obținerea brandy-urilor de calitate, sunt utilizați struguri de calitate superioară, cantitățile obținute sunt relativ mici, se distilează de două ori, iar perioada de maturare este de cel puțin doi ani. 


Pentru obținerea brandy-urilor de larg consum, pot fi utilizați atât struguri de calitate inferioară, cât și alte soiuri de fructe. O băutură aparținând acestei categorii inferioare se distilează o singură dată, în distilatoare verticale, maturându-se apoi pentru o perioadă de maxim un an. 

Obținerea unui cognac bun

Implică un proces de producție ceva mai elaborat. Într-o primă etapă, se vor fermenta strugurii culeși din podgoriile regiunii Cognac. Unul dintre cele mai apreciate soiuri de struguri albi este Ugni Blanc. După obținerea vinului, acesta se va distila de două ori, în intervalul 1 octombrie - 31 martie. 


Această nouă băutură - “apa vieții”, așa cum mai este denumită - începe apoi procesul de maturare, proces ce poate dura chiar și mai bine de doi ani. Mai întâi, cognacul este pus în butoaie de lemn nou, apoi se mută în butoaie mai vechi, pentru ca băutura să nu extragă în propriul gust prea mult din esența lemnului. 


Înainte de îmbuteliere, cognacul este amestecat de un specialist cu alte alcooluri maturate, lichidul rezultat intrând într-un nou proces de maturare. 

Care sunt cele mai cunoscute tipuri de brandy?

Pe eticheta sticlei vom găsi mereu cele mai importante informații despre calitatea unui brandy. Așadar, pe piață există o mulțime de acronime, precum: VS, VSOP, XO. Puțin mai jos, vom vorbi și despre semnificația fiecărui acronim în parte. Însă până atunci, iată cele mai cunoscute tipuri de brandy: 


Armagnac - acest tip de brandy poartă denumirea regiunii din care sunt culeși strugurii pentru realizarea sa. Datorită procesului de distilare, rezultă un brandy cu note lemnoase puțin mai “robuste”; 


American Brandy - este realizat în SUA, are un gust decent, prețul pe măsură, însă calitatea sa nu se compară cu cea a celorlalte tipuri de brandy, realizate în Franța; 


Calvados - un brandy franțuzesc ce are la bază sucul de mere. După distilare, se lasă la maturat pentru o perioadă de doi ani; 


Pisco - un tip de brandy ce se bucură de o popularitate incredibilă în țări din America de Sud, precum Chile sau Peru. Este realizat din struguri culeși în podgoriile din această regiune a globului, fiind maturat în damigene de sticlă. Are o cromatică mult mai puternică și un gust ce amintește de brandy-urile realizate în Hexagon. 

Care sunt cele mai cunoscute tipuri de cognac? 

Cele mai renumite branduri de cognac sunt: Hennessy (comandă cognac Hennessy de la Alcool Discount), Remy Martin, Courvoisier. Cât despre abrevierile despre care discutam puțin mai sus, iată ce înseamnă acestea: 


VS - Very Special - gamă de cognacuri maturate pe o perioadă de cel puțin doi ani; 


VSOP - Very Superior Old Pale - băuturi ce au fost ținute la maturat în butoaie de stejar, pentru o perioadă de cel puțin patru ani; 


XO - Extra Old - cel mai tânăr coniac din această categorie a fost ținut la maturat în butoaie de stejar, pentru o perioadă de cel puțin șase ani. 


Tu ce băutură preferi, brandy sau cognac? 


0 comentarii

    Momentan nu exista nici un comentariu adaugat.
    Daca doriti sa adaugati unul, completati formularul de mai jos.

Spune parerea ta