Direct la continutul paginii »

Cele mai bune recomandări pentru tinerii care abia au devenit părinți

Poza stire 'Cele mai bune recomandări pentru tinerii care abia au devenit părinți'
25 Octombrie 2021 0 comentarii

 

Venirea pe lume a unui copil este cea mai mare bucurie pe care o poate trăi o familie, reprezintă împlinirea iubirii și speranța unui viitor fericit. La fel de puternice precum sentimentul de bine sunt gândurile și îngrijorările, căci a fi părinte este poate cea mai dificilă misiune, dar și cea mai frumoasă.

Pentru ca aceste frământări să-și găsească răspunsuri, iată câteva recomandări din  cărți despre parenting, pe care tinerii care abia au devenit părinți să le citească și să le urmeze. Sunt ușor de reținut, pentru că poartă numele cei 7 C de acasă:

Calm

Primele luni din viața de părinte sunt solicitante, problemele apar pe neprevăzute, iar orele de somn rămân doar o amintire. Pentru a trece cu bine peste această perioadă, tinerii părinți trebuie să abordeze situația cu calm, să evite certurile și mai ales să nu-și verse nervii unul asupra altuia. 

Consecvență

Și mami și tati și-au făcut multe planuri și s-au pregătit intens pentru noile lor roluri de părinți. Iar când devin responsabili de micul bebe, realitatea nu se aseamănă întotdeauna cu ceea ce se așteptau cei doi. Este foarte important să rămână consecvenți deciziilor pe care le-au luat și să respecte regulile convenite, pentru a menține echilibrul în echipa de parenting.

Coerență

O vorbă din popor spune că trebuie să tragă amândoi la aceeași căruță..sau cărucior, dacă ar fi să adaptăm proverbul la situația dată...Tinerii părinți primesc sfaturi, păreri și informații din toate părțile, așa că trebuie să-și armonizeze opiniile și să abordeze coerent toate subiectele care țin de îngrijirea copilului în primele luni de viață: somn, băiță, alăptat, mersul la doctor, plimbările prin parc ș.a. 

Consistență

Să fii părinte este un job full-time. Nu te poți eschiva, trebuie să-ți iei în serios îndatoririle și să realizezi mereu ce-ai promis, să te ridici la nivelul așteptărilor, pentru că celălalt își pune toată încrederea în tine, iar prin ceea ce faci trebuie să asiguri acțiuni consistente, care să fie într-adevăr utile și aliniate la programul cotidian al familiei.

Cumpătare

Tentația este de a cheltui peste măsură, pentru ca celui mic să nu-i lipsească hăinuțe, pături, jucării, diverse gadgeturi pentru copii. Un sfat util pentru tinerii părinți este să realizeze o listă cu lucruri de cumpărat înainte de naștere și apoi o planificare cu ce trebuie luat în fiecare lună, pentru a evita risipa financiară și a se asigura că bebe are ce-i trebuie. Cumpătarea este o lecție pe care mami și tati trebuie s-o învețe încă din primele zile, pentru că le va fi utilă toată viața. 

Comunicare

Într-o perioadă atât de solicitantă, oboseala, stresul, stările de nervozitate își fac simțită prezența, iar frustrările personale riscă să aducă tensiuni care nu fac bine niciunuia dintre părinți. O recomandare mereu binevenită este ca cei doi să comunice sincer și deschis, să-și exprime nemulțumirile în mod constructiv și să caute soluții, pentru a ieși împreună din situațiile dificile.

Cuplu

Când apare un bebe, prioritățile se schimbă, viața intimă este mai complicată, dar ea nu trebuie pusă pe pauză, pentru că cei doi formează un cuplu, iar sexualitatea este o parte foarte importantă într-o relație. Menținerea atracției și crearea momentelor de pasiune necesită un efort comun, din partea ambilor parteneri.


Aceste recomandări sunt utile pentru tinerii care abia au devenit părinți și reprezintă cele mai bune sfaturi pe care le pot primi, ca să pornească cu dreptul în viața de familie în trei: mami, tati și bebe.


0 comentarii

    Momentan nu exista nici un comentariu adaugat.
    Daca doriti sa adaugati unul, completati formularul de mai jos.

Spune parerea ta