Direct la continutul paginii »

Cele mai bune fungicide pentru combaterea bolilor plantelor

 

De multe ori se intampla ca plantele din cultura semanata sa sufere de diverse boli care pot afecta in mare masura atat cresterea legumelor, cat si calitatea acestora. Iar daca vrei sa te bucuri de o cultura roditoare este indicat sa apelezi la masuri potrivite prin aplicarea fungicidelor pentru combaterea acestor boli.

 

Tipuri de boli care pot aparea in gradina ta

 

Sunt mai multe tipuri de boli care pot aparea la nivelul plantelor din gradina ta. Dintre acestea cele mai des intalnite sunt urmatoarele:

 

 • Patarea frunzelor. Aceasta boala apare sub forma de pete de culoare cafenie, fiind cel mai aesea intalnita la culturile de tomate.

 • Patarea frunzelor prin pete de culoare neagra si basici. Boala de acest tip este specifica culturilor de tomate, varza, fasole, conopida si, cel mai adesea, celor de ardei.

 • Patarea de tip unghiular caracterizata prin pete mici cu aspectul umed si gri. O astfel de boala apare frecvent la fasole si castraveti.

 • Putregaiul alb al frunzelor. O boala specifica culturilor de castraveti, varza, pepeni, morcov, salata, ceapa, usturoi.

 

Printre boli se mai numara si ofilirea, putreaiul cenusiu, mana sau fainarea.

 

Tipuri de fungicide

 

Fungicidele pot fi categorisite dupa:

 

 • Actiunea pe care o au. In aceasta categorie se incadreaza fungicidele de contact si fungicidele sistemice.

 

Fungicidele de contact ajuta la diminuarea aparitiei bolilor atata timp cat substanta acestora se afla pe planta. Avantajele acestora sunt ca nu patrund in tesutul plantei si ca asigura un inalt nivel de protectie. Printre dezavanataje se numara faptul ca in cazul unui sezon mai ploios, acestea isi pierd din efect si trebuie aplicate mai des. Iar daca plantele sunt deja infectate, tratamentul cu fungicide devine inutil.

 

Fungicidele sistemice nu au o actiune limitata doar pentru suprafata plantei. Aceste fungicide isi fac efectul indiferent de conditiile meteorologice si pot stopa bolile deja aparute. Pe de alta parte, aceste fungicide pot afecta tesuturile plantei si, daca sunt utilizate in mai mult de 3 tratamente, bolile pot deveni imune la ele.

 

-         Formula. Aceasta categorie se refera la fungicide ce pot fi gasite fie sub forma de solutii concentrate, granulate, fie sub forma de praf sau spray.

 

Care este rolul fungicidelor

 

Fungicidele fac parte din categoria pesticidelor si sunt utilizate de agricultori pentru a isi proteja plantele din cultura. Acestea au rolul de a controla aparitia acestor boli si de a stopa raspandirea lor la nivelul plantei. Astfel, tu te vei putea bucura de o cultura agricola productiva si de calitate.

 

Exemple de fungicide

 

Iata cateva de exemple de fungicide in functie de cultura pentru care sunt destinate:

 

-         Pentru cultura de legume:

       

-  Captan 80 WDG care combate boli precum mana si patarea cafenie a frunzelor.

- Topsin 70 WDG este un fungicid folosit pentru a impiedica patarea cafenie a frunzelor, precum si uscarea vasculara sau fuzarioza.

- Dithane M45 combate patarea frunzelor si aparitia basicilor, septorioza, mana, antracnoza si alternorioza.

 

-         Pentru plante furajere. Este recomandat fungicidul Systiva 333 FS care combate boli precum septorioza, fainarea, mucegaiul de zapada, patarea reticulara sau sfasierea frunzelor.

 

-         Pentru plante ornamentale. Perfect plant este un tratament complet impotriva bolilor si a daunatorilor care afecteaza plantele ornamentale.

 

-         Pentru vita de vie si pomi fructiferi. Printre fungicidele recomandate se numara: Rovral 500 SC care combate putregaiul cenusiu sau Antracol 70 WP benefic pentru a lupta cu mana, rapanul sau antracnoza frunzelor.

 

Folosirea corecta a fungicidelor

 

Folosirea fungicidelor trebuie facuta intr-un mod responsabil si corect. De aceea este important sa respecti dozele si concentratiile necesare aplicarii fungicidului, in caz contrar fiind posibila chiar afectarea plantelor cultivate.

 

In functie de tipul de fungicid, momentul aplicarii acestora poate varia. Spre exemplu, fungicidele sistemice pot fi aplicate chiar si la un interval cuprins intre 24 si 36 de ore de la momentul in care apare boala.

 

Insa, informatii precum dozele recomandate sau momentul optim al aplicarii se regasesc pe ambalajele fungicidelor. Acestea trebuie respectate intocmai pentru evitarea fitotoxicitatii.

 

In momentul folosirii fungicidelor este necesara utilizarea unui echipament de protectie format din manusi si haine speciale, precum si a unor instrumente precum pompa sau atomizoare. Foarte important este ca dupa finalizarea aplicarii fungicidelor sa cureti cu atentie intregul echipament!

 

Cateva metode care previn instalarea bolilor

 

Prevenirea aparitiei bolilor este recomandata pentru a economisi bani si timp. In plus, metodele de prevenire sunt mult mai prietenoase cu mediul inconjurator comparativ cu aplicarea diverselor substante pentru combaterea bolilor deja instalate.

 

Printre metodele de prevenire se numara:

 

 • Pregatirea potrivita a solului inainte de plantarea culturilor;

 • Semanatul sa fie realizat la momentul potrivit si in conditii optime;

 • Utilizarea unor soiuri de plante calitative care sa aiba o rezistenta mai mare in fata bolilor;

 • Indepartarea buruienilor sau a plantelor bolnave din cultura, acestea producand daunatori si boli si pentru plantele sanatoase.

 

0 comentarii

  Momentan nu exista nici un comentariu adaugat.
  Daca doriti sa adaugati unul, completati formularul de mai jos.

Spune parerea ta