Direct la continutul paginii »

Ce trebuie să știi despre hrana umedă pentru animale de companie

Poza stire 'Ce trebuie să știi despre hrana umedă pentru animale de companie'
14 Iunie 2021 0 comentarii

 

Nutriția este foarte importantă pentru animalul tău de companie, indiferent de specia din care face parte. Sănătatea sa depinde de ceea ce mănâncă, așa că este bine să îi organizezi dieta astfel încât să fie cât mai benefică. Alegerea hranei potrivite poate fi însă dificilă, mai ales că toate produsele par să aducă avantaje. Pentru mulți proprietari de pisici și câini alegerea între hrana uscată și cea umedă este o adevărată dilemă. Deși hrana uscată este cea mai convenabilă ca preț, cea umedă pare să aibă mai multe avantaje. Așa să fie? Descoperă în continuare ce trebuie să știi despre hrana umedă pentru animale de companie.


Cum se prepară hrana umedă


Unul dintre primele lucruri pe care oamenii îl observă când descoperă un pachet de hrană umedă este cât de diferit arată și miroase față de hrana uscată și alte alimente destinate câinilor ori pisicilor. Diferența provine în mare parte din modalitatea de producție. Mâncarea uscată presupune amestecarea ingredientelor și un proces numit extruziune, care constă în gătirea la temperatură înaltă, sub presiune. Hrana umedă nu este extrudată, ci pusă în cutii care se videază și sterilizează la căldură. Acest proces are rolul de a elimina posibilii agenți patogeni, ca E. coli sau Salmonella. 


Indicii nutriționali diferă de cei ai hranei uscate


Orice produs destinat alimentației prietenului tău necuvântător trebuie să treacă printr-o analiză nutrițională, care se regăsește pe ambalajul produsului. Indicii nutriționali care apar de obicei măsoară cantitatea de proteine, de grăsimi, de fibre și de lichid. Pot apărea și alți indici, în special când producătorul susține că hrana are un beneficiu specific. De exemplu, un produs destinat îmbunătățirii dentiției sau sistemului osos prezintă pe ambalaj și nivelul de calciu din compoziție.


Când compari hrana umedă cu cea uscată din perspectiva indicilor nutriționali este posibil să descoperi diferențe majore. De exemplu, mâncarea umedă pare să conțină mult mai puține proteine decât cea uscată, dar, de fapt, ceea ce diferă este conținutul de lichid. Întotdeauna calculează procentajul de materie solidă din hrana umedă înainte de a o compara cu cea uscată.  


Hrana umedă este mai sănătoasă pentru anumite categorii de animale


Câinii sau pisicile foarte active pot suferi de deshidratare, iar hrana umedă îi poate ajuta să își mențină nivelul apei din corp la valori normale, pentru că are în compoziție 75-78% lichide. Mâncarea nu înlocuiește însă apa proaspătă. Hrana umedă pentru câini de la Carrefour este benefică și pentru câinii bătrâni, care au dinți lipsă sau afectați de boală și care deseori refuză să mănânce din cauza durerilor sau disconfortului. Totuși, pentru câinii sau pisicile tinere o alimentație bazată exclusiv pe hrană umedă nu reprezintă o idee bună, pentru că facilitează depunerea tartrului. Mâncarea umedă conține mai puțini carbohidrați decât cea uscată, astfel că nu predispune la obezitate. În plus, datorită faptului că se comercializează în cantități mici, conține puțini conservanți. 


Cum se păstrează hrana umedă


Mâncarea umedă este ambalată la conservă, așa că este mai ușor de depozitat. Totuși, ambalajul de metal facilitează transferul termic, așa că păstrează cutiile departe de căldură și îngheț, pentru a preveni alterarea și schimbarea gustului și a texturii. Reține, de asemenea, că hrana umedă se strică repede după desfacere, așa că depozitează cutiile începute în frigider, dar nu mai mult de o săptămână. Dacă rămâne hrană umedă în bol așteaptă cel mult 4 ore ca pisica sau câinele să o termine, apoi arunc-o, pentru că poate pune sănătatea animalului în pericol.


Hrana umedă asigură nutrienți esențiali pentru animalul tău, mai ales că pe piață se găsesc variante adaptate pentru toți câinii și pisicile, în funcție de vârstă, rasă, starea de sănătate și nivelul de activitate.


0 comentarii

    Momentan nu exista nici un comentariu adaugat.
    Daca doriti sa adaugati unul, completati formularul de mai jos.

Spune parerea ta