Direct la continutul paginii »

Ce trebuie să știi despre cimbru

Poza stire 'Ce trebuie să știi despre cimbru'
23 Martie 2023 0 comentarii

Cimbrul este cunoscut în special ca plantă aromatică, dar are și proprietăți curative. În medicina populară se folosește de mii de ani. Și medicina modernă îl folosește ca ingredient pentru diferite medicamente sau cosmetice. Probabil ai văzut în farmacii sau magazine șampoane sau geluri de duș cu cimbru. 


Chiar dacă cimbrul este o planta utilă, trebuie să știi pentru ce probleme medicale se folosește, cum, și în ce cantitate. În rândurile care urmează ai șansa de a descoperi ce trebuie să știi despre cimbru. 

Ce este cimbrul

Înainte de a descoperi proprietățile cimbrului, merită să afli mai multe despre această plantă. Cimbrul este o plantă aromatică perenă de înălțime redusă, care nu depășește 20-30 cm înălțime. Face parte din familia Lamiaceae și este înrudită cu alte plante aromatice, ca oregano. Cimbrul este specific zonei mediteraneene, deși cimbrișorul, o rudă sălbatică, crește și la noi în țară, în regiunile deluroase și muntoase. Cimbrul preferă zonele însorite și calde. Suportă bine seceta, dar nu tolerează umiditatea excesivă. 

 

Proprietățile cimbrului

 

La fel ca alte plante care agrează căldura, și cimbrul produce uleiuri volatile puternice. Timolul, un compus specific, are proprietăți antifungice și antiseptice. La fel de utili sunt și borneolul, geraniolul și carvacrolul, alți compuși care se găsesc în plantă. Cimbrul conține și un număr ridicat de antioxidanți și multe vitamine și minerale: potasiu, fier, calciu, mangan, magneziu, seleniu, acid folic, complexul de vitamine B, vitaminele A, C, E și K. Aceste substanțe din compoziția cimbrului îi conferă acestuia proprietăți antiseptice, antimicrobiene, astringente, carminative, antispasmodice, antipiretice, analgezice și tonice. [2]

 

Cum poți consuma cimbru

 

Cimbrul este o plantă excelentă pentru bucătărie. Gustul plăcut se potrivește cu multe preparate, de la ciorbe și supe la sosuri și fripturi. Cimbrul merge foarte bine cu carnea de pui, curcan și pește. Nu se împacă la fel de bine cu carnea de porc sau alte tipuri de carne grasă. Există însă destule plante aromatice sănătoase și pentru acestea. 

 

Poți consuma cimbru și sub formă de ceai, tinctură ori sirop. Pe piață există numeroase sortimente de ceaiuri și alte produse cu cimbru. Poți folosi însă și cimbru din comerț, dacă acesta este de calitate, sau, și mai bine, crescut de tine într-un ghiveci. Cimbrul nu este pretențios și se dezvoltă bine dacă îi asiguri multă lumină. 

 

Beneficiile cimbrului

 

Îmbunătățește digestia

 

Compușii chimici din cimbru sprijină digestia și contribuie la reglarea florei intestinale. Datorită proprietăților antiseptice, planta se dovedește utilă în prevenirea dezvoltării bacteriilor dăunătoare, care pot provoca infecții gastrointestinale. De asemenea, poate ajuta la eliminarea paraziților intestinali. [1]

 

Calmează tusea

 

Timolul este un compus care decongestionează sistemul respirator. Cimbrul poate ajuta la calmarea tusei și, datorită proprietăților antiseptice, ajută la îndepărtarea infecției care o cauzează. Totuși, nu te baza doar pe cimbru sau alte plante. Cere sfatul medicului sau farmacistului, în special dacă tusea persistă sau este violentă. [4, 5]

 

Calmează durerile menstruale

 

Datorită proprietăților antispasmodice, cimbrul poate ajuta la calmarea durerilor menstruale. Un studiu din 2020 [8] a arătat că ceaiul de cimbru a ajutat la calmarea durerilor menstruale la adolescente. 

 

Sprijină sistemul imunitar

 

Conținutul ridicat de antioxidanți, vitamine și minerale din cimbru este benefic sistemului imunitar [2]. Totuși, consumul de cimbru nu compensează somnul odihnitor, stilul de viață ordonat, activitatea fizică, hrana sănătoasă și alte lucruri care ajută organismul să se apare. 

 

Precauții în consumul de cimbru

 

Se poate întâmpla să fii alergic la cimbru, situație în care te poți confrunta cu diferite simptome supărătoare, ca greața, voma, diareea sau erupții. Consumat în exces, cimbrul încetinește coagularea sangelui. De asemenea, poate diminua efectul medicamentelor care conțin estrogen și al anticolinergicelor. [6]

 

Cimbrul este o plantă sănătoasă, pe care merită să o incluzi în dieta ta ca ingredient pentru preparate și ceaiuri. 

 

  1. Abdulaziz Almanea, et al. “The Potential Gastrointestinal Health Benefits of Thymus Vulgaris Essential Oil: A Review.” Biomedical and Pharmacology Journal, vol. 12, no. 04, 28 Dec. 2019, pp. 1793–1799. Accessed 8 Mar. 2022.

  2. Dauqan, EMA, and Abdullah A. “Medicinal and Functional Values of Thyme (Thymus Vulgaris L.) Herb.” Journal of Applied Biology & Biotechnology, 2017. Accessed 8 Mar. 2022.

  3. “FoodData Central.” Usda.gov, 2022, https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/170938/nutrients. Accessed 8 Mar. 2022.

  4. Kemmerich, Bernd, et al. “Efficacy and Tolerability of a Fluid Extract Combination of Thyme Herb and Ivy Leaves and Matched Placebo in Adults Suffering from Acute Bronchitis with Productive Cough.” Arzneimittelforschung, vol. 56, no. 09, 22 Dec. 2011, pp. 652–660. Accessed 8 Mar. 2022.

  5. Seibel, Jan, et al. “In Vivo and  in Vitro  Investigation of Anti-Inflammatory and Mucus-Regulatory Activities of a Fixed Combination of Thyme and Primula Extracts.” Pulmonary Pharmacology & Therapeutics, vol. 51, Aug. 2018, pp. 10–17. Accessed 8 Mar. 2022.

  6. “Thyme.” RxList, RxList, 11 June 2021, https://www.rxlist.com/thyme/supplements.htm . Accessed 8 Mar. 2022.

  7. “Thyme Tea: Health Benefits, Nutrition Facts, and How to Prepare It.” WebMD, WebMD, 18 Nov. 2020, www.webmd.com/diet/thyme-tea-health-benefits#1. Accessed 8 Mar. 2022.

  8. Zeru, Abayneh Birlie, and Mikyas Arega Muluneh. “Thyme Tea and Primary Dysmenorrhea among Young Female Students.” Adolescent Health, Medicine and Therapeutics, vol. Volume 11, Oct. 2020, p

 

0 comentarii

    Momentan nu exista nici un comentariu adaugat.
    Daca doriti sa adaugati unul, completati formularul de mai jos.

Spune parerea ta