Direct la continutul paginii »

Ce trebuie, neapărat, sa asigure un serviciu de întreținere ascensoare

Poza stire 'Ce trebuie, neapărat, sa asigure un serviciu de întreținere ascensoare'
25 August 2021 0 comentarii

 

Deși, tuturor ni se pare extrem de simplu și de banal să luăm liftul și să urcăm de la parter la ultimul etaj doar cu o simplă apăsare pe buton, nu uita că acest mic gest acționează un mecanism foarte complex. Un ascensor are în componență sute de piese, care trebuie să funcționeze perfect, pentru ca noi să fim în siguranță. Pentru a ne asigura de acest lucru este necesar un serviciu de mentenanță care se ocupe de întreținerea liftului.

Mentenanța unui ascensor include reviziile tehnice periodice și lucrările de întreținere și reparații. Ce presupun, mai exact, astfel de intervenții știu cel mai bine specialiștii de la MP Ifma, cea mai veche companie românească specializată în instalarea, întreținerea și modernizarea ascensoarelor.

 

Întreținerea și reviziile tehnice curente

Pentru a evita apariția  unor defecțiuni, mai ales în cazul ascensoarelor mai vechi, este necesar ca acestea să fie supuse unei revizii tehnice curente de două ori pe lună, la interval de 13-15 zile. Cu ocazia acestor revizii, specialiștii au MP IFMA vor avea grijă să:

  • Curețe troliul, cabina, camera motorului, a roților de conducere dar și puțul liftului.

  • Verifice nivelul uleiului și să-l completeze, în cazul troliului și a lagărelor.

  • Verifice gradul de uzură al lagărelor și sistemul de ungere.

  • Greseze toate componentele supuse frecării.

  • Verifice gradul de uzură al cablurilor.

  • Verifice și regleze componentele de securitate.

  • Verifice și regleze sistemul de frânare și să verifice gradul de uzură al saboților de frânare.

  • Verifice elementele de prindere a cabinei și contragreutății.

De asemenea, mai sunt verificate elementele de îmbinare, tampoanele și limitatoarele de sfârșit de cursă, demarajul și oprirea cabinei în stații, ușile de acces la puțul liftului, roțile de fricțiune și toate componentele electrice. Bineînțeles, în cazul în care constată defecțiuni grave sau se descoperă că unele componente sunt uzate, acestea vor fi remediate, iar piesele înlocuite.

Revizia generală

Această operațiune trebuie să fie realizată anual. Ea constă în examinarea totală a ascensorului, în paralel cu remedierea problemelor constatate cu ocazia reviziilor curente, și rămase nerezolvate. De regulă, revizia generală se desfășoară pe parcursul câtorva zile, timp în care ascensorul nu va putea fi folosit, aspect care va fi adus, din timp, la cunoștința beneficiarilor. Cu ocazia reviziei generale, se repetă operațiunile întreprinse în cadrul reviziilor curente, însă, se efectuează și unele lucrări suplimentare care constau în:

  • Demontarea carcasei reductorului și verificarea gradului de uzură al angrenajului arbore melcat, respectiv roata melcată, lagărele și rulmentul axial al reductorului.

  • Demontarea carcasei troliului care, va fi spălată, după care se va completa nivelul de ulei, operațiune urmată de remontarea carcasei.

  • Spălarea motorului și a lagărelor, ocazie și pentru schimbul de ulei.

  • Verificarea instalațiilor electrice din puțul liftului, camera motorului și din cabina liftului.

  • Demontarea și spălarea roților de fricțiune, urmată de spălarea și ungerea lagărelor și a axelor.

Nu în ultimul rând, echipa de revizie demontează și paracăzătoarele, în vederea spălării ungerii și verificării bunei funcționări a acestora.

Intervențiile de urgență

Chiar dacă reviziile și lucrările de întreținere sunt asigurate în mod corespunzător, pot apărea defecțiuni neprevăzute, iar situația este mai gravă atunci când rămân persoane blocate în cabina liftului. În contractul cu firma de mentenanță, trebuie să existe un capitol special destinat intervențiilor de urgență în astfel de cazuri. Ideal este ca prestatorul de servicii să asigure un dispecerat permanent, unde urgențele să poată fi semnalate la orice oră, precum și echipe care să intervină în cel mai scut timp.

 

Acestea sunt principalele servicii necesare întreținerii corespunzătoare a unui ascensor,  lucrări care trebuie, obligatoriu, să fie asigurate de personal calificat. De aceea, trebuie să închei un contract cu o firmă specializată, iar la întocmirea documentelor să ai grijă ca în lista de servicii să fie incluse toate operațiunile prezentate în acest articol.

0 comentarii

    Momentan nu exista nici un comentariu adaugat.
    Daca doriti sa adaugati unul, completati formularul de mai jos.

Spune parerea ta