Direct la continutul paginii »

Ce să NU faci dacă porți lentile de contact

Poza stire 'Ce să NU faci dacă porți lentile de contact'
05 Mai 2019 0 comentarii

Lentilele de contact sunt o alternativă excelentă la purtarea ochelarilor, mai ales pentru persoanele active. În general, femeile sunt cele care le preferă, pentru că astfel nu este nevoie să își ascundă privirea în spatele unor rame de ochelari. Lentilele de contact sunt comode și ușor de folosit, însă pentru a te bucura din plin de toate avantajele pe care ți le oferă, trebuie să le folosești corect. Lentilele pot fi schimbate o dată la două săptămâni sau mai rar, o dată pe lună sau chiar trimestrial. De aceea, felul în care le îngrijești pe durata purtării este esențial pentru sănătatea ochilor tăi. Iată câteva lucruri pe care NU trebuie să le faci atunci când folosești lentile de contact.

Nu curăța lentilele cu apă


Lentilele de contact se scot seara, înainte de culcare. Fă-ți un ritual zilnic de curățare a acestora, atunci când le scoți de la ochi. Nu folosi pentru curățare apă, nici de la robinet și nici îmbuteliată. În apă se găsesc diverși microbi și bacterii care se atașează de lentile și ajung apoi în ochii tăi, provocând infecții. Te poți confrunta cu roșeață, senzație de arsură sau usturime, vedere în ceață și chiar dureri. Multe dintre aceste simptome apar atunci când ochiul este infectat cu o bacterie numită Acanthamoeba, responsabilă pentru keratita amibiană. Afecțiunea se poate vindeca cu antibiotice, însă de multe ori bacteria dezvoltă rezistență la tratament. Curăță lentilele numai cu soluția specială de curățare. Nu folosi apa nici ca să le depozitezi peste noapte. Dacă ți se pare complicat să cureți lentilele în fiecare zi, poți opta pentru lentilele zilnice, care se aruncă după fiecare purtare. Le găsești în magazinele de specialitate, cum este Lentiamo. Aici găsești atât modele de unică folosință, cât și lentile de contact care se schimbă mai rar, adică cele cu purtare lunară sau săptămânală.


Nu folosi lentile în piscină, în bazinul de înot, la duș sau când faci baie în mare


Apa este mediul preferat de bacterii, de aceea atunci când ochii tăi vor intra în contact cu apa din bazin, jacuzzi sau mare este bine să nu porți lentile. Scoate lentilele de contact și atunci când faci duș. Poți rămâne cu lentilele doar dacă folosești ochelari speciali pentru înot, dar ai grijă ca aceștia să protejeze perfect zona ochilor.

Dacă perspectiva unui concediu la mare cu vederea în ceață nu te încântă prea tare, discută cu oftalmologul despre posibilitatea ca ochelarii de soare să aibă dioptrii.

Nu atinge lentilele dacă nu te-ai spălat pe mâini


Spală-te întotdeauna cu apă și săpun înainte să îți scoți sau să îți pui lentilele. Nu uita să te și ștergi foarte bine de apă, pentru a nu favoriza apariția microbilor. Dacă nu ești convins de pericolul la care te poți expune, gândește-te câte lucruri atingi zilnic cu mâinile. Apoi imaginează-ți că toate bacteriile sau virusurile cu care mâinile vin în contact ar putea ajunge pe corneea ta. Dacă lentilele tale nu sunt perfect curate, poți face foarte ușor keratită sau alte infecții corneene.

Asigură-te că ai unghiile tăiate atunci când mânuiești lentilele de contact. Orice zgârietură poate crea un disconfort la nivelul ochilor. Dacă ai scăpat o lentilă pe jos sau în chiuvetă nu o pune la ochi decât după ce ai dezinfectat-o din nou. Nu purta lentilele de contact ale altcuiva, chiar dacă este o persoană apropiată.

 

Dacă respecți toate aceste reguli de folosire, te vei bucura de toate avantajele lentilelor de contact, fără neplăceri. În cazul în care simți totuși un disconfort, vezi în ceață sau ți se pare că lentilele tale au o problemă, consultă cât poți de repede un oftalmolog. Nu uita că lentilele de contact trebuie îngrijite cu mare atenție pentru a-ți oferi libertatea de mișcare și încredere în tine, fără dezavantaje.

0 comentarii

    Momentan nu exista nici un comentariu adaugat.
    Daca doriti sa adaugati unul, completati formularul de mai jos.

Spune parerea ta