Direct la continutul paginii »

Ce înseamnă o cafea bună pregătită acasă, la birou sau la o cafenea

Cafeaua este una dintre cele mai consumate băuturi și este cunoscută drept sursa de energie pentru o zi întreagă. Însă, știi ce înseamnă cu adevărat o cafea bună? Ce intensitate trebuie să aibă aroma, dar și cum poți evalua corect calitățile unei cești de cafea? Află tot ce trebuie să știi despre o cafea bună, fie că o bei acasă, la birou sau la o cafenea!

Ce înseamnă o cafea bună?

Te-ai gândit vreodată de ce cafeaua pe care o comanzi într-o cafenea, care este preparată de un barista, are un gust diferit față de cea pe care pregătești acasă? Ei bine, primul motiv ar putea fi anii de pregătire și abilitățile pe care un barista îi are în spate, dar și variațiile de temperatură, chimia apei ori distribuția particulelor și bineînțeles metoda de preparare în sine. Calitatea cafelei are cel mai important rol în producerea unei cești de cafea cu gust și aromă perfectă!


Cât de tare trebuie să fie o cafea bună?

Există mai multe modalități prin care poți obține o cafea bună, însă concentrațiile sunt diferite. Majoritatea oamenilor s-au obișnuit deja să consume băuturi care conțin compuși ai cafelei (acizi organici sau esteri) în concentrații de 1,2 - 1,5% (precum cafeaua la filtru), dar și băuturi care conțin concentrații ale compușilor de 8-10% (cafea espresso). Există un număr limitat de băuturi care ating aceste concentrații de până la 10%, iar cafeaua espresso este de departe cea mai cunoscută și utilizată. Pentru a obține o băutură care conține cafea există mai multe modalități de preparare și anume: infuzie simplă, cafea turcească, arăbească, presă franțuzească, aeropresa, etc. Fiecare dintre aceste tehnici conduce în final la obținerea unei cafele cu gust bun, cu concentrații diferite.


Apa influențează calitatea cafelei?

Sunt cunoscute două metode de preparare a cafelei cu concentrație scăzută - dispozitive care scufundă cafeaua în apă, dar și care pun apă peste cafea. Diferența majoră dintre cele două modalități este temperatura particulelor de cafea care este mult mai mare în cazul imersiunii depline. Mai exact, viteza cu care aroma de cafea se deplasează prin particula solidă la interfața apă-cafea crește o dată cu temperatura.

Temperatura ridicată a particulelor înseamnă că se extrag mai mulți compuși gustoși în particulele de cafea, însă o temperatură mai ridicată înseamnă și o dizolvare a mai multor compuși nedoriți în apă. De asemenea, în raportul apă-cafea contează timpul de preparare și tipul de măcinare a cafelei.  Cu cât cafeaua este mai fină, cu atât apa va trece mai greu prin măcinișul fin.

Cum recunoști o cafea buna? Top 5 Sfaturi utile

Un gust autentic și aromat îl vei simți în special atunci când cumperi cafea boabe și o macini acasă, însă pe lângă acest mic detaliu mai sunt și câteva reguli care te vor ajuta să recunoști o cafea bună. Iată care sunt acestea!

 

1. Cafeaua măcinată ambalată nu este proaspătă, indiferent de data pe care o vei găsi menționată pe ambalaj. Alege întotdeauna cafea Kafune ambalată, dar nemăcinată.

 

 

2. Verifică data de prăjire. Dacă alegi să cumperi cafea preambalată, citește pe ambalaj care este data de prăjire deoarece aroma poate dispărea destul de repede de la data deschiderii pachetului. Recomandarea specialiștilor este de a alege o dată cât mai apropiată de ziua în care cumperi cafeaua.

 

 

3. Vezi care este nivelul prăjirii. Vorbim despre cât de mult și mai ales la ce temperatură sunt prăjite boabele de cafea. O cafea bună și de calitate poate fi recunoscută din cadrul specificațiilor de pe ambalaj.

 

 

4. Țara de origine. Un alt indicator de calitate al cafelei este țara de origine. În funcție de acest aspect, poți afla compoziția solului, dar și ce îngrășăminte sunt folosite în pământul în care crește cafeaua.

 

 

5. O cafea prăjită bună are boabele mate și tari la atingere. Culoarea normală a boabelor de cafea trebuie să fie galbenă, ușor ruginie. În cazul în care boabele sunt  în nuanțe maro închis ori negre, acestea au fost prăjite prea mult, iar gustul cafelei obținute din acestea nu este cel mai bun.


 

Așadar, este important de reținut faptul că metoda de preparare scoate în evidență atributele cafelei. Cea mai bună metodă de preparare depinde de gusturile și preferințele fiecăruia dintre noi. Consumul regulat de cafea aduce o serie de beneficii organismului printre care se numără: stimularea sistemului nervos, acțiunea asupra tensiunii arteriale, scăderea riscului de apariție a diabetului zaharat, prevenirea bolilor cardiovasculare. 

 

 

0 comentarii

    Momentan nu exista nici un comentariu adaugat.
    Daca doriti sa adaugati unul, completati formularul de mai jos.

Spune parerea ta