Direct la continutul paginii »

Ce implică responsabilizarea socială a companiilor

Poza stire 'Ce implică responsabilizarea socială a companiilor'
22 Martie 2021 0 comentarii

 

Cu toții împărțim aceeași planetă și, fie că ne place sau nu, indiferent de mediul în care trăim, fiecare dintre noi poartă responsabilitatea propriilor acțiuni. Fie că vorbim de persoane fizice sau juridice, fiecare entitate influențează mediul în care activează, creând repercusiuni atât pentru ea, cât și pentru cei din jur. În aceste condiții, asumarea responsabilității pentru orice fel de acțiune este absolut necesară. 


Până și lumea afacerilor este un ecosistem în sine, de aceea responsabilizarea socială a companiilor este încă un subiect atât de fierbinte. Multe dintre afacerile de succes îndeplinesc un rol esențial în viața cetățenilor de rând, depind de bunăstarea acestora și au numeroase efecte asupra mediului și a societății. Astfel, companiile responsabile recurg la strategii de responsabilitate socială, prin diferite metode pe care le vom prezenta în cele ce urmează.

Ce este RCS-ul sau responsabilitatea socială corporativă? 


Prin strategii sau acțiuni de RCS înțelegem majoritatea demersurilor întreprinse de o companie pentru a avea un impact pozitiv asupra societății din care face parte. Aceasta are o responsabilitate atât în fața angajaților și acționarilor, cât și a publicului. Beneficiile pe care o companie cu strategii de responsabilizare le aduce unei societăți se pot observa în arii precum mediul economic și asupra naturii. 


Evident, conceptul de RCS este mai mult decât un regulament sau un cod de etică, ci mai degrabă un sistem de valori aplicate, prin care companiile dau de înțeles că la finalul anului marja de profit nu este singurul indicator care contează pentru o dezvoltare durabilă. Căci unde vei mai face afaceri dacă mediul de care aparții este afectat de acțiunile tale? 


Principii de funcționare ale RCS-ului


Există mai multe direcții în care funcționează strategiile de responsabilizare socială a companiilor, dar în mare există două dimensiuni în care comunitatea și compania interacționează, după cum urmează: 


Responsabilități interne



Conform principiilor de RCS, companiile au datoria de a îmbunătăți calitatea vieții angajaților, atât la locul de muncă, cât și în afara acestuia. Acest lucru se poate traduce prin oferirea beneficiilor personalizate și/sau prin asigurarea unui sediu prietenos și primitor. Nu mai vorbim de siguranță și sănătate în muncă, valori cu atât mai importante în perioada pandemiei. 

În plus, este recomandat ca firmele să abordeze în mod responsabil restructurările în cazul unei crize și să ia în calcul interesele tuturor părților implicate. 


Responsabilități externe


Prin responsabilitățile externe înțelegem acele relații ale companiei cu societatea, nu doar cea din care face parte, dar și al cărei mediu îl influențează. Cu alte cuvinte, chiar dacă o companie își desfășoară activitatea preponderent și are sediul în Statele Unite, dacă procesul de producție are loc într-o provincie din Africa, bunăstarea membrilor din localitatea respectivă trebuie să fie de asemenea o prioritate. 


Așadar, companiile care respectă principiile de RCS se obligă să sprijine dezvoltarea comunităților în care activează, să dezvolte sistemele economice prin parteneriate cu distribuitori autohtoni, să respecte drepturile omului și să protejeze și încurajeze protejarea mediului înconjurător la nivel planetar. Ultima prevedere poate fi realizată mai ales prin contractarea serviciilor de consultanță în protecția mediului


Domenii și acțiuni propriu-zise 


În teorie toate aceste prevederi sună foarte bine, dar cum se concretizează totul? RCS poate avea efect și de obicei presupune acțiuni în următoarele domenii: sănătate, mediu, comunitate, educație și categorii sociale defavorizate. Toate aceste domenii pot fi susținute prin campanii de marketing și promovare, acțiuni filantropice, voluntariat și practici de afaceri responsabile. 


Indiferent de aria de acțiune a RCS-ului, o companie trebuie să dea mai mult înapoi decât a consumat. În caz contrar, este imposibilă o dezvoltare armonioasă și de durată. 


0 comentarii

    Momentan nu exista nici un comentariu adaugat.
    Daca doriti sa adaugati unul, completati formularul de mai jos.

Spune parerea ta