Direct la continutul paginii »

Ce echipamente îți trebuie pentru o sudură de calitate?

Poza stire 'Ce echipamente îți trebuie pentru o sudură de calitate?'
09 Decembrie 2021 0 comentarii

 

Realizarea sudurilor reprezintă un procedeu de lucru prin care sunt lipite două materiale similare sau identice, cu ajutorul unui aparat de sudat și a unui electrod. Pentru a realiza sudurile în mod corect este nevoie să ai la îndemână echipamentele potrivite, iar despre acestea discutăm în cele ce urmează.

Aparatul de sudură

Pentru ca lucrările tale de lipire să fie realizate în mod corect vei avea nevoie de aparate de sudură potrivite, calitative, care să garanteze calitatea lucrării efectuate, dar și protecție utilizatorului. În magazinele specializate se găsesc foarte multe aparate și accesorii pentru sudura, iar din acest motiv va trebui să faci o selecție a acestora, în funcție de caracteristicile pe care trebuie să le dețină produsul dorit.

Alegerea aparatului de sudură ar trebui să țină seama procedeele de sudare, caz în care se evidențiază următoarele:


  • Procedee de sudare cu gaz inert (TIG sau WIG). Acest tip procedeu de sudare poate fi folosit pe suprafețe netede din oțel, aluminiu sau nichel.

  • Procedee de sudare MIG/ MAG cu gaz protector. În acest caz se delimitează două ramificații și anume sudarea cu gaz inert (MIG), cum ar fi argonul și sudarea cu gaz activ TIG. În cazul sudurii cu gaz inert se pot lipi suprafețe din cupru sau aluminiu, în vreme ce TIG se folosește doar pentru piese din oțel.

  • Procedee de sudare electrică cu arc

Echipament de protecție

Realizarea sudurilor este un procedeu care implică un anumit grad de periculozitate, așa că utilizarea echipamentelor de protecție devine imperios necesară. Din cauza faptului că udarea se face cu flacără puternică este necesar să folosești o cască cu vizieră, pentru a-ți proteja ochii și fața. 


De asemenea, chiar și la nivelul corpului vei avea nevoie de protecție deoarece în unele cazuri materialele topite, scânteile sau lipsa vizibilității pot produce mici accidente. Este nevoie să porți o salopetă de protecție și bocanci, de preferat cu talpă de cauciuc și întăriți cu vârfuri metalice, pentru a proteja zona picioarelor de căderi accidentale de obiecte. 


Nu trebuie să fie uitate nici mănușile, astfel încât pericolul accidentării să fie prevenit. Este recomandat ca pentru lucrările de sudare să fie purtat un șorț special, ca o măsură suplimentară de protecție.

Accesorii de sudare

Pentru a realiza lucrări de sudură calitative vei avea nevoie și de câteva accesorii, pe lângă aparatul de sudat în sine. Vei avea nevoie de fir sau de sârmă pentru sudură, dar și de electrozi, în funcție de tipul aparatului. 

Spațiu special pentru lucrări de sudură

Pentru că sudura implică tensiune electrică, scântei și alte pericole, este important ca spațiile în care sudezi să fie delimitate clar de alte zone de lucru. Creează-ți o zonă în care să îți montezi aparatul și materialelor, folosind o masă potrivită de înălțime care să îți servească drept sprijin. Ai grijă ca pe pardoseală să ai un covor de cauciuc, care să te protejeze de accidentări, mai ales în condițiile în care lucrezi cu energie electrică.


Este de preferat să îți amenajezi acest spațiu într-o magazine sau într-un hambar, într-o zonă departe de elemente inflamabile sau de elemente textile. Practic nu poți ști când o mică scânteie poate aprinde lucrurile inflamabile, cauzând astfel probleme majore spațiului de lucru. 


Pentru a realiza suduri de calitate este nevoie să exersezi, astfel încât să stăpânești foarte bine tehnica de lucru. De asemenea, trebuie să înțelegi foarte bine specificațiile aparatului de sudură, astfel încât să îl poți utiliza într-un mod cât mai eficient. Știind aceste lucruri îți va fi ușor să realizezi suduri de calitate, iar munca se va transforma într-un adevărat hobby. 


0 comentarii

    Momentan nu exista nici un comentariu adaugat.
    Daca doriti sa adaugati unul, completati formularul de mai jos.

Spune parerea ta