Direct la continutul paginii »

Cătina - supliment natural pentru imunitate

Poza stire 'Cătina - supliment natural pentru imunitate'
27 Martie 2020 0 comentarii

 

Cătina este utilizată de mii de ani pentru remedii naturale împotriva diverselor boli. 

De la cătină, care este un arbust de talie mică, se folosesc fructele, frunzele și 

semințele, atât pentru uz intern, cât și extern. 

  

Cătina este un supliment natural cu multiple beneficii pentru sănătate. 

  

Cătina este bogată în antioxidanți, vitamine și alte elemente nutritive 

  

Cătina și produsele obținute din cătină, cum ar fi siropul sau uleiul, sunt bogate în 

antioxidanți care ajută la protejarea organismului împotriva îmbătrânirii și a bolilor 

grave. 

 

Semințele și frunzele conțin quercetina - un flavonoid care ajută la scăderea tensiunii

arteriale și reduce riscurile bolilor de inimă. 

 

Fructele de cătină conțin potasiu, calciu, magneziu, fier, fosfor, folat, biotină și

vitaminele B1, B2, B6, C și E. 

 

Mai bine de jumătate din grăsimea găsită în cătină este grăsime mono și 

polinesaturata, acestea fiind două tipuri de grăsimi sănătoase, benefice pentru 

organism. 

 

Cătina este unul dintre singurele alimente vegetale care furnizează toți cei patru acizi

grași omega - omega 3, omega 6, omega 7 și omega 9. 

  

Cătina promovează sănătatea inimii 

  

Există mai multe studii care dovedesc beneficiile catinei pentru sănătatea inimii. Antioxidanții ajută la reducerea factorilor de risc ai bolilor de inimă, inclusiv cheagurile de sânge, tensiune arterială și colesterolul din sânge. Efectele catinei asupra reducerii tensiunii arteriale, a reglării colesterolului din sânge și a protecției împotriva cheagurilor de sânge s-au dovedit mai puternice la persoanele cu o sănătate slabă a inimii, decât la cele sănătoase. 

  

 

Cătina poate proteja împotriva diabetului 

  

au realizat studii în ceea ce privește efectele catinei pentru prevenirea diabetului, rezultatele fiind pozitive - cătina ajută la reducerea nivelului de zahăr din sânge prin creșterea secreției de insulină și a sensibilității la insulină. 

  

Din cauza faptului că valorile crescute ale zahărului din sânge pe termen lung pot crește riscul de diabet de tip 2, este de așteptat că prevenirea acestora să fie o soluție de protecție. 

  

Cătina protejează pielea 

  

Compușii din uleiurile de cătină îmbunătățesc sănătatea pielii prin aplicare topică. Studiile au dovedit faptul că uleiul de cătină stimulează regenerarea pielii și grăbește vindecarea rănilor. Totodată, s-au remarcat reducerea inflamațiilor în urmă expunerii la razele UV și protecția pielii de efectele dăunătoare ale soarelui. 

 

Cercetătorii consideră că aceste efecte benefice asupra pielii au la bază conținutul de grăsimi omega 7 și omega 3 din cătină. 

 

De asemenea, uleiul de cătină poate preveni uscarea pielii și grăbește vindecarea acesteia în urma arsurilor sau degerăturilor. 

  

Cătina stimulează sistemul imunitar 

  

Datorită conținutului crescut de flavonoide, cătina ajută la portejarea organismului de infecții și consolidează sistemul imunitar, crescând rezistentă la boli. Studiile au dovedit că uleiul de cătină împiedică dezvoltarea bacteriilor precum E.coli, asigurând, totodată, protecție împotrivă gripei, a herpesului și a virușilor HIV. 

  

Antioxidanții din cătină sunt compuși vegetali benefici care ajută la protecția organismului de microbi. 

  

Cătina susține sănătatea ficatului 

  

Datorită grăsimilor sănătoase, a vitaminei E și a caretenoizilor pe care le conține, cătina poate proteja celulele hepatice de deteriorare, îmbunătățind markerii funcției ficatului cu leziuni hepatice și chiar cu ciroză. 

  

Totodată, cătina s-a dovedit benefică în cazul persoanelor cu boli hepatice nealcolice, această reglând colesterolul din sânge, trigliceridele și enzimele hepatice. 

  

Cătina poate ajută la combaterea celulelor canceroase 

  

Compușii prezenți în cătină pot ajută la combaterea cancerului. Aceste efecte benefice au la bază flavonoidele și antioxidanții din cătină. 

  

Cătina conține quercetina, un flavonoid care poate ajută la uciderea celulelor canceroase. În plus, diferiții antioxidanți din cătină, inclusiv caretonoizii și vitamină E, pot proteja organismul, fiind eficiente pentru prevenirea celulelor canceroase. 

  

Alte efecte benefice ale catinei 

 

Cătină poate oferi o serie de beneficii suplimentare pentru sănătate care merită luate în considerare: 

 

Imbunatate digestia - studiile au reliefat faptul că uleiul de cătină ajută la prevenirea și tratarea ulcerelor stomacale; 

 

Ameliorează simptomele menopauzei - poate reduce uscarea vaginala și acționează că un tratament alternativ eficient pentru femeile aflate în postmenopauză; 

 

Tratează ochii uscați - aportul zilnic de cătină ameliorează înroșirea și senzația de arsusa a ochilor; 

 

Reduce inflamațiile - extractele de frunză de cătină contribuie la reducerea inflamațiilor articulare; 

 

Ameliorează simptomele depresiei - poate avea efecte antidepresive. 

  

Uleiul de cătină 

  

Uleiul de cătină este un remediu alternativ popular, benefic pentru o varietate de afecțiuni. Datorită conținutului mare de nutrienți, acesta poate îmbunătăți sănătatea pielii, a ficatului și a inimii. De asemenea, uleiul de cătină poate proteja organismul de diabet și îmbunătățește imunitatea organismului. 

 

Datorită faptului că uleiul de cătină este utilizat în medicină tradițională de mii de ani, merită utilizat pentru a da organismului un plus de antioxidanți, minerale și vitamine benefice. 

  

Fructele de cătină 

  

Fructele de cătină se pot introduce ușor în alimentație, proaspete sau congelate. Acestea sunt ideale pentru a fi adăugate în smoothie-uri, alături de alte fructe cum ar fi bananele, kiwi, pere, caise sau piersici. Pentru un plus de savoare și elemente nutritive benefice, se mai pot adaugă nuci sau semințe. 


 

0 comentarii

    Momentan nu exista nici un comentariu adaugat.
    Daca doriti sa adaugati unul, completati formularul de mai jos.

Spune parerea ta