Direct la continutul paginii »

Câte tipuri de sushi există și cum se servesc corect?

Poza stire 'Câte tipuri de sushi există și cum se servesc corect?'
01 Aprilie 2020 0 comentarii

Deși mulți îl asociază tradiției culinare japoneze, originile sushi-ului sunt în China antică, din vremea în care peștele crud se conserva pe timpul iernii în orez fiert. Era lăsat să fermenteze  și se consuma simplu, fără orez, iar rețeta a fost preluată de japonezi, care au început să adauge și oțet din orez pentru a accelera procesul de fermentare și a da o aromă specială peștelui crud.

Primele rețete veritabile de sushi au apărut în Japonia relativ târziu, în secolul al 19-lea, iar de atunci, acesta a devenit un produs emblematic pentru gastronomia japoneză, dar și pentru bucătăria asiatică, în general.

În funcție de inventivitatea maeștrilor bucătari, există o varietate mare de sushi, însă sunt cunoscute cinci tipuri principale după cum urmează:

 • Nigri – este cunoscut și ca Nigirizushi și este format dintr-un pat de orez, de formă ovală, peste care se adaugă o fâșie subțire de pește crud, de obicei somon sau ton.
 • Temaki – vorbim de un tip de sushi mai complex și mai elaborat, fiind constituit dintr-un con de orez, înfășurat cu o foaie din alge, umplut cu bucăți de pește, fructe de mare sau legume.
 • Sashimi – este cel mai simplu sushi, constând doar în bucăți mici și subțiri de pește proaspăt, însă reprezintă o adevărată provocare pentru bucătari, care trebuie să taie bucățile în acest mod.
 • Gunkan – are o formă cilindrică, umplută pe jumătate cu orez iar cealaltă jumătate conținând diferite ingrediente care dau gust și aromă.
 • Rulou – Se aseamănă întrucâtva cu Temaki,  doar că lipsește foaia din alge, ruloul fiind format doar din orez, iar în mijloc fiind așezate bucăți de pește, alge, fructe de mare sau legume. Particularitatea sa e dată de semințele de susan, care se amestecă împreună cu orezul.

Cum se consumă sushi

 • Este considerat un adevărat sacrilegiu să mănânci sushi cu furculița și cuțitul, așa că va trebui să te descurci cu bețișoarele, eventual, să te ajuți și cu mâna. De aceea trebuie să te speli bine pe mâini înainte de a te așeza la masă, iar cel mai multe restaurante cu specific japonez pun la dispoziție la masă și un prosop umed pentru a te șterge de fiecare dată când apuci o bucată direct cu mâna.
 • Ingredientele principale care însoțesc sushi sunt sosul de soia și pasta de wasabi, care pot fi consumate separat sau în combinație, adăugând pasta în bolul cu sos de soia.
 • Fiecare bucată de sushi se înmoaie în sos, însă trebuie să ai grijă ca partea care atinge bolul să fie cea cu peștele crud, nu cea cu orezul, întrucât acesta atrage prea mult sos, ceea ce afectează aroma.
 • De asemenea, evită să înmoi foarte mult bucata de sushi în sos, întrucât acest gest poate fi interpretat ca o lipsă de respect, dând de înțeles că sushi-ul nu este suficient de aromat.
 • Bucățile mai mici de sushi se consumă dintr-o singură îmbucătură, iar dacă este vorba de o bucată mai mare, o poți porționa în două, cu condiția să nu înmoi în sos și cea de-a doua parte.
 • Bucățile de sushi se introduc în gură cu partea superioară în jos, pentru ca peștele crud să atingă limba și să poți simți astfel mai bine aroma.
 • Între două feluri diferite de sushi, este indicat să mesteci o bucată de ghimbir murat, întrucât aceasta stinge aroma și te ajută să savurezi din plin gustul felului următor.
 • Pasta de wasabi se poate adăuga pe bucata de sushi doar cu ajutorul bețișoarelor, dar nu in cantitate foarte mare, întrucât are o iuțeală și o aromă foarte puternice.    

În cazul în care consideri că sushi este o mâncare prea ușoară și nu este suficientă pentru a te sătura, poți adăuga și câteva feluri de mâncare chinezească, pentru a păstra specificul asiatic al mesei. Spre exemplu, cei din Galați pot comanda mâncare chinezească de la Nihao, care pune la dispoziția clienților un meniu complex din care nu lipsesc specialitățile cele mai cunoscute. 


 

0 comentarii

  Momentan nu exista nici un comentariu adaugat.
  Daca doriti sa adaugati unul, completati formularul de mai jos.

Spune parerea ta