Direct la continutul paginii »

CASA VIITORULUI ESTE AICI ŞI ACUM: CASA PASIVĂ CU SISTEM SOLAR

Latura rezidenţială cunoaşte multe evoluţii tehnologice şi se ajunge până într-acolo încât costurile cu încălzirea devin nule dacă ne raportăm la facturile lunare primite la domiciliu. Ne putem folosi în prezent de materiale premium de construcţie şi izolaţie dispuse în mod inteligent într-o locuinţă devenită sistem. Ne putem folosi de orice emanaţie calorică venită din interior sau din exterior pentru a încălzi aerul dinauntru, lucrurile care umplu camerele şi chiar apa menajeră.

Până nu demult, această performanţă ţinea de un concept, de o idee, de aşa-numita “casă a viitorului”. Iată că timpul a trecut şi a ajuns ca ceea ce era proiectat la nivel de scop a ajuns acum să fie materializat, graţie muncii titanice efectuate de foarte multe părţi, inclusiv părţile care aduc în atenţia publică noile concepte şi tehnologii. Atelier1 se numără printre acestea din urmă.

Zero costuri la energie e realitate, nu e utopie

Cum ar fi ca o casă să aibă nevoie de o zecime de energie calorică provenită din consumul de resurse precum gaze naturale sau electricitate pentru a asigura confortul termic pe parcursul sezonului rece, precum şi apa caldă la discreţie?

Este foarte bine, însă dacă acea energie calorică ar proveni din energia solară? Practic, singurul cost implicat ar fi cel format din costul pentru construirea şi dotarea unei case pasive şi costul pentru montajul şi întreţinerea minimală periodică a unui sistem solar, mai precis a unui sistem complet centrală cu panou solar.

În rest, încălzirea locuinţei nu va implica absolut niciun cost!

Răspândirea constantă a acestor tipuri de case va scădea considerabil costurile proprietarilor cu utilităţile, astfel putându-se concentra pe ridicarea nivelului de trai, pe îmbunătăţirea mobilierului din casă; într-un singur cuvânt, pe progres.

Gradul înalt de eficienţă energetică este miza care a fost atinsă. Casa pasivă implică şi un sistem de ventilare mecanică la care s-a ataşat un recuperator de căldură. Controlul caloric este total, iar surplusul care trebuie să vină din altă parte faţă de sursele interne de căldură provine din energia verde - mai precis, energia solară.

Nimeni nu poate rămâne indiferent la aceste informaţii. Sunt fascinante chiar şi pentru noi, cei ce le cunoaştem! Este uimitor cât de mult au avansat lucrurile şi cum se poate dirija energia în scopuri economice şi, de ce nu, ecologice. Nu mai vorbim de ergonomie, design şi confort - sunt de la sine înţelese.  

0 comentarii

    Momentan nu exista nici un comentariu adaugat.
    Daca doriti sa adaugati unul, completati formularul de mai jos.

Spune parerea ta