Direct la continutul paginii »

Care sunt pasii necesari pentru a porni o afacere

Poza stire 'Care sunt pasii necesari pentru a porni o afacere'
10 Octombrie 2017 0 comentarii

Ideile mici se pot transforma in afaceri mari, mai ales daca pui pasiune in ceea ce faci. Daca ai norocul de a lucra alaturi de oameni dragi tie, atunci sansele de reusita ale business-ului cresc. Oricum ar fi, o afacere poate fi un real succes, daca cei implicati au in vedere toate demersurile necesare in acest sens. De aceea, este important ca totul sa fie legal si sa nu sari peste niciunul dintre pasii urmatori:

Identificarea obiectului afacerii. Inainte de toate este foarte important sa stii in ce domeniu vei activa si cum se va desfasura exact business-ul tau. Este vorba despre un salon de infrumusetare? De un magazin? Indiferent daca vorbim despre comercializarea unor produse sau de prestarea unor servicii, acest pas este esential de stabilit in infiintarea oricarui start-up.

Acest pas reprezinta totodata un demers pentru identificarea codului CAEN al activitatii pe care urmeaza sa o desfasori.

Inregistrarea firmei. Orice business trebuie sa aiba o baza legala, deci trebuie sa respecte normele de reglementare aferente si sa fie inregistrata. SRL-urile sunt cele mai intalnite forme de organizare a firmelor de la noi din tara, iar unul dintre motive este acela ca necesita un capital social de doar 200 de lei.

SRL-urile sunt reglementate de legea 31/1990. De asemenea, exista si posibilitatea de a opta pentru o alta forma juridica prin care sa obtii dreptul de a activa cu businessul tau, precum societatea pe actiuni, societatea in nume colectiv sau una dintre formele prevazute prin OUG 44/2008 – persoana fizica autorizata (PFA), intreprindere individuala (II), intreprindere familiala.

Toate aceste forme de organizare juridica au atat avatanje cat si dezavantaje, dar cel mai important este sa alegi calea cea mai potrivita profilului afacerii.

Mai apoi, va trebui sa faci o vizita si la Registrul Comertului, dar si la ANAF, pentru a verifica disponibilitatea numelui pe care il poarta firma ta, dar si pentru a inregistra sediul social, pentru a depune actul constitutiv etc.

Obtinerea resurselor necesare. In orice afacere va fi nevoie de mai multe tipuri de resurse: financiare, umane si logistice.

In primul rand, asigura-te ca dispui de suficienti bani pentru a crea un start-up, pentru ca profitul nu va veni din prima zi. Poti chiar sa apelezi la imprumuturi financiare sau la alte modalitati de finantare, asa cum sunt si fondurile europene.

Cat despre resursele umane, in cazul unui business de familie este foarte posibil sa iti doresti sa te ocupi de afacere doar tu, alaturi de alte rude, mai ales daca vorbim despre o afacere mica. Pe masura ce activitatea se va dezvolta, poti angaja personal suplimentar care sa acopere intreg volumul de munca. Mai apoi, trebuie sa te ocupi de logistica. Sediul este foarte important deoarece este centrul de unde porneste intreaga actiune a afacerii. Urmatorul pas este sa te ocupi de procurarea elementelor necesare, in functie de profilul afacerii. Insa, cu siguranta printre obiectele indispensabile oricarei afaceri se numara si casele de marcat, pentru ca acestea vor emite bonurile, adica dovezile tranzactiilor incheiate odata cu furnizarea de produse sau servicii.

Pasul urmator este sa iti achizitionezi toate obiectele necesare. De exemplu, daca ai un salon de coafura va fi nevoie sa il amenajezi corespunzator, sa cumperi produse si echipamente profesionale.

0 comentarii

    Momentan nu exista nici un comentariu adaugat.
    Daca doriti sa adaugati unul, completati formularul de mai jos.

Spune parerea ta