Direct la continutul paginii »

Berea, un posibil aliat pentru a reintra în formă după sport

Poza stire 'Berea, un posibil aliat pentru a reintra în formă după sport'
27 Februarie 2023 0 comentarii


N-are rost să ne ascundem după deget și trebuie să recunoaștem deschis că una dintre satisfacțiile pe care ni le oferă multora dintre noi practicarea sportului este și berea de după antrenament. Dacă nu ai altă motivație, ar trebui să te apuci și tu să faci mișcare măcar pentru satisfacția pe care ți-o oferă berea băută după un fotbal cu prietenii sau o bere care te așteaptă în frigider după o tură de alergare.

Nu e vorba doar de plăcerea de a bea o bere, ci de un obicei considerat de mulți specialiști ca fiind unul sănătos, întrucât că berea e un posibil remediu pentru recuperarea după o activitate care presupune efort intens. (1) Hai să vedem cum te poate ajuta berea să reintri în formă după ce ai tras din greu la un antrenament!

Poate contribui la rehidratare

Senzația de sete este principalul imbold care te îndrumă către frigiderul cu bere după un antrenament în care ai transpirat intens. Prin transpirație, organismul elimina apă, dar și săruri minerale numite electroliți, care au un rol important în desfășurarea proceselor metabolice. Scăderea cantității de apă și electroliți din organism duce la deshidratare, iar setea este primul semn.

După un antrenament intens o băutură cu electroliți este mai indicată decât apa simplă, pentru că ajută la restabilirea mai rapidă a echilibrului hidric.

Berea conține preponderent apă, dar și vitamina B împreună cu diferite minerale care ajută le rehidratare, iar acesta este unul din motivele pentru care poate fi benefică după un antrenament. Totuși berea conține și alcool, care, consumat în exces, duce la deshidratare.

Așadar, dacă ai în frigider un bax de Birra Morreti – să zicem - nu trebuie să-l bei pe tot odată, pentru că nu vei face decât să accentuezi starea de deshidratare de după efort. O bere e suficientă pentru a te răcori și a-ți reface echilibrul hidric din organism.

Posibilă sursă de energie

Oboseala și epuizarea după un antrenament intens se datorează faptului că orice contracție musculară necesită un consum de energie, care se eliberează prin descompunerea glicogenului din organism. Cu cât rezervele de glicogen scad, cu atât scade capacitatea organismului de a face față la efort și astfel apare oboseala urmată de epuizare.

Carbohidrații au un rol important în acumularea rezervelor de glicogen (2), fiind vorba de nutrienți care conțin glucoză și care se regăsesc în anumite alimente. Cerealele, hameiul și drojdia din care se obține berea sunt surse bogate de carbohidrați care se regăsesc astfel în componența băuturii. Așadar, cu un bax de Desperados poți revigora o echipă întreagă după un meci epuizant, datorită carbohidraților care ajută organismul să producă energie.

Poate ajuta la fortifierea oaselor

Când faci sport, ai nevoie de oase puternice pentru susținerea greutății corpului și pentru a evita accidentările grave. De la o anumită vârstă, aceasta poate fi o problemă, pentru că oasele slăbesc din cauza scăderii densității minerale.

Siliciul și calciul sunt două substanțe esențiale pentru sănătatea sistemului osos, iar dacă sunt prezente în organism în cantitate optimă, mențin rezistența oaselor și previn apariția osteoporozei.

Se pare că și berea poate avea o contribuție importantă în acest sens, datorită conținutului de siliciu. Acest mineral se găsește  în componența malțului și hameiului din care se obține berea, iar cu cât concentrație acestor ingrediente este mai mare, cu atât crește și cantitatea de siliciu din băutură.

Mulți specialiști sunt de părere că un consum moderat de bere poate contribui la menținerea unei bune densități minerale la nivelul oaselor (3). Astfel, o bere băută după fiecare antrenament te poate feri de accidentări grave, datorită aportului se siliciu care ajunge în oase.

Acestea sunt principalele căi prin care beneficiile activităților fizice pot fi îmbinate cu cele conferite de una dintre cele mai populare băuturi. Important este să te rezumi lau  un consum moderat, și să nu faci din fiecare antrenament un prilej de noapte albă la terasă.

Pentru realizarea acestui articol s-au utilizat următoarele surse de informare:

1.„Does Drinking a Beer After Working Out Have Any Benefits?” – Healthline.com, https://www.healthline.com/nutrition/beer-after-workout, accesat la 14.12.22.

2.„What Are the Key Functions of Carbohydrates?”, Healthline.com, https://www.healthline.com/nutrition/carbohydrate-functions, accesat la 14.12.2022.

3.„Beer for Better Bones?”, WebMD.com, https://www.webmd.com/osteoporosis/news/20100208/beer-for-better-bones, accesat la 14.12.2022. 

0 comentarii

    Momentan nu exista nici un comentariu adaugat.
    Daca doriti sa adaugati unul, completati formularul de mai jos.

Spune parerea ta