Direct la continutul paginii »

Autoturism avariat? 9 pași de urmat

Un accident auto este genul e eveniment de care nu ne dorim să avem parte. Încercăm să fim cât mai cumpătați la volan, să nu conducem cu viteză și, în general, să abordăm un stil defensiv. Cu toate acestea, incidente neplăcute se întâmplă frecvent așa că este important să știm cum trebuie să procedăm dacă suntem implicați în unul. 


Indiferent dacă ești sau responsabil pentru accidentul auto, trebuie să urmezi câțiva pași pentru ca situația să se rezolve cât mai repede, într-un mod rezonabil. 

 

 1. Imediat după accident oprește mașina. Dacă este posibil, chiar în locul în care s-a întâmplat, dacă nu, în cea mai apropiată zonă unde toată lumea este în siguranță. Pe lângă faptul că este o obligație legală, un accident este un eveniment neplăcut care poate provoca șocuri emoționale. Din acest motiv este important să oprești și să te liniștești înainte de a pleca din nou la drum. 

 2. Verifică dacă toți pasagerii sunt nevătămați. O inspecție rapidă asupra pasagerilor, inclusiv a ta, îți va spune care este starea lor. Dacă există sânge, lovituri sau stări de inconștiență, sună imediat la 112.

 3. Coboară din mașină și evaluează pagubele. Dacă sunt doar pagube minore, iar mașina poate circula în continuare, vei putea să pleci mai departe. Dacă mașina este grav avariată și nu mai poate circa, va trebui să chemi o platformă care să o ridice. Atât pentru reparații dar și pentru platformă, poți apela cu încredere la un service Ford

 4. Discută ce celălalt șofer implicat. Evaluați împreună pagubele de la ambele mașini, încercați să stabiliți cine este responsabil pentru accident și, cel mai bine încheiați o înțelegere amiabilă. Este cea mai convenabilă variantă deoarece nu implică intervenția poliției și este cea mai rapidă. În cazul unei înțelegeri amiabile, persoana responsabilă îi cedează celeilalte asigurarea RCA, pe baza căreia se vor face reparațiile mașinii, decontate de asigurător. Persoana responsabilă va trebui să își repare singură mașina, suportând costurile aferente. 

 5. Documentează accidentul. Chiar dacă te-ai înțeles cu celălalt șofer, documentează cât mai bine situația, cu fotografii cât mai complete. Fă poze atât mașinilor, cât și semnelor de circulație din zonă, carosabilului ori altor elemente care pot explica situația. Nu uita să faci o poză și de pe documentele celuilalt șofer, cartea de identitate, permisul de conducere, dar și tăblițele cu numere de pe mașina lui. 

 6. Vorbește cu martorii. Dacă au existat persoane care au văzut producerea accidentului, întreabă-le ce s-a întâmplat și dacă sunt dispuse să facă declarații la poliție. Nu uita să le ceri datele de contact, telefonul și adresa. 

 7. Dacă nu ajungeți la o înțelegere, dacă accidentul este grav ori există victime umane, va trebui să apelați 112 pentru ca poliția și salvarea să vină la locul accidentului. În această situație este indicat să nu faci nicio declarație și să îți suni avocatul ori să soliciți unul din oficiu. Din cauza șocului este posibil să declari lucruri care te pot incrimina ulterior și pot face ca situația ta să fie una dificilă. 

 8. După finalizarea procedurilor legale de la fața locului, îți poți continua drumul, urmând să te ocupi de repararea mașinii.

 9. Odată ajuns la destinație, ia legătura cu cu un service auto, care va face o constatate a pagubelor și va întocmi un deviz pentru reparații. Dacă celălalt șofer implicat a fost responsabil pentru producerea accidentului, vei avea la dispoziție asigurarea lui RCA pentru a deconta cheltuielile cu reparațiile. Dacă tu ești cel responsabil pentru producerea accidentului, celălalt șofer va beneficia de polița ta RCA, în timp ce tu va trebui să suporți contravaloarea cheltuielilor pentru reparațiile mașinii tale. În funcție de devizul primit de la service, poți decide dacă vei lăsa acolo mașina sau preferi să mai cauți și alte variante mai convenabile. 

0 comentarii

  Momentan nu exista nici un comentariu adaugat.
  Daca doriti sa adaugati unul, completati formularul de mai jos.

Spune parerea ta