Direct la continutul paginii »

Aritmiile cardiace – ce sunt, cum le recunoşti şi ce presupune tratamentul

 

Aritmiile sunt tulburări ale ritmului cardiac. Fie că este vorba de modificări ale frecvenţei bătăilor inimii sau ale regularităţii acestora, ritmul normal este anormal, iar circulaţia sangvină este afectată. Să vedem în ce constau aritmiile, cum se manifestă şi cum se tratează.

Tipuri de aritmii

Ritmul normal al inimii este de 70-90 de bătăi pe minut. În funcţie de felul în care ritmul este afectat, aritmiile sunt clasificate în:

 

 

Tahicardie – ritmul cardiac este accelerat (peste 90 de bătăi pe minut).

 

 

Bradicardie – ritmul cardiac este încetinit (sub 70 de bătăi pe minut).

 

 

Fibrilaţie atrială – ritmul cardiac este haotic: atriile nu se contractă, iar ventriculii se contractă neregulat. Atriile şi ventriculii sunt cele 4 camere ale inimii.

 

 

Flutter atrial – similar fibrilaţiei atriale. În acest caz, atriile se contractă prea rapid şi ajung până la 250-300 de bătăi pe minut.

 

 

Extrasistole – reprezintă bătăi (contracţii) suplimentare.

 

 

Unele aritmii sunt normale şi apar chiar și la persoane sănătoase în anumite condiţii fiziologice. În timpul efortului fizic, pe perioada sarcinii sau în situaţii stresante, bătăile inimii sunt accelerate. De asemenea, ritmul cardiac scade în mod natural în timpul somnului. 

 

Însă aritmiile care apar în condiţii patologice se manifestă sever şi brusc, sub formă de episoade sau se află permanent în desfăşurare. Aceste aritmii necesită tratament medical, deoarece scad calitatea vieţii pacientului. 

Cauzele şi simptomele aritmiilor

Aritmiile apar din cauza funcţionării incorecte a circuitului electric al inimii, responsabil de descărcările electrice care contractă miocardul. Nodul sinusal care produce ritmul cardiac normal este afectat, iar alte zone ale inimii devin surse de descărcări electrice defectuoase. 

 

Printre cauzele care determină modificările de ritm cardiac, se numără:

Malformaţii congenitale

Îmbătrânirea inimii odată cu înaintarea în vârstă

Leziuni la nivelul inimii

Boala valvulară

Hipertensiune

Hipertiroidie 

Dezechilibre electrolitice ale calciului, magneziului, potasiului şi sodiului

Boala coronariană

Consum de alcool, cafea, tutun, substanţe interzise (consum excesiv sau cronic)

Diabet

Anumite medicamente şi suplimente nutritive

Obezitatea

Stresul excesiv sau o stare de şoc, o traumă.

 

În funcţie de tipul de aritmie şi de particularităţile pacientului, simptomele pot fi diferite. În general, acestea se manifestă prin:

Palpitaţii (bătăi puternice resimţite la nivelul pieptului sub formă de lovituri, tremur sau fluturări)

Disconfort sau dureri la nivelul pieptului

Ameţeală 

Stare generală de oboseală

Dispnee (pacientul respiră cu dificultate sau simte o jenă, ceea ce duce la respiraţii adânci).

Leşin

Pierderea stării de conştienţă

Accident vascular cerebral.

 

Există cazuri în care aritmiile sunt asimptomatice şi sunt descoperite abia când apar brusc simptomele cele mai grave, precum accidentul vascular cerebral.

Diagnosticul şi tratamentul aritmiilor

Medicul pune diagnosticul după efectuarea unor investigaţii. Cea mai comună dintre acestea este electrocardiograma (EKG sau ECG). Procedura se realizează prin ataşarea unor electrozi de pielea pacientului, care captează undele electrice şi le transmite unui aparat numit electrocardiograf, car le printează pe o hârtie specială.

Alte metode de diagnostic sunt: ecografia cardiacă, ecografia cardiacă transesofagiană (sonda ecografică se introduce în esofag), analizele de sânge, testul de efort (monitorizarea ritmului cardiac, în timp ce pacientul efectuează activitate fizică pe bandă sau bicicletă), holterul EKG (urmărirea ritmului cardiac pentru 24 de ore, interval de timp în care pacientul îşi desfăşoară activitatea zilnică obişnuită).

Tratamentul este diferit pentru fiecare aritmie în parte. Acesta poate fi medicamentos, chirurgical sau intervenţional (minim-invaziv). Tratamentul medicamentos poate include antiaritmice, antiagregante plachetare şi anticoagulante.

Tratamentul intervenţional utilizat pentru toate tipurile de aritmii este ablaţia cu radiofrecvenţă. Procedura presupune blocarea surselor generatoare de impulsuri electrice neregulate, cu ajutorul undelor radio, energiei laser sau temperaturilor foarte scăzute (criotermie).

Intervenţia se realizează prin intermediul unei puncţii (înţepătură în zona inghinală), prin care medicul introduce catetere (tuburi foarte subţiri din material plastic). Aceste tuburi sunt deplasate de-a lungul vaselor de sânge până la nivelul inimii, unde se identifică locul afectat, responsabil de aritmie. Asupra lui se produc leziuni care îi opresc activitatea. 

Există şi alte metode de tratament pentru aritmii, cum ar fi închiderea auriculului stâng (în fibrilaţia atrială) sau implantul unui defibrilator, care depistează modificările pulsului și stimulează inima când este nevoie.

Aşadar, aritmiile sunt afecţiuni care pot duce la complicații, dar pot fi ținute sub control cu ajutorul unui tratament corespunzător.


 

0 comentarii

    Momentan nu exista nici un comentariu adaugat.
    Daca doriti sa adaugati unul, completati formularul de mai jos.

Spune parerea ta