Direct la continutul paginii »

Apa filtrata vs. apa îmbuteliată: tu ce alegi?

Poza stire 'Apa filtrata vs. apa îmbuteliată: tu ce alegi?'
09 Decembrie 2019 0 comentarii

 Multă vreme, apa de la robinet a constituit principala sursă de consum pentru populație, în condițiile în care consumatorii nu aveau la dispoziție prea multe alternative. În timp, rețeaua de distribuție a apei s-a deteriorat, la fel și calitatea apei potabile furnizate populației, iar pe piață au început să apară acele surse alternative de consum, considerate mai sigure.

Apa îmbuteliată a devenit un produs nelipsit din niciun magazin de cartier sau supermarket, ulterior, oferta diversificându-se odată cu apariția pe piață a dozatoarelor dotate cu filtre pentru purificare apei.

Cu o astfel de ofertă deosebit de variată, consumatorii pot fi puși într-o nouă dilemă, neputându-se hotărî dacă să opteze pentru apa îmbuteliată sau pentru cea filtrată, de la dozator.

Pentru a vă putea ajuta să luați o decizie, vom face o comparație „cu plusuri și minusuri” a celor două opțiuni, în speranța că veți face alegerea cea mai bună.

 

Apa filtrată

Aceasta provine de la dozatoarele dotate cu purificatoare de apă și este caracterizată de o serie de calități care o recomandă consumului.

Gust plăcut și răcoritor - Datorită acestor purificatoare, apa este foarte bine filtrată, iar gustul acesteia va fi unul net superior, având și calitatea de a potoli mai bine setea. De fapt, putem vorbi despre lipsa gustului, pentru că aceasta trebuie să fie una dintre caracteristicile de bază ale unei ape de calitate. Vă reamintiți că apa este o substanță inodoră, insipidă și incoloră, iar cea filtrată corespunde sută la sută acestei definiții.

Lipsa oricăror substanțe nocive – Datorită filtrului special, în apa filtrată nu veți găsi clor și alte substanțe dăunătoare sănătății, care ajung în apa de la robinet sau chiar și în cea îmbuteliată. De asemenea, în apa filtrată nu veți găsi nici un fel de impurități, aceasta fiind perfect limpede și fără sedimente.

Păstrează doar mineralele benefice organismului – În funcție de sursa din care provine, apa poate conține diferite minerale, dintre care unele sunt nocive pentru sănătate. Purificatoarele de apă au și capacitatea de a elimina mineralele în exces și pe cele nocive, păstrând doar concentrația optimă de astfel de substanțe.

 

Apa îmbuteliată

Deși este de preferat în locul apei de la robinet, apa îmbuteliată prezintă totuși o serie de  riscuri, datorate în special faptului că este prelucrată și tratată în cantități mari.

Poate fi identică cu cea de la robinet – Pentru a nu investi foarte mult, unii producători preferă să îmbutelieze apa direct de la sursă, în urma unui proces de filtrare superficial. Se estimează că un sfert din apa îmbuteliată disponibilă pe piață are aceleași calități cu apa de la robinet, deși provine din izvoare lăudate pentru calitățile lor.

Poate conține substanțe nocive – În funcție de sursele din care provine, compoziția apei îmbuteliate poate fi diferită, iar dacă nu este filtrată corespunzător, aceasta va ajunge la consumatori cu diferite substanțe nocive. Au fost identificate anumite mărci de apă îmbuteliată care conțineau mucegaiuri, diverși agenți patogeni, trihalometani și chiar doze mici de arsenic.

Plasticul ambalajului afectează calitatea apei – Oricât de bine ar fi filtrată la îmbuteliere, apa poate fi contaminată și după acest proces, sursa fiind chiar ambalajele din plastic în care este comercializată. Cu cât stă mai mult timp îmbuteliată în recipiente, crește riscul migrării în apă a unor compuși chimici nocivi din compoziția plasticului.

S-a dovedit că acest risc crește mai ales la temperaturi ridicate, iar la achiziția unui bidon sau a unei sticle cu apă îmbuteliată nu veți putea ști în ce condiții și la ce temperaturi a fost depozitată.

 

Balanța înclină în favoarea apei filtrate, care mai are un alt avantaj important față de apa îmbuteliată: achiziția unui dozator cu purificator de apă se va dovedi o investiție profitabilă costurile fiind, în timp, mai mici decât cele impuse de aprovizionarea în mod repetat cu apă îmbuteliată.


 

0 comentarii

    Momentan nu exista nici un comentariu adaugat.
    Daca doriti sa adaugati unul, completati formularul de mai jos.

Spune parerea ta