Direct la continutul paginii »

Amenajare în stil shabby chic: 4 aspecte de luat în considerare

Poza stire 'Amenajare în stil shabby chic: 4 aspecte de luat în considerare'
22 Decembrie 2021 0 comentarii

 

Stilul de design interior shabby chic se obţine prin îmbinarea armonioasă a celor două concepte care îl definesc: obiectele antichizate cu cele noi, elegante. A luat naştere în anii ‘80 ai secolului trecut, când opulenţa şi decadenţa erau într-o strânsă legătură. Accentul cade în mod evident pe partea a doua a sintagmei – rezultatul nu trebuie să fie nicidecum un aspect ponosit, ci şic. Iată câteva sfaturi de care să ţii cont atunci când alegi acest tip de decor eclectic pentru casa ta.

Mobilierul din lemn

Estetica shabby chic trebuie să aibă cel puţin un element protagonist antichizat. În jurul unui obiect patinat de mobilier se poate contura întreaga cameră. Acesta poate fi o oglindă antichizată, o comodă sau un birou, o masă cu scaune de acum câteva decenii. În caz că optezi pentru o restaurare, aceasta nu trebuie să fie impecabilă: lasă câteva elemente vizibile ale trecerii timpului asupra lor. Obiectele pe care le au în jur trebuie însă să fie de generaţie nouă şi de cea mai bună calitate. Avantajul timpurilor pe care le trăim este că nu mai trebuie să parcurgi la pas târgurile de antichităţi sau buticurile. Oriunde te-ai afla, poţi comanda un obiect de mobilier care poartă povestea câtorva generaţii trecute.

Obiectele metalice

Nu doar lemnul este supus patinării. Poţi găsi la fel de bine obiecte metalice pe care se vede urma trecerii timpului. În general, corpurile de iluminat sunt alegerea cea mai bună, fie că vorbim despre candelabre sau lămpi. De multe ori, lemnul şi metalul se foloseau pentru obţinerea aceluiaşi obiect casnic sau de mobilier. Este cazul butoaielor, al uşilor vechi cu feronerie, al dulapurilor cu mânere metalice, al fierului de călcat cu cărbuni şi lista poate continua. În oricare dintre aceste cazuri, elementul metalic trebuie să-şi păstreze aspectul învechit. O idee de amenajare în stil shabby chic este să instalezi un sistem modern în rama unui corp de iluminat antichizat. Sau să construieşti o uşă nouă din lemn, dar folosind feroneria veche de 100 de ani găsită în casa bunicilor.

Accesoriile textile

Textilele îţi oferă o mulţime de posibilităţi de integrare în acest stil de design. Varianta ideală este să păstrezi pe pardoseală un covor sau pe perete o scoarţă din secolul trecut. Indiferent ce ai aşeza în jurul lor, acestea devin instant element protagonist şi atrag toate privirile celor ce îţi calcă pragul. Nici măcar nu trebuie să fie de mari dimensiuni. Un ştergar sau un preş pot fi puse în valoare chiar şi într-o cameră modernă, armonizate cu un accesoriu de calitate pe care îl poţi găsi pe vreaucovor.ro.

Vesela

Când vrei să aduci o fărâmă de trecut în contemporaneitate, aminteşte-ţi că vesela a reprezentat vreme de secole un etalon în societate. Obiceiul de a păstra un serviciu de masă sau de cafea de cea mai bună calitate s-a păstrat şi în ţara noastră până după căderea comunismului. Între timp, cu toţii am devenit mai practici şi mai pragmatici, însă şi acum poţi găsi obiecte interesante din lut, porţelan, cupru, lemn sau chiar argint. Cel mai uşor de găsit sunt vesela tradiţională din lut şi tacâmurile din lemn. Un astfel de set se potriveşte perfect cu o bucătărie sau cameră de zi amenajată în stil nordic. Dacă mai găseşti şi o masă cu scaune vechi de câteva zeci de ani, ai toate ingredientele pentru o amenajare în stil shabby chic.

Ideea de shabby chic a pornit din dorinţa de a nu se pierde frumuseţea obiectelor vechi. Ambiţia de a arăta că elementele vintage pot fi integrate într-un decor complet nou a dus la implementarea acestui stil de design. Cu puţină îndemânare şi un minim efort de documentare, îţi poţi amenaja propria casă prin integrarea armonioasă a patinei timpului în actualitate.


0 comentarii

    Momentan nu exista nici un comentariu adaugat.
    Daca doriti sa adaugati unul, completati formularul de mai jos.

Spune parerea ta