Direct la continutul paginii »

Alergiile la polen și praf – cum le ții sub control vara?

Poza stire 'Alergiile la polen și praf – cum le ții sub control vara?'
28 August 2020 0 comentarii

 

Căldura, lumina și natura fac din vară unul dintre cele mai plăcute anotimpuri. Nu ar spune același lucru, persoanele sensibile pentru care vara vine la pachet cu o serie de efecte neplăcute asupra stării de sănătate. Deși ne dorim să petrecem cât mai mult timp în natură pe timp de vară, alergiile la polen și praf ne pot împiedica să ne bucurăm pe deplin de acest anotimp. Haideți să aflăm împreună ce sunt alergiile, cum se manifestă și care sunt modalitățile prin care le putem controla cu succes.

Ce este alergia?

Alergia apare ca urmare a declanșării unei reacții exagerate a organismului în contact cu un agent sensibilizant, care activează eliberarea unei cascade de mediatori cu efecte proinflamatoare. Cea mai comună manifestare alergică este reprezentată de rinita alergică. Aceasta este o patologie generalizată, dar care afectează, în special, sistemul respirator superior, simptomele fiind preponderent nazale. Inflamația excesivă la nivelul căilor respiratorii superioare conduce la creșterea secreției de mucus și la congestie, generând o serie de simptome specifice.

Care sunt simptomele alergiei?

În general, simptomele rinitei alergice sunt mai puternice la trezire, se remit în timpul zilei și pot deveni mai deranjante în timpul nopții. Cele mai frecvente simptome sunt:

  • Strănutul;
  • Rinoreea apoasă;
  • Mâncărimea la nivelul nasului, ochilor și/sau cerului gurii;
  • Conjunctivita – înroșirea și iritația ochilor;
  • Obstrucția nazală (senzația de nas înfundat);
  • Durerea de sinusuri, cauzată de congestia acestora.

Care sunt agenții alergeni?

Polenul este actorul principal incriminat în apariția alergiilor. Deși cantitatea de polen din atmosferă este maximă spre sfârșitul primăverii, aceasta poate reprezenta o problemă și vara, în funcție de condițiile climatice. În plus, există o serie de plante cu potențial alergen care înfloresc în luna august.

Mucegaiurile reprezintă un alt agent alergen greu de ținut sub control, în special în spațiile deschise. Mucegaiurile sunt ciuperci extrem de răspândite în natură, care eliberează în atmosferă spori ce sunt purtați de vânt pretutindeni. Spre deosebire de polen, mucegaiurile nu sunt decimate de îngheț și pot crea probleme și iarna, deși perioada de activitate maximă este iulie-octombrie.

Praful este un adevărat conglomerat de agenți alergeni, pentru că poate conține atât particule de polen și mucegaiuri, cât și acarieni. Insecte invizibile cu ochiul liber, acarienii se ascund în locurile întunecoase și umede din locuințe, fiind capabili să declanșeze reacții alergice indiferent de anotimp.

Cum pot fi prevenite alergiile?

Cea mai bună metodă ca să previi alergiile este evitarea agentului declanșator. Însă, acest lucru se poate dovedi dificil atunci când este vorba despre alergenii  prezenți în natură. Pentru creșterea calității aerului din casă, utilizează filtre HEPA care au capacitatea de a reține particulele de polen și sporii mucegaiurilor. În plus, ar fi indicat să înlături obiectele care pot „găzdui“ acarieni (biblioteci, animale de pluș, covoare).

În ultimii ani, gradul de poluare este în continuă creștere, iar îndepărtarea poluanților din atmosferă este aproape imposibilă. Dacă te știi sensibil la alergeni, verifică indexul de calitate al aerului atunci când vrei să desfășori activități în aer liber. În cazul în care ești alergic la polen, evită ieșirile dimineața atunci când încărcătura de polen este maximă.

Cum se tratează alergiile?

Tratamentul medicamentos are ca obiectiv scăderea inflamației la nivel local prin administrarea de corticosteroizi locali (spray-uri nazale) și atenuarea efectelor alergiei prin administrarea orală de antialergice. La nevoie, se poate apela la descongestionante nazale pentru o perioadă scurtă de timp (3-7 zile în funcție de medicament) sau la suplimente pentru rinită alergică.


În concluzie, alergiile pot crea manifestări neplăcute, care ne pot împiedica să ne bucurăm de natură pe timpul verii, însă, există o serie de metode ce pot fi aplicate atât pentru prevenirea, cât și pentru tratarea alergiilor.


Surse informative

Ferreri, S. P., & Krinsky, D. L. (2018). Chapter 11: Colds and Allergy. In Handbook of nonprescription drugs: An interactive approach to self-care. Washington, DC: APhA Publications.


0 comentarii

    Momentan nu exista nici un comentariu adaugat.
    Daca doriti sa adaugati unul, completati formularul de mai jos.

Spune parerea ta