Direct la continutul paginii »

9 obiceiuri sănătoase pe care copiii ar trebui să le învețe de la părinți

 

Obiceiurile sănătoase ale vieții de adult se formează încă din perioada copilăriei. Mediul în care crește copilul, lucrurile pe care le observă la părinți, disponibilitatea unor produse alimentare în casă, regulile pe care le învață reprezintă factori care influențează dezvoltarea celui mic și obiceiurile pe care și le formează. 

 

Tehnici de educare eficiente

Cele mai importante exemple din viața unui copil sunt părinții. Așadar, este mai important ca părinții să-i educe pe copii prin exemplul personal, decât să impună anumite reguli. Copiii imită comportamentul adulților care reprezintă niște modele. Așadar, dacă aceștia își văd părinții citind, vor face și ei același lucru. În aceeași măsură, dacă părinții utilizează smartphone-ul, copiii vor înțelege că e un comportament bun de urmat. 

 

Tehnica învățării prin joc interactiv, cântec, poezie, poveste, cărți de colorat, cartonașe este, de asemenea, o metodă eficientă prin care copilul învață să facă diferența dintre bine și rău.

 

De asemenea, vizita de rutină la medicul pediatru este utilă pentru a învăța anumite deprinderi sănătoase – vezi centrul de pediatrie Arcadia Medical.

9 obiceiuri sănătoase pentru copii

1. Consum zilnic de fructe și legume

Fructele și legumele nu trezesc apetitul multor copii, deoarece primesc zilnic cantități mari de dulciuri care le acaparează toată atenția. Cu toate acestea, fructele și legumele conțin cantități importante de vitamine și minerale, esențiale pentru o dezvoltare corespunzătoare, atât din punct de vedere fizic, cât și cognitiv.

 

Învață copilul să iubească fructele și legumele. Alege cele mai colorate vegetale și creează mese care să îi atragă atenția. Poți tăia fructele și legumele sub diferite forme și le poți așeza astfel încât să semene cu animăluțe sau cu fețe zâmbitoare. 

 

Fructele și legumele sunt mai nutritive în stare crudă. Fac excepție legumele surse de vitamina A (morcovul) care conțin mai multă vitamina A după prepararea termică.

2. Consum redus de produse intens procesate industrial

Nu obișnui copilul cu dulciuri, sucuri, produse fast-food și alte alimente procesate din comerț. Acestea nu sunt surse de nutrienți, ci doar de zaharuri care pot afecta metabolismul celor mici și pot duce la obezitate infantilă. 

 

Cea mai bună metodă de a ține copilul departe de aceste produse este evitarea de a le achiziționa. Dacă le vede în casă, copilul este tentat să le consume.

3. Consum corect de apă

Cel mic nu trebuie să bea suc pentru hidratare, ci apă. Apa are numeroase roluri în organism și se găsește în toate celulele corpului. 

 

În funcție de vârstă copilul trebuie să bea o anumită cantitate de apă:

  • 1-3 ani – 1.3 litri/zi;
  • 4-8 ani – 1.7 litri/zi;
  • 9-13 ani – 2.4 litri/zi (băieți) și 2.1 litri/zi (fete).

4. Odihnă suficientă

Copilul trebuie să doarmă suficient pentru a fi sănătoși din punct de vedere fizic, mental și emoțional. Somnul de după-amiază este important pentru o funcționare bună a atenției și abilităților de învățare.

 

Cât ar trebui să doarmă copilul:

  • 1-3 ani – 12-14 ore pe zi
  • 3-6 ani – 10-12 ore pe zi
  • 7-12 ani – 10-11 ore pe zi

5. Igiena mâinilor 

Învață copilul să se spele înainte de fiecare masă pe mâini, dar și după ce vine de la școală sau de la joacă. Virusurile și bacteriile ajung în organism de cele mai multe ori din cauza igienei deficitare.

6. Igiena dinților

Spălarea dinților de cel puțin 2 ori pe zi (dimineața și înainte de culcare) este un aspect important pentru menținerea sănătății orale. O igienă deficitară a dinților favorizează apariția cariilor, din cauza mediului optim de dezvoltare a bacteriilor.

7. Activitate fizică zilnic

Învață-l pe cel mic să facă mișcare o oră pe zi. Îi poți arăta cum să efectueze exerciții fizice sau îl poți înscrie la ore de sport sau de dans. Alege mersul pe jos în detrimentul autovehiculului.

8. Cititul zilnic

Cititul este o cale potrivită prin care copilul învață lucruri noi, își dezvoltă vocabularul și gândirea și realizează diferența dintre bine și rău (prin intermediul poveștilor cu tâlc). Mai mult decât atât, cititul ar putea diminua nevoia de tehnologie, ceea ce este mai sănătos pentru minte, dar și pentru ochii copilului. 

9. Socializare și pozitivitate

Atunci când copilul merge în parc și se joacă cu prietenii, acesta dezvoltă anumite abilități importante pentru formarea personalității și mentalității. Acesta învață să socializeze, să împartă cu ceilalți, să respecte reguli (prin respectarea celor din cadrul unor jocuri), să-i respecte pe cei din jur, sa fie empatic și să se comporte adecvat în societate. Mai mult decât atât, o oră în parc este distractivă și relaxantă după o zi întreagă la școală sau după ce își face temele. 

 

În concluzie, copiii trebuie să învețe prin jocuri interactive și prin exemplul oferit de părinți, ce este sănătos și ce este dăunător pentru organism. 


 

0 comentarii

    Momentan nu exista nici un comentariu adaugat.
    Daca doriti sa adaugati unul, completati formularul de mai jos.

Spune parerea ta