Direct la continutul paginii »

8 tipuri de bunuri pe care le poți amaneta oricând

Poza stire '8 tipuri de bunuri pe care le poți amaneta oricând'
11 Decembrie 2020 0 comentarii

 

Dacă aveți nevoie rapid de bani, nu trebuie să vă faceți griji în privința bunurilor pe care ar trebui să le aduceți drept garanție. Casele de amanet acceptă o gamă foarte largă de bunuri, dar nu orice. Regula este aceea ca obiectele care sunt depuse în gaj contra creditului primit să fie bunuri vandabile astfel încât, în cazul nerambursării sumei, acestea să poată fi valorificate.

La casele de amanet, obiectele pot fi și vândute, nu numai lăsate în gaj, iar, o a doua regulă este aceea că, dacă nu sunteți sigur că puteți rambursa împrumutul, mai bine luați în calcul vânzarea bunului, decât amanetarea sa: câștigul, în acest caz, fiind dobânda pe care ar fi trebuit să o plătiți pentru respectivul împrumut. Spre exemplu, dacă luați cu împrumut de la o casă de amanet 1.000 de lei, iar peste 30 de zile va trebui să înapoiați 1.090 de lei, veți câștiga acei 90 de lei prin vânzarea bunului, întrucât casa de amanet nu mai reține și dobânda de 90 de lei.

Obiectele acceptate de toate casele de amanet din București sau din țară sunt acelea care se pot vinde, adică pentru care există o piață. În această categorie, intră bijuteriile, metalele și pietrele prețioase, autovehiculele, electronicele, instrumentele muzicale, ceasurile, operele de artă (picturi, sculpturi), sculele și uneltele.

În străinătate, unde piața caselor de amanet, dar și piețele pentru anumite bunuri – de artă, de carte etc. - sunt mai dezvoltate, amaneturile acceptă și alte tipuri de obiecte: cărți vechi, tapiserii, hainel și accesorii de colecție, vinuri de colecție, monede, arme de colecție, porțelanuri, obiecte istorice sau chiar fotografii vechi ori bicicletele.

Bijuterii

În cazul bijuteriilor sunt acceptate atât bijuteriile noi (sau aproape noi) din metale prețioase (aur, argint, platină), cât și cele care au pe ele urmele trecerii timpului și ale utilizării, respectiv bijuteriile cu zgârieturi, rupte, cu pietre prețioase lipsă din montură. În aceste din urmă cazuri, când bijuteriile nu mai pot fi valorificate ca atare (integral), urmare a defectelor apărute sau pentru că sunt demodate, partea avută în considerare la formarea prețului lor este aceea a materialelor componente: metalele și pietrele prețioase. Ele vor fi evaluate în acest caz, nu din punctul de vedere al calității lor artistice (lucru care, oricum, se întâmplă rar, când mergem cu ele la o casă de amanet și doar în cazul în care lucrătura constituie o adevărată operă de artă), ci din punctul de vedere al calității aurului sau a altor metale și pietre prețioase care se regăsesc în acestea.


Metale și pietre prețioase

Aurul, argintul și platina sunt metalele prețioase care pot fi amanetate ușor. Ele pot fi prezentate casei de amanet sub forma de bijuterii sau părți de bijuterii, dar și sub formă de lingouri, tacâmuri etc. Evaluarea metalului prețios, pentru a-i putea fi stabilit prețul, va avea în vedere puritate sa, iar, în funcție de cantitate, prețul gramului de metal prețios se poate negocia.

În ceea ce privește pietrele prețioase, diamantele sunt cele mai potrivite pentru a fi puse gaj la o casă de amanet. Acestea au o valoare intrinsecă mare, sunt căutate de cumpărători, nu se deteriorează în timp și sunt mici, așa că pot fi depozitate și transportate ușor. În plus, vă puteți bucura de el în timp ce îl aveți (montându-l într-o bijuterie), iar datele istorice arată că valoarea diamantelor a crescut în timp.

Ceasuri

Un ceas valoros – din aur, cu diamante sau produsul unei mărci celebre - este un obiect de lux râvnit, existând, deci, piață pentru un astfel de produs. În plus, pentru un astfel de ceas, puteți obține o sumă considerabilă de bani dacă vă gândiți să îl amanetați. Prezentarea certificatului său de garanție (dacă îl mai aveți), cutia originală a ceasului și orice alte acte care sa dovedeasca autenticitatea sa contează la stabilirea valorii sale de vânzare. La evaluarea sa, va fi luată în considerare și starea în care se află (funcțional, cu sau fără zgârieturi, cu cadranul spart etc.).

Electronice

În categoria produselor acceptate drept gaj se încadrează și dispozitivele electronice precum laptopuri, tablete, telefoane mobile de tip smartphone, aparatură foto/video profesională, PC-uri desktop, monitoare PC, smartwatch-uri, console de gaming etc. Sunt acceptate produsele electronice noi sau ușor utilizate. Evaluarea prețului lor se va face în funcție de producător, anul de fabricație, model, performanță și gradul de uzură al fiecărui produs în parte. Există, cel puțin,  un amanet telefoane în București, dar și în alte orașe din țară. 


Instrumentele muzicale

În general, sunt acceptate de casele de amanet aproape toate tipurile de instrumente muzicale și echipamente - chitare bas, acustice și electrice, tobe, amplificatoare, mixere, aparate de înregistrare, acordeoane, piane portabile, clape, orgi, instrumente de suflat (saxofoane, clarinete, fluiere etc.), viori, violoncele etc. - dacă provin de la producători renumiți și se află în bună stare. Printre mărcile preferate de casele de amanet – fiindcă sunt căutate pe piață – se numără Yamaha, Ibanez, Schecter, Peavey, Fender, Gibson, Ovation, Epiphone etc.

Opere de artă

În general, casele de amanet acceptă drept gaj opere de artă de toate tipurile (picturi, sculpturi, ceramică etc.), formele și mărimile, criteriul fiind vandabilitatea. Sunt acceptați chiar și artiști mai puțin cunoscuți, dacă operele respective sunt bine lucrate sau au ceva deosebit. Un expert în opere de artă va face evaluarea, dar, aici, apar cele mai mari diferențe între ceea ce, probabil, vă așteptați să obțineți și ceea ce obțineți ca sume ce vă sunt acordate. Bineînțeles, în cazul unor artiști cu o cotă bună de piață, respectivele diferențe vor fi mai mici sau nu vor exista deloc

Vehicule cu două și patru roți

Sunt acceptate drept garanție pentru împrumutul acordat de casa de amanet orice marcă și model de scuter, motocicletă, ATV sau autovehicul care funcționează. Singura condiție este aceea să puteți face dovada că sunteți proprietarul lor de drept. Evaluarea valorii lor se va realiza în funcție de: marcă și model, anul de fabricație, gradul de uzură, valoarea lor de piață. Există și case de amanet care acceptă ca gaj și bicicletele. 


Scule și unelte

Orice sculă sau unealtă funcțională și care are o valoare de piață poate fi amanetată. În categoria acestora intră, spre exemplu: scule autofiletante, ciocane demolatoare și rotopercutoare, mașini de șlefuit electrice, fierăstraie circulare, polizoare, drujbe etc.

Atenție! Pentru a vă oferi suma dorită, casele de amanet acceptă drept gaj și un cumul de obiecte vandabile.

0 comentarii

    Momentan nu exista nici un comentariu adaugat.
    Daca doriti sa adaugati unul, completati formularul de mai jos.

Spune parerea ta