Direct la continutul paginii »

7 metode eficiente să înveți pentru Bacalaureat

Poza stire '7 metode eficiente să înveți pentru Bacalaureat'
20 Iulie 2022 0 comentarii

Este un lucru cunoscut, persoanele care sunt deschise la învățat lucruri noi reușesc să se adapteze mai ușor, să fie mai eficiente și să găsească cele mai bune soluții la situațiile cu care se confruntă. Învățarea stă la baza evoluției omenirii. Însă învățarea în anii de școală este esențială, mai ales atunci când elevii se pregătesc pentru un examen important, cum este bacalaureatul. 


Cu toate că învățarea este atât de importantă în viață, nimeni nu ne învață cum să învățăm. Fiecare elev își descoperă/dezvoltă propria sa metodă de învățare și o folosește cu mai mult sau mai puțin succes. În acest articol, explicăm cele mai eficiente metode de învățat pentru Bacalaureat. 


Testele pentru bacalaureat

Este important pentru elevi să știe că exista materiale care îi pot ajuta la recapitularea materiei. Testele Brio pentru Bacalaureat sunt un asemenea exemplu, testele se pot face în ritmul dorit de elevi, pot fi folosite ca materiale recapitulative, pot fi de folos în timpul pregătirii de la școală sau de acasă. 


Teorie/practică

Nu întotdeauna se poate aplica această metodă. Constă de fapt din aplicarea principiului Pareto 80/20: dacă am aplica acest principiu la procesul de învățare ar presupune că la 80% din teorie trebuie asociat 20% practică, iar în acest fel cunoștințele se memorează mai repede și se rețin pe termen mai lung. 


Metoda Pomodoro

Este o metodă care poate fi folosită și în procesul învățării pentru un examen esențial cum este bacalaureatul. Presupune o concentrare maximă asupra unei materii o perioadă determinată de timp (25 de minute), după care urmează o pauză de numai 5 minute. Avantajul acestei metode este acela că nu trebuie să te mai întrerupi din învățat pentru alte activități (vorbit la telefon, consultat mesageria electronică). În cele 25 de minute te concentrezi pe învățat ceea ce ți-ai propus, nu faci nimic în paralel și, foarte important, nu lași nimic să te distragă (notificări, apeluri).


Asocierea informațiilor

Poți să asociezi cunoștințele noi cu ceea ce deja știai, sau poți să le asociezi cu informațiile pe care le ai de la alte materii. În acest fel, mintea creează un fel de hartă informațională, iar acest lucru te va ajuta să reții acele cunoștințe pe o perioadă mai îndelungată.  


Învațarea la mai multe materii în aceeași zi

Este mai benefic să lucrezi la mai multe materii în aceeași zi decât să lucrezi la una singură pe tot parcursul zilei. În acest fel nu reușești să te plictisești și nici nu îți pierzi entuziasmul.


Recapitularea informațiilor 

Dacă o faci destul de des, vei observa că materia devine tot mai ușor de repetat. Prima recapitulare ar trebui să aibă loc a doua zi după ce ai acumulat toate informațiile. Ulterior poți recapitula materia și la 3-4 zile.   


Procesarea informațiilor de către creier

Creierul nu doarme niciodată, dar are nevoie ca tu să dormi. În timpul somnului, creierul ordonează informațiile în așa fel ca memoria să funcționeze eficient. 7-8 ore de somn pe noapte sunt esențiale atunci când înveți pentru un examen important.


Ce poți face pentru o învățare eficientă

 • Învață într-un mediu ordonat. Poți studia la bibliotecă, sau undeva în aer liber.

 • Evită suprasolicitarea.

 • Hidratează-te adecvat, apa este esențială pentru funcționarea optimă a creierului.

 • Adoptă o alimentație sănătoasă și echilibrată.

 • Folosește markere, pixuri colorate, creioane pentru a evidenția diverse informații.

 • Nu învăța până în ultima clipă.

 • Nu te lăsa dominat de emoții, pregătește-te pentru bacalaureat din timp și în acest fel emoțiile nu te vor afecta foarte tare. 

 • Fă-ți un plan de învățat și recapitulat materia și respectă-l.

 • Fă pauze scurte când înveți, chiar și pauzele de câteva minute sunt importante, poți să faci câteva exerciții fizice. 

 • Încearcă să înveți în prima parte a zilei, atunci când creierul este mai odihnit.

 • Învață împreună cu colegii tăi, poate fi mai instructiv.

 

0 comentarii

  Momentan nu exista nici un comentariu adaugat.
  Daca doriti sa adaugati unul, completati formularul de mai jos.

Spune parerea ta