Direct la continutul paginii »

7 instrumente necesare pentru a realiza o pictură în ulei

Poza stire '7 instrumente necesare pentru a realiza o pictură în ulei'
26 Ianuarie 2023 0 comentarii

 

Pictura în ulei este o tehnică veche, care datează încă din secolul al unsprezecelea în Europa. De-a lungul istoriei, capodopere incontestabile au fost create în acest fel, iar în prezent, o mulțime de artiști, dar și amatori, experimentează cu pictura ce folosește ca bază uleiul.

Deși poate părea intimidantă, această tehnică poate fi stăpânită destul de ușor, cu instrumentele potrivite și puțină răbdare. Iată de ce ai nevoie pentru a crea de la zero o operă de artă!

1. Un set de pensule de bază

Nu trebuie să cumperi foarte multe pensule când ești începător, însă un set minim de pensule pentru pictura in ulei este necesar. Asigură-te că ai mai multe forme de pensule – rotunjită, lată, în formă de evantai. Astfel, vei putea experimenta mai multe tipuri de aplicare a culorii pe planșă și te vei familiariza cu principalele tipuri de instrumente.

Pentru pictura în ulei, alege întotdeauna pensule cu peri tari, fermi, care să poată susține culorile dense.

2. Culori pentru pictura în ulei

Bineînțeles, pictura ta nu poate exista fără culori. Cumpără câteva tuburi în culorile primare, precum și alb și negru.

Vei putea combina ulterior aceste culori pentru a obține mai multe nuanțe și tonuri. Pictura în ulei este faimoasă pentru gama largă de tonuri pe care o poți obține, așa că nu ezita să amesteci produsele și să testezi tot felul de nuanțe unice.

3. Diluant sau solvent

Culorile pentru pictura în ulei pot fi destul de dense, iar pentru a modifica această consistență vei avea nevoie de un diluant sau un solvent special. Nu încerca să diluezi culorile cu apă, căci ele conțin ulei, iar efectul chimic va fi unul nedorit – separarea.

Cumpără un diluant dedicat picturii în ulei și folosește-l pentru a modifica textura nuanțelor, ca să lucrezi mai ușor, mai ales când ești la început. Va face toată diferența!

4. Pânză pentru pictura în ulei

După ce ți-ai procurat culorile și pensulele, este timpul să îți cumperi și planșele de lucru. Dacă n-ai mai pictat până acum, cartonul pânzat este cea mai bună opțiune pentru tine. Este ușor de depozitat și de manevrat și îl poți folosi atât cu șevalet, cât și fără.

De asemenea, poți picta în ulei și pe hârtie, însă aceasta din urmă trebuie să aibă un gramaj mai mare, pentru a putea susține densitatea și greutatea culorilor în ulei.

5. Un cuțit pentru pictură

Instrumentele de acest tip nu trebuie să te intimideze, căci ele nu sunt create doar pentru profesioniști. Un cuțit de pictură te poate ajuta să amesteci, în primul rând, culorile, pentru a obține nuanțele dorite.

Apoi, aplicarea culorilor pe planșă cu acest cuțit este foarte interesantă. Poți obține forme și texturi incredibile, așa că lasă-ți imaginația să lucreze!

6. Șevalet

Pictorii experimentați vor alege întotdeauna să lucreze pe șevalet. Pentru un începător, acesta nu este imperios necesar, însă poate fi o investiție bună pentru viitor și o modalitate bună de a se obișnui cu pictura clasică.

Așadar, dacă poți include în kit-ul tău de pictură și un șevalet, fă-o fără ezitare, căci îți va îmbunătăți întreaga experiență.

7. Prosoape și soluție pentru curățat pensulele

Orice pictor, fie începător sau avansat, are nevoie și de aceste elemente. Spre deosebire de acrilice sau acuarele, la pictura în ulei nu vei folosi un recipient cu apă pentru a clăti pensulele atunci când schimbi nuanța ce ajunge pe pânză.

În schimb, vei avea nevoie de prosoape sau cârpe cu ajutorul cărora să cureți pensula, precum și de o soluție specială care să dizolve culorile și să lase pensulele curate.

Astfel, vei reuși să păstrezi instrumentele în condiții optime tot timpul, pentru a te bucura de ele pe termen lung.

În final, dacă vei investi în toate elementele de mai sus, vei avea o trusă completă de pictură în ulei. Vei mai putea adăuga accesorii, pe măsură ce evoluezi și vrei să încerci noi tehnici.


0 comentarii

    Momentan nu exista nici un comentariu adaugat.
    Daca doriti sa adaugati unul, completati formularul de mai jos.

Spune parerea ta