Direct la continutul paginii »

5 sfaturi practice pentru a obține un vin de bună calitate

Poza stire '5 sfaturi practice pentru a obține un vin de bună calitate'
23 Septembrie 2021 0 comentarii

 

Sezonul estival s-a dus iar viile sunt numai bune de cules, pentru o nouă producție de vin. România are o bogată tradiție în domeniul viticulturii, și de aceea, majoritatea celor care dețin o suprafață cultivată cu vie pretind că știu toate secretele obțineri unui vin bun. În mare parte au dreptate, însă există și situații când licoarea obținută este departe de standardele unui vin de calitate, iar atunci producătorii se întreabă de ce.

În cele ce urmează vom încerca să sugerăm un răspuns la această întrebare, oferind câteva sfaturi practice împărtășite de producătorii experimentați.

 

Alege doar struguri bine copți

Cele mai bune vinuri se obțin doar din struguri bine copți, care conțin o cantitate mai mare de zahăr. Zahărul este esențial pentru a obține o concentrație optimă de alcool, care trebuie să fie de cel puțin 10,5 grade, pentru a putea spera la un vin bun, rezistent la boli. Alcoolul ține departe bacteriile care pot ataca vinul; un vin cu o concentrație alcoolică optimă nu va face floare și nu se va oțeți. Pentru a obține un grad de tărie alcoolică este nevoie de circa 17 grame de zahăr pe litru, iar cu cât strugurii sunt mai dulci, cu atât se va obține mai ușor concentrația optimă.

Curăță bine strugurii înainte de zdrobire

Pentru a obține un vin curat și cu un gust nealterat, în zdrobitor trebuie să ajungă doar struguri curați, fără niciun fel de impurități. Astfel, după ce ai terminat de cules, strugurii trebuie bine curățați de frunze, insecte și de alte resturi, înlăturând totodată și ciorchinii stricați. Este recomandat chiar ca, înainte de a fi trecuți prin zdrobitor, strugurii să fie spălați bine sub un jet de apă și lăsați apoi câteva minute să se scurgă. Astfel, în zdrobitor vor ajunge doar struguri sănătoși și curați, iar mustul va conține doar seva acestora, fără alte „adaosuri”.

Nu zdrobi până la „ultima picătură”

Vinurile cu adevărat de calitate se obțin doar din boabe, care se curăță de pe ciorchini înainte de a fi zdrobite. Când faci vin acasă, este mai greu să cureți boabele, așa că strugurii se pun în zdrobitor cu tot cu ciorchini. În acest caz, este bine să nu îi zdrobești foarte tare, ci doar cât să fie strivite bine boabele. Ciorchinii și sâmburii striviți pot altera gustul vinului, care va deveni prea acru sau amărui.

Evită să folosești ustensile din fier

Este important ca ustensilele folosite în vinificație să nu conțină piese din fier, pentru că astfel există riscul ca vinul să fie compromis din start. Contactul cu orice obiect din fier duce la casarea ferică, una dintre cele mai frecvente și severe boli ale vinului. Vinul casat feric se decolorează și se tulbură rapid în contact cu aerul, căpătând și un gust neplăcut. Pentru a evita o astfel de situație, trebuie să folosești doar ustensile din lemn, plastic sau inox, începând cu etapa culesului, continuând cu depozitarea, zdrobirea și apoi transferul în butoaie.

Zdrobește strugurii cât mai repede

Odată culeși, strugurii nu trebuie lăsați să aștepte foarte mult timp până la a fi trecuți prin zdrobitor, pentru a nu-și pierde din calități. Perioada optimă în care strugurii trebuie zdrobiți este de cel mult opt ore de la momentul culesului. Dacă ai ales să îi depozitezi în saci de plastic, această perioadă se reduce la patru ore, pentru că în astfel de condiții, strugurii se alterează mai ușor.

 

Acestea sunt cele mai importante sfaturi de care orice producător de vinuri trebuie să țină seama, pentru a obține o băutură de calitate. Vinul astfel obținut are un gust plăcut care se păstrează nealterat, este limpede și rezistă o perioadă îndelungată.

0 comentarii

    Momentan nu exista nici un comentariu adaugat.
    Daca doriti sa adaugati unul, completati formularul de mai jos.

Spune parerea ta