Direct la continutul paginii »

5 sfaturi pentru alegerea unei camere foto pentru începători

Poza stire '5 sfaturi pentru alegerea unei camere foto pentru începători'
01 Octombrie 2020 0 comentarii

Dacă te pasionează fotografia și vrei să treci de la smartphone la un aparat foto DSLR, trebuie să iei în calcul mai multe aspecte. Aparatele DSLR fac fotografii la un alt nivel față de camera compactă a unui telefon mobil, chiar dacă au același număr de megapixeli. Însă, camerele foto au o mulțime de alte funcții, de care trebuie să ții cont. Așa că, îți venim în ajutor cu unele sfaturi pentru a putea alege aparatul potrivit unui fotograf începător.

Alege un aparat foto compact pentru călătorii

Dacă ai nevoie de un aparat foto pentru vacanțe, optează pentru unul compact, ușor și rezistent, care să nu îți ocupe mult loc în bagaj. Un aparat perfect pentru călătorii este Sony WX500, care este mic și ușor, și permite controlul manual al expunerii, având o optică foarte bună și un ecran rabatabil pentru selfie. De asemenea, poți opta și pentru un aparat compact premium, care oferă o calitate mai bună a imaginii, cum ar fi Canon G9X Mark II sau Canon G5X.  Tot pentru vacanțe, poți alege și un aparat compact de tip Bridge, care este mai ieftin decât clasicul DLSR.

Evită aparatele DSLR învechite

Chiar dacă ai un buget restrâns, ar fi indicat să eviți aparatele ieftine, fiindcă au o tehnologie învechită și diverse lipsuri. În mod normal, aparatele DSLR pentru începători apar în fiecare an cu dotări din ce în ce mai performante. Așa că ar fi indicat să alegi un aparat performant, la un preț accesibil. Un aparat ieftin înseamnă performanțe slabe sau tehnologie învechită.

Alege un senzor cu rezoluție mai mică

Dacă trebuie să alegi între un DSLR cu un senzor cu rezoluție mai mică – 18 MP sau mai mare – 24 MP, optează pentru a doua. Un aparat cu un senzor mai mare va avea o calitatea mai bună a imaginii și o performanță îmbunătățită în zone cu lumină scăzută. În plus, un aparat cu un astfel de senzor poate fi folosit și pentru fotografia de seară. În schimb, cel mai mic senzor îl au camerele telefoanelor mobile, iar, apoi, camerele compacte. 

Alege obiectivele cu atenție

De obicei, aparatele DSLR pentru începători se vând cu un obiectiv de kit, care are 18-55 mm. Un astfel de obiectiv are un capăt mai larg și unul mai lung, iar zoomul este destul de mic, 3X. Totuși, există și obiective mai lungi, tot pentru începători, cum ar fi cele de 18-105 mm. Acesta este un obiectiv mai adaptabil, și cu el poți apropia subiectul unei fotografii mult mai bine, având un zoom de 5-6X.

Atunci când cumperi primul DSLR, de fapt, cumperi un sistem foto, fiindcă vei folosi aparatul de-a lungul timpului cu diferite obiective, blitzuri, filtre, etc.

Dacă te interesează fotografia de stradă, optează pentru un aparat mirrorless, care este compromisul perfect între calitate și portabilitate. În plus, poți achiziționa un aparat mirrorless direct cu un obiectiv de kit, perfect pentru un fotograf începător.

Accesoriile potrivite pentru un fotograf începător

Un aparat digital nu are memorie internă, așa că vei avea nevoie de cel puțin un card de memorie, pentru a stoca fotografiile realizate. Ar fi indicat să optezi pentru un card cu rata de citire mai mare, mai ales dacă ai un aparat mai performant. De asemenea, de pe lista de accesorii nu ar trebui să îți lipsească o husă, un trepied și câteva filtre, de protecție și de polarizare. Dacă vei opta pentru un aparat foto de dimensiuni mai mari, alege un trepied solid, cu un reglaj independent al picioarelor.

În prezent, sunt foarte modele de aparate de fotografiat pe piață, așa că îți recomandăm să alegi unul potrivit pentru nivelul tău de începător. Nu are rost să investești foarte mulți bani în cel mai „șmecher“ aparat și nici în cele mai moderne accesorii. Iar dacă un DSLR ți se pare prea complicat, alege un aparat mirrorless sau unul bridge.

 

Sfaturile pe care ți le-am oferit îți vor de ajutor pentru a alege o cameră foto potrivită pentru începători, însă, dacă ai întrebări legate de funcțiile aparatului sau dacă vrei să știi cum să fotografiezi în anumite moduri, cere părerea unui fotograf profesionist, cum ar fi George Brăiloiu

 

0 comentarii

    Momentan nu exista nici un comentariu adaugat.
    Daca doriti sa adaugati unul, completati formularul de mai jos.

Spune parerea ta