Direct la continutul paginii »

5 costuri necesare la achiziția unei case de care trebuie să știi

Poza stire '5 costuri necesare la achiziția unei case de care trebuie să știi'
18 Iulie 2022 0 comentarii

 

Achiziția unei case nu include doar costurile pentru cumpărarea locuinței propriu-zise. Toată călătoria până la a locui în casa visurilor tale include o serie de cheltuieli suplimentare pe care va trebui să le achiți din buzunarul tău. Important este să știi că un împrumut imobiliar sau orice alt tip de sprijin financiar destinat achiziționării unei locuințe nu te va ajuta cu achitarea costurilor suplimentare.


Poți să economisești o sumă de bani luând în considerare următoarele 5 costuri necesare la achiziția unei case:

  1. Avansul de plată

Dacă ai de gând să apelezi la un credit imobiliar - deși este dificil să achiziționezi o casă dacă nu faci acest pas - așteaptă-te să plătești un avans. De obicei, acest avans reprezintă un procent egal sau mai mare de 15% din valoarea totală a locuinței pe care vrei să o cumperi.


Avansul de plată este utilizat ca un instrument de verificare a capacităților tale de plată din partea creditorului. Acesta trebuie depus în contul băncii de la care accesezi creditul imobiliar atunci când înaintezi cererea de împrumut.

  1. Comisionul agentului imobiliar

Dacă apelezi la un agent imobiliar pentru găsirea casei ideale, atunci trebuie să te asiguri că ai o sumă de bani pusă deoparte pentru plata serviciilor. Comisionul pentru consultantul imobiliar reprezintă un procent (de obicei de 2%) din valoarea totală a proprietății, dar poate varia în funcție de oraș, agenție imobiliară sau tipul de locuință.


Comisionul care revine agentului imobiliar reprezintă un cost suplimentar pe lângă cheltuielile propriu-zise pentru achiziție și este totodată plătit și de vânzătorul locuinței.

  1. Costurile de închidere

Închiderea tranzacției de vânzare-cumpărare se va desfășura în fața unui notar. Serviciile notariale pentru închiderea tranzacției pot fi achitate fie de vânzător, fie de cumpărător sau există posibilitatea împărțirii acestor costuri. Pentru acest lucru, părțile interesate trebuie să cadă de comun acord.


Nu pleca la drum cu gândul că proprietarul locuinței va plăti serviciile notariale pentru închiderea tranzacției. Este bine să ai o sumă de bani pusă deoparte pentru aceste costuri suplimentare.

  1. Asigurarea de locuință

Asigurarea de locuință este obligatorie conform Legii nr.260/2008 pentru protecția proprietăților împotriva cutremurelor, alunecărilor de teren și inundațiilor. Costurile pentru încheierea unei asigurări de locuință obligatorii depinde de la o companie de asigurări la alta și ar fi indicat să te interesezi de ofertele pentru această poliță.


Dacă vrei o protecție extinsă a viitoarei proprietăți, poți să verifici și costurile pentru o asigurare de locuință facultativă care, așa cum ți-ai imaginat deja - necesită alte costuri.

  1. Mutatul propriu-zis

Nu poți să te muți în casa pe care ai achiziționat-o fără să iei în considerare că o să ai nevoie fie de o firmă de mutări mobilă și obiecte casnice, fie de benzină pentru mașina personală. Ambele scenarii necesită o sumă de bani pusă deoparte atunci când vrei să-ți cumperi o casă. Dacă rămâi fără bani în acest moment, nu faci altceva decât să prelungești momentul mult visat. Și poate fi foarte stresant.


Desigur, pe lângă acestea mai există și alte cheltuieli suplimentare care o să apară atunci când cumperi o casă. Creditul imobiliar rezolvă problema cea mai mare, dar de restul va trebui să te ocupi pe cont propriu. Economisește bani sau deschide-ți un cont de economii la Credit Europe Bank pentru și mai multe avantaje!


0 comentarii

    Momentan nu exista nici un comentariu adaugat.
    Daca doriti sa adaugati unul, completati formularul de mai jos.

Spune parerea ta