Direct la continutul paginii »

4 unelte necesare pentru tăierea lemnului

Poza stire '4 unelte necesare pentru tăierea lemnului'
07 Februarie 2020 0 comentarii

 

Din momentul în care ai identificat un buștean în curte și până la faza în care ai o stivă de lemne gata să fie folosită conform cu nevoilor tale poate să fie o întreagă aventură. Aparent, tăierea lemnului este o îndeletnicire care implică un efort susținut și cam atât. Dar chiar și în această arie tehnologia are un cuvânt de spus.

De la topor la drujbă este un drum care trece printr-o serie de unelte sau utilaje intermediare despre care poate nici n-ai auzit. Aceste unelte sunt proiectate pentru a acoperi toate nevoile și a se adapta pe toate mărimile și soiurile de lemn. Să le luăm pe rând!

Despicătorul de lemne


Așa cum o spune și numele, acesta este practic un suport prevăzut cu un motor electric pe care pui bușteanul. Un mecanism gândit să împingă bușteanul către o lamă preia practic forța necesară tăierii altfel aplicată cu fiecare lovitură de topor.

Este un utilaj recomandat celor a căror gospodărie este încălzită cu lemne, moment în care nevoia de a despica buștenii pentru ca lemnul să aibă timp să se usuce în mod corect este foarte importantă.

Există o serie de modele care variază în funcție de puterea motorului care dictează și capacitatea de tăiere pe oră. Un despicător electric performant cântărește circa 80 de kilograme și poate tăia chiar și 100 de bușteni pe oră.

Drujbele

Majoritatea lemnelor dintr-o grădină pot fi tăiate cu drujba. Când vine vorba de alegerea modelului potrivit, este important să ne alegem categoria: pe benzină sau electrică. Cu toate că drujbele pe benzină sunt de regulă mai puternice și mai robuste, motoarele electrice au evoluat suficient de mult pentru a ajunge să concureze în mod direct cu ele.

Drujbele sau motofierăstraiele pe benzină standard sunt recomandate pentru gospodării, unde frecvența de folosire este specifică unui utilizator obișnuit. Fiind semi-profesionale au o putere care intră într-un interval de 2-4 cai putere. Cu toate acestea, ele au o serie de dotări specifice celor profesionale, însă la un cost mai mic.

În folosirea lor trebuie să se țină cont de câteva criterii de alimentare și mentenanță, cum ar fi folosirea unei benzine proaspete și a unui ulei de amestec, în proporție de circa 30 de ml la 1 litru de benzină. Practic, ungerea motorului este foarte importantă pentru a asigura funcționarea uneltei în condiții optime.

Drujbele electrice, pe de altă parte, sunt destinate sarcinilor ușoare de pe lângă casă. Sunt mai silențioase decât cele pe benzină și ușor de folosit inclusiv în spații interioare. Cu o capacitate mare de tăiere, sunt mai ușoare și nu au evacuare.

Ajutoarele toporului

Așa cum mănușile nu ar trebui să lipsească dintr-un atelier, la fel se întâmplă și cu cârligul cu care să apuci buștenii în curte. Dacă buștenii tăiați sunt foști copaci bătrâni, mai mult ca sigur este nevoie și de un tocător de grădină pentru resturile vegetale care rămân în urmă. Este, de altfel, un utilaj foarte bun și pentru crearea unor îngrășăminte naturale sub formă de mulci sau compost.

Capra de tăiat lemne sau suportul pentru buștean sunt, de asemenea, un bun necesar într-o gospodărie, pentru simplul motiv că efortul tăierii lemnelor pentru foc poate fi optimizat atât din punct de vedere al timpului investit, cât și al energiei depuse.

Fierăstraie

Dacă tăierea are scopul de a prelucra lemnul brut pentru tâmplărie, atunci utilajele de care ai nevoie sunt extrem de specializate. Fierăstraiele circulare de masă pot fi o soluție compactă pentru orice tâmplar amator, dar pot fi folosite și la nivel profesional în orice fel de domeniu conex.

La rând pe scara frecvenței de folosire, dar și a scopului final al prelucrării lemnului se află fierăstraiele circulare staționare. Există și varianta unor fierăstraie circulare de mână destinate mai ales operațiunilor pe teren, în afara unui atelier fix. Fierăstrăul aligator are o construcție special gândită pentru a tăia lemne de mare tonaj, cum sunt căpriorii sau stâlpii de susținere ai diverselor construcții de lemn. 

Fierăstraiele pendulare sau verticale sunt de regulă folosite mai degrabă în lucrări de amenajare interioară, cum este montarea parchetului, când tăietura se aplică unor materiale mai subțiri și mai ușoare. Fierăstraiele sabie sunt unealta perfectă pentru spații înguste și tăieturi foarte mici. 


0 comentarii

    Momentan nu exista nici un comentariu adaugat.
    Daca doriti sa adaugati unul, completati formularul de mai jos.

Spune parerea ta