Direct la continutul paginii »

4 sfaturi despre cum să-ți pregătești mașina pentru taximetrie

Poza stire '4 sfaturi despre cum să-ți pregătești mașina pentru taximetrie'
05 Noiembrie 2021 0 comentarii

 

Taximetria este o ocupație profitabilă dacă vrei să câștigi bani folosindu-te de propria mașină, însă înainte de a trece la treabă trebuie să te ocupi de o serie de detalii. Pe lângă atestatul de taximetrist pe care trebuie să îl obții, ai nevoie și de autorizarea mașinii de a fi folosită în regim de taxi. Cum îți pregătești mașina pentru a o transforma în taxi?

 

Culoarea

O condiție obligatorie pentru ca mașina să fie aprobată legal pentru taximetrie, este culoarea galbenă a caroseriei. Mașina trebuie să fie galbenă în totalitate sau cel puțin în partea superioară a caroseriei, asta depinzând și decizia consiliul local, din orașul în care vrei să te autorizezi. Cel mai simplu este dacă mașina este galbenă din fabrică, în caz contrar trebuie să o vopsești. O poți duce la un atelier de vopsitorie, însă mai puțin costisitor ar fi să o colantezi, adică să îi aplici pe caroserie autocolant de culoare galbenă. După ce ai rezolvat cu acest aspect,  mai trebuie să aplici pe ambele părți laterale, sub geamurile portierelor, câte o bandă „tip șah”, cu pătrățele albe și negre, care reprezintă semnul distinctiv al taxiurilor. De asemenea, geamurile trebuie să fie transparente și neacoperite cu înscrisuri sau autocolante, care afectează vizibilitatea atât din interior, cât și din exterior.

 

Alte esențiale

Orice mașină care face taximetrie trebuie să fie prevăzută cu câteva dispozitive impuse de lege. În primul rând, ai nevoie de un aparat de taxat omologat și de o stație de emisie-recepție, în cazul în care există dispecerat, în localitatea în care vrei să lucrezi. În cazul în care nu există un dispecerat în localitate, ești obligat să ai la dispoziție în permanență un telefon mobil.

Nu în ultimul rând, mașina trebuie să fie dotată și cu o casetă pe care inscripționată cu „TAXI”, amplasată pe plafon, care va afișa lumina verde când poți prelua comenzi, sau pe cea roșie, când ești ocupat.

 

Listă cu datele șoferului și tarifele practicate

Dacă vrei ca mașina să fie autorizată pentru taximetrie, în interior trebuie să fie amplasată, la loc vizibil, o listă cu tarifele de distanță, de staționare, de zi și de noapte, precum și numele titularului autorizației. Nu este de ajuns să faci tu singur această listă, pentru că ai nevoie să fie ștampilat de primăria localității în care ți-ai obținut autorizația.

De asemenea, tarifele trebuie să se regăsească înscrise și pe portierele din față, în timp ce pe portierele din spate trebuie să fie aplicate ecusoane, pe care să fie trecute localitatea de autorizare, tipul transportului efectuat, adică TAXI, termenul de valabilitate al autorizației, numărul acesteia, precum și numărul de înmatriculare al mașinii.

 

ITP-ul, la zi

Înainte de a depune cererea de autorizare, verifică certificatul de înmatriculare, pentru a te sigura că ești în termenul de valabilitate al inspecției tehnice periodice. Dacă aceasta expiră în câteva zile trebuie să vizitezi neapărat o stație ITP, pentru a verifica din nou mașina și a reînnoi perioada de valabilitate a acesteia.

 

Acestea sunt obligațiile legale pe care trebuie să le ai în vedere pentru a deveni taximetrist, însă ar fi indicat să te preocupi și de aspectul mașinii, dacă vrei să ai cât mai mulți clienți. Este important să îți menții mașina curată. Preșurile auto sunt foarte importante, pentru că rețin murdăria și o împiedică să ajungă pe pardoseala mașinii. Preșurile pentru autovehiculele Hyundai, de la PTC-Auto, sunt foarte apreciate de clienți, așa că nu ezita să consulți oferta, pentru un start bun.

0 comentarii

    Momentan nu exista nici un comentariu adaugat.
    Daca doriti sa adaugati unul, completati formularul de mai jos.

Spune parerea ta