Direct la continutul paginii »

4 motive pentru care este recomandat să îți castrezi pisica

Poza stire '4 motive pentru care este recomandat să îți castrezi pisica'
22 Octombrie 2021 0 comentarii

 

Iubitorii animalelor de casă știu cât de blânde și afectuoase sunt pisicile, dar și cât de neliniștite și de agitate pot deveni uneori, mai ales in perioadele de estru (“calduri”). Temperamentul lor și chiar starea generală de sănătate se modifică dramatic, iar cel mai bun lucru pe care-l pot face oamenii este să-și ducă micile feline la cabinetul veterinar, pentru sterilizare sau castrare. 

Sterilizarea reprezintă îndepărtarea organelor de reproducere sexuală ale pisicii. Este vorba despre eliminarea ovarelor și a uterului unei pisici femele, iar castrarea reprezintă înlăturarea testiculelor la motani. Acestea sunt intervenții chirurgicale minim invazive și sunt efectuate de medicul veterinar, după un consult de specialitate.

Procedura este simplă și recuperarea este rapidă, astfel că pisicile își pot relua comportamentul normal, la doar câteva ore după ce trece efectul anesteziei. Beneficiile sunt multiple, iar în continuare îți prezentăm cele mai importante motive pentru care este recomandat să-ți castrezi pisica:

Ferești pisica de traume și experiențe neplăcute

Peregrinările în perioadele de estru, când  pisica este în călduri, vin cu multe pericole pentru motani, care sunt predispuși la boli, se pot accidenta și nu de puține ori pierd drumul înapoi spre casă după kilometri întregi de căutări, atrași de mirosurile specifice. 

Ritualul de împerechere poate deveni violent, iar fătarea reprezintă un risc pentru sănătatea pisicilor foarte tinere și le afectează dezvoltarea normală. Castrarea sau sterilizarea pisicii rezolvă aceste probleme și astfel animalul tău de companie va fi ferit de traume și experiențe neplăcute.

Masculul castrat nu va mai avea probleme de comportament

Temperamentul motanilor este mai impulsiv ca niciodată atunci când se află în perioada de împerechere. Fuga de acasă, încăierările, riscul de accidente atunci când ajung pe carosabil, toate acestea sunt pericole grave pentru pisici, la care se adaugă o agresivitate ce poate deveni un inconvenient chiar și pentru proprietarul pisicii. La fel, si neplăcerile “marcatului” prin casa, vor disparea odată cu castrarea.

Această procedura, rezolvă problemele mai sus menționate și, reprezintă un mod de a îmbunătăți semnificativ viața micuței feline și de a readuce armonia în casă. Iar faptul că vor dispărea mirosurile neplăcute cauzate de marcarea teritoriului prin picături de urină va fi apreciat de toată lumea. Pisicile vor fi mai afectuoase și mai blânde, iar copiii se pot juca cu ele în siguranță.

Eviţi afecţiuni grave precum mai multe tipuri de cancer

Un motiv important pentru care se recomandă castrarea pisicii este reducerea riscului de apariție a cancerului aparatului genital. Dacă operația de castrare este realizată atunci când pisica are 4-6 luni, riscul de îmbolnăvire este redus semnificativ. Motanii, e bine sa fie supusi castrării, după vârsta de 1 an.

Alte afecțiuni grave precum leucemia și imunodeficienţa felină, pot fi evitate mai mult, prin castrarea sau sterilizarea pisicilor, deoarece, acestea nu vor mai pleca atât de mult de acasă si, automat, vor intra in contact cu mai puține pisici străine.

FIV-ul (Virusul Imunodeficienței Feline), este un virus pe care pisoii riscă să-l contracteze în timpul încăierărilor și peregrinărilor din perioada de împerechere. La fel, FeLV (virusul leucemiei feline).

Castrarea ajută la prevenirea apariției acestor boli prin faptul că motanii devin mai docili și mai îngrijiți, stau mai mult pe acasă și astfel se expun mai puțin pericolelor de infectare.

Reducerea suprapopulării

Apariția puilor de pisică reprezintă o bucurie pentru cei din familie, în special pentru copii, dar aduce problema îngrijirii lor, mai ales că pot avea pui la rândul lor destul de repede.

În cazul pisicilor comunitare fenomenul devine dramatic, iar viața micilor pisoi este în pericol încă de la fătare. Castrarea și sterilizarea reprezintă soluția pentru această situație care nu trebuie lăsată să scape de sub control.

Ai la dispoziție servicii de castrare a pisicilor la TheVets, împreună cu posibilitatea unui consult veterinar profesionist, așa că ai grijă de sănătatea pisicii tale și oferă-i șansa la o viață lungă și liniștită.


0 comentarii

    Momentan nu exista nici un comentariu adaugat.
    Daca doriti sa adaugati unul, completati formularul de mai jos.

Spune parerea ta