Direct la continutul paginii »

4 factori care pot determina apariția osteoporozei

 

La nivelul coloanei vertebrale se află o mulțime de discuri și centrii nervoși conectați la sistemul nervos central prin măduva spinării și la celelalte oase. Atunci când densitatea osoasă este afectată înseamnă că se instalează osteoporoza.

Primele semne ale osteoporozei sunt legate de fracturile de sold. Din cauza riscului de fractura și în alte zone ale organismului, e bine să se apeleze la analize cu raze x. Daca coloana vertebrala incepe sa fie afectata de boala, e important ca inca dinainte de instalare a osteoporozei să se încerce tratamentul osteoporozei.

Exercitiile fizice ajută la prevenirea osteoporozei, dar în cazul mineralelor osoase care lipsesc, a pierderii masei osoase din această cauză, doar exercițiile fizice nu pot suplini acele lacune. Pierderea osoasa se poate observa usor dupa o fractura dintr-o zona bogata in sisteme osoase si ligamente.

Ce este osteoporoza?

Osteoporoza este o maladie care atacă sistemul osos. Vorbim de o boala cu o profilaxie extrem de răspândită în întreaga lume. Una dintre implicațiile nefaste ale acestei boli este caracterizată prin diminuarea de masă osoasă și prin deteriorarea oaselor. Odată instalată în organism, oasele devin atât de slabe și de fragile încât chiar și acțiuni simple, obișnuite, precum tusea sau aplecarea, pot cauza fracturi grave și rupturi de ligamente ireversibile.

Cum apare osteoporoza?

Nu se cunoaște exact care este cauza aceste boli, dar se cunosc semnalele acestei maladii. Osul este o componentă vie din organism care se transformă ca oricare altă parte din corp. Aportul de minerale și vitamine, odihna au grijă ca oasele să se dezvolte armonios.

Copilăria și adolescența sunt perioadele vitale pentru formarea masei osoase: oasele cresc, devin mai lungi și mai puternice, iar acest ritm continuă până la 25-30 ani, când se atinge masă osoasă maximă. După această vârstă, oasele suferă un proces continuu de formare ]n condiții normale.

Din păcate, din varii motive, unele care țin de ADN-ul fiecaruia dintre noi sau din cauze extrinseci, în jurul vârstei de 50 de ani acest echilibru începe să sufere modificări. Acest efect este mult mai accentuat  în cazul femeilor în primii ani după menopauza, când se pierde efectul protectiv al hormonului estrogen.

Cum arată osul uman pe interior?

Probabil majoritatea dintre voi știu cum arată un fagure de miere și cum arată structura acestuia. Cam așa arată și osul uman la interior. Iar atunci când suferi de osteoporoză, spațiile din interiorul fagurelui devin mai largi, apar goluri de aer, iar pereții dintre corpurile hexagonale se subțiează până ajung de grosimea unei foi de hârtie. În acel moment osul devine subțire, casant și fragil, iar fracturile se pot declanșa la cele mai simple gesturi sau mișcări.

Cum să te ferești de osteoporoză

Calciul este un mineral vital în lupta împotriva osteoporozei deoarece contribuie la rezistența oaselor. Zi de zi, organismul pierde din aportul de calciu, în special prin piele, păr, unghii și transpirație. În plus, Calciul are nevoie de vitamina D pentru a se fixa la nivel molecular, iar organismul uman obține vitamina D cu ajutorul Soarelui în mod natural.

Prin urmare, în sezonul rece e important să suplinim lipsa Soarelui cu diferite produse precum osteocare original. În plus, trebuie să avem grijă la alimentație. Se recomandă alimentele bogate în calciu pentru persoanele trecute de 45 de ani. Vorbim de produse precum: lapte, brânză, iaurt.

Cum putem evita osteoporoza printr-un regim alimentar corespunzător

Pe lângă alimentele bogate în calciu și în vitamina D, e important să introducem în dieta de zi cu zi produse precum: carne de pește, somon, ton, nuci, ouă, produse care conțin magneziu precum spanac, dovleac, mazăre, broccoli, roșii, cartofi dulci, fasole, migdale, struguri, portocale, banane, căpșuni, produse care conțin potasiu precum avocado, pepene roșu și fosfor din fructe de mare. Toate acestea au un rol vital în prevenția osteoporozei.

Exercitii fizice pentru a evita osteoporoza

Organismul are nevoie de mișcare, iar persoanele care au trecut de 40 de ani, mai ales dacă vorbim de femei pentru că riscul în cazul lor este mai mare, este bine și recomandabil să facă mișcare. Să nu uităm aceste aspecte esențiale pentru sănătatea noastră. Care sunt totuși și alți factori care sunt asociați direct cu cazurile de osteoporoză.

1. Fumatul poate cauza osteoporoză

Fumatul este unul dintre viciile cu cea mai mare incidență și asociere cu cazurile de osteoporoză, mai ales în cazul femeilor. Odată ce au trecut de vârsta de 40 de ani se recomandă să renunțe la acest viciu și să se reorienteze spre sport sau alte activități.

2. Rasa are o influență importantă în stabilirea diagnosticului de osteoporoză

Ca și alte boli care au incidență în anumite teritorii sau continente de pe blog, și cazurile de osteoporoză se înregistrează în proporție de peste 88% doar la femeile caucaziene sau de origine asiatică. Negresele nu au aceste probleme.

3. Constituția fizică - Un factor relevant pentru profilaxia cazurilor de osteoporoză

Specialiștii au stabilit că femeile și bărbații care nu și-au dezvoltat sistemul osos și au rămași mici de statură au o incidență a cazurilor de osteoporoză cu până la 66% mai mult decât persoanele înalte.

4. Nivelul hormonal este legat direct de osteoporoză

Cercetătorii au stabilit că persoanele care au dezechilibre hormonale au șanse cu până la 70% mai mari să sufere de osteoporoză. Cele mai afectate sunt persoanele care înregistrează valori anormalev la hormonii sexuali, hormonii tiroidieni, sau hormonii secretați de glandele suprarenale.

Deși boală afectează toate oasele, fracturile apar mai frecvent la nivelul vertebrelor, pumnului și soldului.  Prima fractură nu va fi și ultima, atâta timp cât osteoporoză va rămâne netratată. E bine să consulți un specialist la primele simptome.


 

0 comentarii

    Momentan nu exista nici un comentariu adaugat.
    Daca doriti sa adaugati unul, completati formularul de mai jos.

Spune parerea ta