Direct la continutul paginii »

12 beneficii ale vizitelor medicale regulate de-a lungul sarcinii

Poza stire '12 beneficii ale vizitelor medicale regulate de-a lungul sarcinii'
04 August 2022 0 comentarii

 

Sarcina este o stare fiziologică ce necesită atenție deosebită din partea medicului obstetrician, în principal pentru că pe parcursul celor 9 luni pot apărea complicații, iar viața mamei și a fătului pot fi puse în pericol. În literatura medicală a apărut astfel conceptul de îngrijire prenatală, iar scopul este acela de a identifica sarcinile cu risc și de a le monitoriza în mod adecvat, astfel încât sarcina să fie dusă până la capăt, în condiții de siguranță atât pentru mamă cât și pentru copil.


Se recomandă ca femeia să-și planifice o evaluare medicală înainte de a rămâne însărcinată. Această evaluare cuprinde examenul Babeș-Papanicolau, dar și investigațiile secreției vaginale și investigațiile uzuale de sânge și urină. În plus, personalul medical specializat poate oferi consiliere cu privire la adoptarea unui stil de viață sănătos (renunțarea la fumat și la alcool, o dietă sănătoasă și echilibrată). În plus, viitoarea gravidă poate fi sfătuită cu privire la administrarea de vitamine și stoparea pilulelor contraceptive cu 3 luni înainte de a concepe un copil. 


În acest articol menționăm cele mai importante beneficii ale controalelor medicale din timpul sarcinii. 

 

Regula generală a vizitelor medicale în timpul sarcinii este următoarea: acestea se fac ori de cîte ori medicul care urmărește sarcina le solicită. În cazul unei sarcini care nu prezintă un risc medical, consultul medical se face la interval de o lună (până la 30-32 de săptămâni de sarcină), apoi la fiecare 2 săptămâni (între săptămânile de sarcină 32-36), iar în ultima lună consultul medical se face săptămânal.

 

Consultația prenatală

Consultația prenatală este foarte importantă pentru că atunci sunt identificați factorii de risc, dacă aceștia există. În cadrul acelei investigații sunt colectate date cu privire la istoricul medical al familiei (cazuri de hemofilie, diabet, malformații congenitale). De asemenea, medicul va dori să știe care sunt antecedentele medicale ale gravidei: avorturi spontane anterioare, număr de sarcini anterioare, intervenții chirurgicale, afecțiuni endocrinologice. Nu în ultimul rând, sunt importante datele privind condițiile de viață ale mamei.


Beneficiile vizitelor medicale în timpul sarcinii

Avantajele vizitelor medicale regulate sunt numeroase, iată-le pe cele mai importante:

 • prima examinare ecografică stabilește localizarea sarcinii, vârsta gestațională, viabilitatea produsului de concepție. Este certitudinea existenței fătului. 

 • prima ecografie este cea care stabilește vârsta sarcinii, aceasta este importantă mai ales în cazul femeilor care au ciclu menstrual neregulat.

 • medicul este cel care face mamei recomandări cu privire la alimentație, exerciții fizice, îmbrăcăminte și sex.

 • se monitorizează bătăile cordului fetal și se măsoară circumferința abdominală.

 • este foarte necesar și testul de toleranță la glucoză, pentru a se depista un eventual diabet gestațional.

 • toate femeile însărcinate trebuie să fie testate pentru virusul HIV în primul trimestru de sarcină, cu scopul de a se preveni transmiterea infecției la nou-născut.

 • în al doilea trimestru de sarcină se notează data primelor mișcări fetale.  

 • foarte importante pentru monitorizarea sarcinii sunt morfologia fetală de trimestru 2 și cea de trimestru 3.

 • la consultațiile din timpul sarcinii se realizează dublul test de sarcină, triplul test de sarcină și cvadruplu test de sarcină. Triplul sau cvadruplul test arată care este nivelul alfa fetoproteina, gonadotropinei corionice umane și estrogenului, foarte necesare pentru dezvoltarea fetală. Testele sunt necesare pentru screening-ul de tub neural și al anomaliilor cromozomiale. În acest fel poate fi identificat riscul de trisomia 21 (sindromul Down), trisomia 13, trisomia 18. Dacă la aceste investigații apare un risc crescut de malformații fetale, se solicită investigații suplimentare (de pildă amniocenteza, o evaluare în care se face analiza cromozomilor fetali, sau se iau probe din vilozitatile corionice de la nivelul placentei).  

 • în cazul gravidelor cu incompatibilitate în sistem Rh, medicul solicită depistarea anticorpilor anti Rh (analiza se face în trimestrul II și se repetă în trimestrul III). 

 • în ultimul trimestru de sarcină se face profilaxia rahitismului, dar și vaccinarea antitetanică, dozarea anticorpilor anti Rh (dacă medicul consideră necesar).

 • tot în ultimul trimestru de sarcină se realizează testări pentru infecția cu virusul hepatic B și cu streptococul de grup B. 


Există și un alt risc care trebuie luat în seamă, cel al preeclampsiei. În mod normal, dacă inelele și pantofii par că au rămas mici, consultă medicul. Nu este obligatoriu să fie semn de preeclampsie, poate fi o problemă cu tensiunea arterială sau cu proteinele din urină, dar trebuie făcute investigații medicale.


0 comentarii

  Momentan nu exista nici un comentariu adaugat.
  Daca doriti sa adaugati unul, completati formularul de mai jos.

Spune parerea ta