Direct la continutul paginii »

10 avantaje ale uleiului de somon în alimentația câinelui

Poza stire '10 avantaje ale uleiului de somon în alimentația câinelui'
13 Decembrie 2022 0 comentarii

 

Somonul este recomandat în nutriția oamenilor, dar este el indicat și în dieta câinilor? Răspunsul este da, uleiul de somon este foarte bun în alimentația câinilor. În acest articol îți spunem care sunt beneficiile uleiului de somon în cazul acestora, care sunt efectele secundare și cât de mult ulei de somon ar trebui să dai câinelui tău. 


Ce este uleiul de somon?

Uleiul de somon conține acizi grași omega-6, acizi grași omega-9, dar și acizi grași omega-3 cum ar fi:

 • DHA: acid docosahexaenoic;

 • EPA: acid eicosapentaenoic.


Acești acizi grași sunt benefici pentru sănătatea câinelui, în principal pentru că ajută la sănătatea pielii și a blănii, îmbunătățește sănătatea inimii și stimulează sistemul imunitar. Uleiul de somon se găsește sub formă lichidă sau de pilule.


Beneficiile uleiului de somon în alimentația câinelui

Uleiul de somon conține EPA și DHA, aceștia sunt acizi grași care reduc eventualele inflamații din organism. Câinii nu sunt capabili să producă proprii acizi grași, prin urmare este important ca uleiul de somon să intre în alimentația cîinelui, indiferent dacă în mâncare sau ca supliment alimentar. Printre cele mai importante beneficii ale uleiului de somon se numără:


Menține pielea sănătoasă

În cazul în care câinele are pielea uscată, sau suferă de alergii, uleiul de somon ajută la construirea unei bariere protectoare care previne apariția unei reacții cutanate pe piele, atunci când animalul intră în contact cu anumiți alergeni. Uleiul de somon este recomandat în special pentru Golden Retriever și Jack Russell Terrier, câini care suferă adesea de alergii și afecțiuni cutanate. În plus, uleiul de somon conferă blănii câinelui un aspect strălucitor. 


Susține sistemul lor imunitar

Proprietățile antiinflamatoare ale acizilor grași omega-3 și omega-6 au beneficii asupra problemelor autoimune și inflamatorii care pot afecta șoldul și articulațiile. Mai ales câinii mai în vârstă sunt afectați.


Combate cancerul

Printre beneficiile uleiului de somon pentru sănătatea câinelui se numără proprietățile sale de combatere a cancerului. Uleiul de somon ar putea preveni cancerul, dar de asemenea ajută la încetinirea răspândirii cancerului și la prevenirea apariției unor afecțiuni cauzatoare de cancer (cum ar fi cașexia).


Scade nivelul trigliceridelor

Dacă există niveluri dăunătoare de trigliceride în corpul câinelui, atunci administrarea uleiului de somonn poate ajuta la îmbunătățirea sănătății inimii animalului. Uleiul de somon ar putea fi benefic dacă câinele suferă de boli inflamatorii intestinale, pancreatită sau chiar boli de inimă.


Încetinește boala renală

În cazul în care câinele tău are probleme cu rinichii, uleiul de somon poate reduce pierderile nedorite de proteine prin urină, poate scădea tensiunea arterială a câinelui și producția de substanțe pro-inflamatorii care au un impact negativ asupra rinichilor.


Alte beneficii ale uleiului de somon în alimentația câinelui sunt: 

 • ameliorează simptomele artritei;

 • reduce simptomele alergiei;

 • susține sănătatea inimii;

 • susține dezvoltarea creierului;

 • susține funcția cognitivă.


Efectele secundare ale uleiului de somon

Uleiul de somon este foarte sănătos pentru câini dar, la fel ca în cazul oricărui supliment alimentar, pot exista efecte secundare (prevenite sau tratate cu ușurință):

 • creșterea în greutate: adăugarea uleiului de somon în alimentația câinelui va duce la adăugarea unor calorii suplimentare, așadar ar trebui să ții seama de asta și să ajustezi cantitatea de alimente pe care o oferi câinelui în fiecare zi.

 • probleme digestive: unii câini ar putea suferi de stomac deranjat atunci când îi dai prima dată ulei de somon. Poți rezova acest lucru crescând gradual cantitatea de ulei de somon, în așa fel încât organismul lui să se obișnuiască. 

 • respirație urât mirositoare: există și ulei de somon sub formă de pastile masticabile, dar există câini cărora nu le plac pastilele. Pentru aceștia se recomandă uleiul lichid. Pot exista dificultăți la administrare în cazul uleiului de somon, la fel cum există în cazul administrării vitaminelor pentru câini.


Cum se utilizează uleiul de somon pentru câini

Uleiul de somon poate fi picurat în formă lichidă pe hrana câinelui, o dată pe zi. 


Important de știut

 • Asigură-te că păstrezi uleiul de somon în frigider, iar dacă observi că începe să aibă un alt miros decât cel de pește, nu pregeta să-l arunci. 

 • Nu administra mai mult ulei de somon decât scrie pe cutie sau recomandă medicul vetrerinar, pentru că poate provoca tulburări stomacale, diaree, vărsături, poate duce la compromiterea sistemului imunitar și la vindecarea întârziată a rănilor. 


Pentru a te asigura că uleiul de somon pe care îl oferi câinelui tău este proaspăt și benefic, achiziționează-l de la companii de renume, depozitează-l la frigider și asigură-te că recipientul este opac pentru a proteja uleiul de somon de lumină.


Cât de mult ulei de somon îi poți da câinelui tău

Când administrezi ulei de somon câinelui, urmează instrucțiunile de pe ambalaj. Doza pe care o administrezi este în funcție de greutatea animalului, sau poți cere sfatul medicului veterinar.


Cum te asiguri că uleiul de somon este de calitate

Sunt mai multe criterii la care trebuie să fii atent atunci când alegi un supliment de ulei de somon:

 • forma recomandată este lichidă, dar este posibil câinelui să nu-i placă gustul;

 • uleiul conține EPA și DHA;

 • nu este diluat cu alte produse și nu ar trebui să conțină conservanți;

 • nu trebuie să aibă miros sau ar trebui să aibă un miros ușor parfumat. 


Dacă vrei să administrezi câinelui tău ulei de somon dar nu știi ce să alegi sau cât să administrezi, întreabă medicul veterinar sau urmează instrucțiunile de pe ambalaj.  


0 comentarii

  Momentan nu exista nici un comentariu adaugat.
  Daca doriti sa adaugati unul, completati formularul de mai jos.

Spune parerea ta