Direct la continutul paginii »

Cele mai inspirate modele de alei pentru curte

Poza stire ' Cele mai inspirate modele de alei pentru curte'
05 August 2022 0 comentarii

 

Aleea este un element important în amenajarea unei curți, pentru că reprezintă calea principală de acces către locuință. Înainte de a intra în casă, oaspeții pășesc pe alee, iar dacă aceasta este neîngrijită sau amenajată la voia întâmplării va crea o primă impresie proastă.

Nu în ultimul rând, trebuie să ținem cont și de funcționalitatea unei alei, pentru că nimeni nu dorește să-și afunde picioarele în noroi sau sa-și luxeze gleznele în timp ce se îndreaptă dinspre poartă către casă.

Există numeroase moduri de a amenaja o alee de acces, iar dacă ai nevoie o sursă de inspirație în acest sens, sperăm că o vei găsi până la sfârșitul acestui articol.

 

Alei din piatră naturală

Calitățile pietrei naturale o recomandă ca un material foarte potrivit pentru amenajarea aleilor. Mai exact, piatra naturale este rezistentă, durabilă, are un aspect estetic plăcut și se pretează pentru orice stil de amenajare, datorită tipurilor variate existente pe piață.

Astfel, pentru o curte amenajată în stil rustic poți folosi piatră de râu, în timp ce o într-o curte modernă se potrivesc foarte bine marmura sau granitul.

Foarte populare au devenit în ultima vreme aleile din travertin – o piatră naturală folosită până nu de mult cu precădere în amenajările interioare. Disponibil într-o paletă cromatică variată, travertinul este o piatră rezistentă și durabilă, care capătă un aspect estetic tot mai plăcut odată cu trecerea timpului.

Pe Piatraonline.ro găsești plăci de travertin pentru curte de diferite tipuri, perfecte pentru pavarea aleilor dar și a teraselor, treptelor și a altor spații exterioare.

 

Alei cu pavele din beton

Atunci când vine vorba de amenajarea căilor de acces dintr-o curte, pavelele sunt o soluție practică și eficientă. Sunt disponibile într-o mare varietate de modele și culori, iar montarea lor se face cu ușurință. De asemenea, pot fi la fel de ușor înlocuite, fără a fi nevoie să strici tot pavajul pentru o singură piesă spartă sau crăpată.

Spațiile dintre pavele permit o bună drenare a apei, astfel că pe alee nu se vor forma bălți după ploaie și nici noroi.

Poți alege dintr-o mare varietate de pavele din beton, iar dacă îți dorești o curte cu mai multă verdeață, poți opta pentru pavele ecologice, care permit creșterea gazonului pe alee.

 

Alei cu pietriș

Și pietrișul este un material foarte bun pentru amenajarea aleilor, mai ales dacă preferi o soluție ieftină și eficientă. O astfel de alee este foarte simplu de amenajat, trebuind doar să ai grijă să montezi niște borduri mai înalte pe margini, pentru a împiedica pietrișul să se împrăștie.

Pietricele care alcătuiesc materialul pot fi de diferite culori, și este de preferat să aibă forme neregulate ascuțite. Acestea sunt mai stabile, spre deosebire de pietricelele rotunde pe care poți aluneca ușor. Singurul dezavantaj ar fi faptul că pe o astfel de alee este mai greu să pășești desculț.

Aleile pavate cu pietriș se drenează foarte bine, însă apa absorbită favorizează apariția buruienilor, motiv pentru care trebuie curățate periodic.

 

Alei pavate cu lemn

Lemnul este potrivit mai ales pentru curțile amenajate în stil rustic dar și pentru cele cu case construite din același material. De asemenea, amenajarea aleilor cu lemn este recomandată în zonele cu umiditate ridicată, în care solul este moale și ușor instabil.

Acest material arată foarte bine din punct de vedere estetic, însă se deteriorează mai ușor, în comparație cu piatra sau betonul. De asemenea, lemnul lasă de dorit și în ceea ce privește rezistența, așa că nu este recomandată folosirea sa pentru aleile de acces auto.

 

În ceea e privește stilul de amenajare a aleilor, acesta trebuie să fie în concordanță cu stilul curți și cel al locuinței, pentru a se integra perfect în peisaj.    


0 comentarii

    Momentan nu exista nici un comentariu adaugat.
    Daca doriti sa adaugati unul, completati formularul de mai jos.

Spune parerea ta