Direct la continutul paginii »

Sedan sau hatchback: Ce variantă ți se potrivește

Poza stire 'Sedan sau hatchback: Ce variantă ți se potrivește'
02 Martie 2021 0 comentarii

 

Când este vorba despre achiziţia unui autoturism, unul dintre primele criterii este configuraţia caroseriei. Majoritatea producătorilor acoperă toate segmentele de piaţă: sedan, break, monovolum, SUV şi hatchback. Principala diferenţă dintre un sedan şi un hatchback o constituie numărul de volume cuprinse: trei, respectiv două pentru motor, pasageri şi bagaje. Iată şi alte diferenţe de care să ţii cont, înainte de a decide ce model ţi se potriveşte.

Sedan

Sedan este acel tip de automobil care are caroseria închisă, patru uşi şi trei compartimente distincte pentru motor, pasageri şi portbagaj. Denumirea este de origine engleză, dar, provine de la oraşul francez în care a fost creată prima trăsură de lux de acest tip. Paradoxal, deşi a fost asociat, zeci de ani, modelului Dacia de inspiraţie franceză, în ţara noastră se folosește termenul german „berlină”. Cu timpul, pe măsură ce au pătruns în piaţa românească, maşinile producătorilor internaţionali au impus termenul Sedan. Motorul are capotă proprie şi nu are legătură cu habitaclul, în timp ce, spaţiul pasagerilor este distinct de portbagaj datorită banchetei din spate. Cu toate acestea, de cele mai multe ori, ultimul rând de scaune este rabatabil, permiţând extinderea spaţiului de depozitare din portbagaj.

Hatchback

Principala diferenţă dintre un sedan şi un hatchback o constituie numărul distinct de încăperi ale caroseriei: una pentru motor şi una comună pentru pasageri şi portbagaj. Termenul provine din limba engleză: hatch – trapă şi back – spate. Aşadar, uşa din spate, prinsă cu balamale fixate în partea superioară, este ca o trapă care permite accesul în habitaclu la nevoie. Spre deosebire de sedan, care are uşa portbagajului fixată sub geamul lunetă, uşa de hatchback se deschide cu totul, având un unghi mult mai mare. După plierea ultimei banchete, maşina se transformă într-o adevărată miniutilitară. Volumul total este, însă, superior în cazul unei berline, datorită lungimii automobilului. Dacă, până în urmă cu 4-5 ani, caroseriile clasice de tip sedan erau mult mai numeroase pe străzile din România, în ultima vreme, mediul urban este mai echilibrat. Acest lucru se datorează prizei de care se bucură SUV-urile compacte, iar succesul Ford Puma este doar un exemplu în acest sens.

Asemănări

Ambele tipuri de caroserii sunt, în linii mari, asemănătoare. Au același număr de uşi –patru–şi pot găzdui patru sau cinci persoane. Atât sedanul, cât şi hatchbackul au spaţiu distinct de depozitare în portbagaj. Unele modele din noua generaţie de maşini sunt chiar dificil de încadrat, deoarece folosesc acelaşi şasiu consacrat sedanurilor pentru caroserii care, în partea din spate, sunt mai apropiate de versiunea hatchback. Maşinile compacte sport sau de lux nu mai au uşă de portbagaj cu balamale montate sub geamul lunetă din spate, ci au haion şi uşă de tip trapă, cu geamul încorporat.

Diferenţe

Diferenţa esenţială a fost amintită deja şi se regăseşte în partea din spate a automobilului. Dacă are hayon este hatchback, dacă portbagajul este delimitat de habitaclu atunci când bancheta din spate este ridicată, atunci vorbim despre sedan. Faptul că uşa portbagajului de hatchback se ridică de la nivelul plafonului superior până la bara din spate îţi oferă o deschidere net superioară pentru încărcarea bagajelor. Însă, cele mai multe modele sedan au o lungime superioară a şasiului, care se traduce printr-un volum total mai mare al portbagajului. Un alt element distinctiv al hatchbackului este prezenţa ştergătorului pentru lunetă. De asemenea, configuraţia cu hayon este mai înaltă în dreptul banchetei pasagerilor din spate, aşadar, o opţiune mai confortabilă pentru oamenii înalţi.

Alegerea între o maşină sedan şi una hatchback se face în funcţie de nevoile fiecăruia. Varianta sedan este mult mai prezentă în oferta de automobile noi sau second hand, în timp ce hatchbackurile se integrează perfect în mediul urban, deoarece sunt compacte şi foarte practice.


0 comentarii

    Momentan nu exista nici un comentariu adaugat.
    Daca doriti sa adaugati unul, completati formularul de mai jos.

Spune parerea ta