Direct la continutul paginii »

Principalele obligații ale angajatorului, explicate pe scurt și pe înțelesul tuturor

Poza stire 'Principalele obligații ale angajatorului, explicate pe scurt și pe înțelesul tuturor'
28 Ianuarie 2021 0 comentarii

Codul Muncii prevede o serie de drepturi pe care le au angajatorii, dar și obligații pe care trebuie să le respecte față de salariați. În principal, companiile își pot stabili organizarea și funcționarea unității, au dreptul de a atribui responsabilități fiecărui angajat în parte, în condițiile legii, să controleze modul în care sunt îndeplinite sarcinile de serviciu sau să stabilească obiective de performanță individuală. Deși firmele pot da dispoziții cu caracter obligatoriu pentru salariat ori să aplice sancțiuni pentru abaterile disciplinare, la rândul lor acestea sunt obligate prin lege să respecte următoarele lucruri:

Să încheie contract individual de muncă cu angajații

Angajatorul nu poate încadra în muncă persoane care au o vârstă mai mică de 15 ani și are obligația de a încheia contract individual pentru fiecare salariat în parte. De asemenea, potrivit prevederilor legale, contractului de lucru trebuie să i se anexeze și fișa postului, un document în care sunt precizate sarcinile, responsabilitățile și condițiile de muncă ale angajatului. Deși unele persoane trec cu vederea importanța fișei postului, actul este unul oficial și obligatoriu, așa că trebuie semnat odată cu contractul de muncă. Firmele sunt obligate să înființeze registrul general de evidență a salariaților și să opereze înregistrările prevăzute de lege în termenele legale.

Să acorde salariaților toate drepturile prevăzute de lege

Toate companiile care au angajați sunt obligate să le asigure acestora salariul minim pe economie stabilit în funcție de încadrarea lor în muncă. Totodată, angajatorii trebuie să le acorde oamenilor toate drepturile prevăzute în lege, în contractul individual de muncă și în contractul colectiv, dacă este cazul.

Să asigure condiții tehnice și organizatorice de muncă

Un angajator nu-i poate solicita unui salariat să îndeplinească anumite sarcini sau atribuții atât timp cât nu creează cadrul necesar ori nu-i oferă instrumentele și echipamentul potrivit pentru realizarea acestora. Prin urmare, firma este cea care trebuie să le pună la dispoziție oamenilor lucrurile ce țin de organizarea și îndeplinirea responsabilităților zilnice.

Să informeze oamenii cu privire la condițiile de muncă

Pe lângă asigurarea condițiilor tehnice și organizatorice avute în vedere la elaborarea normelor de muncă, angajatorul are obligația să le ofere oamenilor informații care au legătură cu activitatea lor. Această obligație se concretizează prin mai multe modalități, cum ar fi înmânarea unui exemplar din contractul individual de muncă salariatului, menționarea clauzelor importante sau informarea salariatului cu privire la desfășurarea activității în străinătate. Mai exact, angajatul trebuie să cunoască înainte de orice sarcină toate detaliile ce țin de munca sa.

Să plătească toate contribuțiile și impozitele

În conformitate cu legislația în vigoare, angajatorul datorează statului impozit pe venit și trebuie să achite contribuțiile sociale în numele angajaților săi. Firmele trebuie să achite toate taxele în fiecare lună, nerespectarea acestei obligații fiind considerată contravenție și sancționată cu amendă.

Să comunice salariaților situația firmei

Periodic, angajatorul trebuie să le aducă la cunoștință salariaților situația economică și financiară a firmei. Acesta nu are obligația de a divulga informații sensibile sau secrete, care ar putea prejudicia activitatea unității, dar trebuie să comunice date și decizii susceptibile să afecteze substanțial drepturile și interesele acestora. Frecvența informărilor se stabilește prin negociere în contractul colectiv de muncă.

Să elibereze documente ce dovedesc calitatea de asigurat

Fie că vorbim de copii ale documentelor existente în dosarul personal al salariatului, fie că este vorba despre alte acte care atestă activitatea desfășurată de acesta, angajatorul are obligația să i le elibereze, la cerere, în cel mult 15 zile de la data solicitării.

Să se consulte cu sindicatul pentru drepturile angajaților

Firmele sunt obligate să se consulte cu sindicatul ori reprezentanții salariaților cu privire la orice decizie care poate afecta drepturile sau interesele acestora. Spre exemplu, dacă angajatorul are de gând să efectueze concedieri colective, trebuie să se consulte cu sindicatul pentru a atenua consecințele măsurilor întreprinse.

Să asigure confidențialitatea datelor

Datele cu caracter confidențial, cum sunt cele de identificare, nu pot fi divulgate de către angajator fără acordul sau înștiințarea salariatului.

 

Este important ca și salariatul cât și angajatorul să cunoască prevederile legale pentru fiecare dintre părți astfel încât relația profesională dintre aceștia să fie una bazată pe corectitudine, respect și legalitate. Dincolo de obligațiile ce țin de latura umană, cele prezentate mai sus au rolul de a reglementa modul în care evoluează raportul dintre cele două părți implicate în procesul de muncă.


0 comentarii

    Momentan nu exista nici un comentariu adaugat.
    Daca doriti sa adaugati unul, completati formularul de mai jos.

Spune parerea ta