Direct la continutul paginii »

Prevenirea și stingerea incendiilor: 5 sfaturi importante

Poza stire 'Prevenirea și stingerea incendiilor: 5 sfaturi importante'
29 Iunie 2021 0 comentarii

 

Știm cu toții cât de periculos este focul, dar știi să previi sau ce să faci într-un incendiu? Ești tu, colegii sau familia ta echipați pentru a face față acestei situații? Dacă nu ești sigur sau dorești mai multe informații, am pregătit un set de 5 sfaturi și reguli de siguranță împotriva incendiilor relevante pentru toți, inclusiv la locul de muncă.

1. Instalează corect alarmele de incendiu

Poate părea un lucru ușor de făcut, dar pot fi făcute greșeli la instalarea sau înlocuirea detectorilor de fum și a alarmelor de incendiu. Numărul detectoarelor, amplasarea și poziția acestora și frecvența de testare vor juca un rol în nivelul tău de siguranță și protecție.

Există două tipuri diferite de alarme de fum: ionizare și fotoelectrică. Deoarece detectoarele de ionizare vor suna mai repede în jurul incendiilor în flăcări și alarmele fotoelectrice reacționează mai repede la focurile aprinse, este o idee bună să ai ambele tipuri în clădire.

Fiecare nivel al casei sau biroului tău trebuie să aibă detectoare de fum; clădirile mai mari ar trebui să aibă mai multe alarme de fum pe fiecare nivel. Dacă este posibil, montează detectorul în mijlocul unei camere. Evită să instalezi detectorul într-un tavan încastrat sau lângă gurile de aerisire, uși sau ventilatoare. De asemenea, vei dori să te asiguri că este plasat la mai mult de:

  • doi metri de orice colț

  • doi metri de orice corp de iluminat

  • 10 metri de o sursă de căldură

Testează alarmele de fum cel puțin o dată pe lună și înlocuiește bateriile cel puțin de două ori pe an (poate fi util să faci acest lucru ori de câte ori schimbi ceasurile pentru ora de vară). Experții sugerează să instalezi alarme de fum noi la fiecare 10 ani.

2. Acordă atenție echipamentelor de încălzire și gătit

Împreună cu flăcările deschise, echipamentele de încălzire și gătit sunt o sursă primară de aprindere - și poate fi un risc mai mare decât îți dai seama.

Nu ar trebui să fie o surpriză faptul că fumatul neglijent este principala cauză de incendiu, dar echipamentele precum încălzitoarele portabile, șemineele și aragazele cu lemne pot fi la fel de periculoase. Problemele apar atunci când combustibilii se apropie prea mult de sursa de căldură sau când o zonă nu este bine ventilată. Pentru a reduce riscul de incendiu, trebuie:

  • Asigură-te că orice echipament de încălzire este instalat și întreținut de un tehnician calificat;

  • Arde lemn uscat numai într-o sobă sau șemineu și nu ardeți niciodată lemn tratat sub presiune;

  • Curăță regulat coșurile de fum;

  • Nu depozita lemnul și alte combustibile lângă o sobă pentru lemne sau un încălzitor portabil;

  • Asigură-te că toate componentele electrice ale dispozitivului de încălzire nu sunt deteriorate și sunt în stare bună de funcționare. Folosește la nevoie un stingător de clasă B pentru a lupta flăcările - nu folosi niciodată apă.

3. Planifică-ți calea de evacuare

Chiar dacă cunoști bine clădirea, nu presupune că te poți lăsa ușor în siguranță în timpul unui incendiu. La urma urmei, fumul gros, căldura intensă și haosul general îți pot supraîncărca simțurile, lăsându-te prins și confuz dacă ar izbucni un incendiu.

Potrivit legislației, ar trebui să planifici două căi din fiecare cameră și să îți trasezi în mod clar căile de evacuare pe hârtie. Este important să practicați ieșirea împreună prin acele căi de evacuare, dar este, de asemenea, crucial ca fiecare persoană să practice singura ruta: în unele cazuri, copiii ar putea avea nevoie să navigheze singuri, așa că ar trebui să aibă practică și să-și găsească drumul prin casă.

Deoarece fumul unui incendiu poate reduce drastic vizibilitatea, poate dorești să imiți acele condiții găsindu-ți drumul spre ușă sau fereastră noaptea, cu luminile stinse. Când ești forțat să-ți simți drumul de-a lungul căii de evacuare, poți să-ți unești memoria cu sentimentul trăit și asta te poate ajuta să rămâi calm și încrezător dacă te afli într-un nor de fum întunecat.

4. Știi cum să alegi și să folosești un stingător?

Probabil că întâlnești extinctoare destul de des, dar ai învățat vreodată ce tipuri există, cum să alegi unul potrivit pentru situație și cum să îl utilizezi corect? Este posibil să nu fie timp să citești instrucțiunile înainte de a face față flăcărilor, deci este important să înțelegi cum să utilizezi corect stingătorul înainte de apariția unei urgențe.

  • Trage știftul (siguranța)

  • Țintește duza la baza focului

  • Apasă trăgaciul

  • Trece stingătorul dintr-o parte în alta

Extinctoarele trebuie folosite numai atunci când focul este mic și localizat - un incendiu mare solicită ajutor profesional. În caz de îndoială, optează cu precauția, părăsind clădirea și chemând pompierii dintr-o locație mai sigură.

5. Află despre pericolele de incendiu

Cunoașterea este o parte importantă a prevenirii incendiilor. Cu cât știi mai multe, cu atât vei putea gestiona mai bine situația cu calm și siguranță, în cazul în care va izbucni un incendiu. Reține aceste puncte pentru a te ajuta să atenuezi riscul și să reacționezi corespunzător:

  • Multe incendii încep fără nicio cunoaștere umană și se vor agrava dacă nu sunt controlate. Cel mai bun mod de a combate un incendiu nedescoperit este utilizarea unui sistem pasiv de protecție împotriva incendiilor. Ușile antifoc, sau poate uneori varianta de chepeng antifoc, te vor ajuta să îți menții biroul în cadrul legislației de siguranță împotriva incendiilor.

  • Secundele contează. O flacără mică se poate transforma într-un foc major în doar 30 de secunde. În câteva minute, flăcările s-ar putea răspândi în toată casa, umplând-o cu fum gros și negru.

  • Căldura este mai amenințătoare decât flacăra. S-ar putea să te crezi că pericolul real vine atunci când flăcările sunt chiar lângă tine, dar de fapt temperatura aerului înconjurător poate provoca daune bruște și severe: temperaturile camerei pot fi de 300 grade Celsius la nivelul ochilor. De aceea este atât de important să rămâi aproape de pământ într-un incendiu.

  • Flăcările sunt luminoase, dar fumul este întunecat. Un foc poate aprinde o cameră când începe, dar în scurt timp fumul negru îți va reduce vizibilitatea și te-ai putea găsi în întuneric complet în câteva minute. Acesta este motivul pentru care practicarea căii de evacuare pe întuneric este un pas atât de important în planul tău de siguranță împotriva incendiilor.

  • Aerul toxic este mortal. Flăcările sunt cu siguranță înspăimântătoare, dar fumul și gazele otrăvitoare care sunt eliberate în aer în timpul unui incendiu te pot face să te simți somnoros, dezorientat și să respiri. De fapt, mai mulți oameni mor de asfixiere decât de arsuri în incendii.

Reține aceste lucruri importante pentru a te ajuta să te pregătești, să acționezi rapid și să îți protejezi mai bine sănătatea și siguranța.


0 comentarii

    Momentan nu exista nici un comentariu adaugat.
    Daca doriti sa adaugati unul, completati formularul de mai jos.

Spune parerea ta