Direct la continutul paginii »

Importanța produselor lactate într-o dietă sănătoasă

Poza stire 'Importanța produselor lactate într-o dietă sănătoasă'
28 Octombrie 2020 0 comentarii

 

Organismul nostru are nevoie de calciu, iar nutriționiștii recomandă ca acesta să fie asimilat din alimente, și mai puțin din suplimente nutritive. Iar laptele este cea mai bogată sursă de calciu pentru dinți și oase. Datorită abundenței în proteine și vitamina D, medicii recomandă un pahar lapte pe zi, pentru a ne asigura necesarul de calciu.

Consumul de produse lactate este necesar pentru o viață sănătoasă și o alimentație corespunzătoare unei vieți echilibrate. Organismul uman are  nevoie de lapte încă din primele faze ale existenţei şi întreaga dezvoltare a nou-născutului se proiectează în funcţie de consumul de lactate din primele luni de viaţă. De aceea, laptele și produsele lactate se bucură de o tradiție îndelungată, prezentă în toate culturile lumii.

Beneficiile consumului de lactate

Cel mai mare beneficiu al lactatelor este cu siguranță consumul ridicat de calciu. Calciul este fundamental pentru metabolismul oaselor, el asigurând densitatea și forța lor. În plus, lactatele nu asigură doar complexul de minerale necesar pentru consolidarea sistemului osos, ci și alte vitamine și substanțe nutritive, care influențează reglarea enzimelor, coagularea sângelui sau contracția musculară. Cu toții ne dorim să înaintăm prin vârstă, păstrându-ne sănătatea și vitalitatea, iar un consum constant de lactate de-a lungul vieții, ne poate ajuta să prevenim osteoporoza.

Brânza

Brânza te poate ajuta să ai o respirație proaspătă și o dantură sănătoasă. Iar acest lucru se datorează calciului din brânză, care poate să modifice pH-ul din gură, oprind dezvoltarea bacteriilor. De asemenea, un studiu realizat de Journal of Clinical Nutrition American a demonstrat că un consum de 50 de grame de brânză pe zi poate poate reduce riscul de a dezvolta diabet de tip 2 cu până la 8%.

Iaurtul

În schimb, iaurtul are și mai multe beneficii pentru organism. În primul rând, iaurtul este mai ușor de digerat decât laptele, iar bacteriile conținute sunt benefice pentru tractul intestinal. Studiile au dovedit că un consum regulat de iaurturi poate crește imunitatea, dar și capacitatea organismului de a lupta împotriva cancerului. 

În magazine există o gamă extrem de variată de iaurturi cu fructe, sau diferite arome, însă, nutriționiștii ne recomandă iaurtul simplu, pe care îl poți îndulci acasă cu miere, gem sau fructe. În plus, iaurtul poate fi consumat ca înlocuitor pentru smântână, lapte sau maioneză în salate, fiind un dressing absolut delicios, în combinație cu câteva ierburi aromatice.

Chefirul

Și chefirul este recunoscut pentru beneficiile sale asupra organismului uman. Prin natura sa, chefirul este bogat în calciu, dar și în așa-numitele bacterii „probiotice”. Proprietățile sale antibiotice sunt confirmate de studii medicale care arată că are efecte antioxidante, un rol activ în scăderea colesterolului, precum și o serie de activități antibacteriene. În plus, chefirul cu conținut slab de grăsime este bogat în proteine și slab în calorii. Tocmai de aceea, nutriționiștii îl recomandă în diverse diete alimentare.

Cum trebuie să consumăm lactatele

Pentru a ne bucura de toate vitaminele și mineralele din lactate, este important să le consumăm corespunzător. În cazul laptelui, nutriționiștii ne recomandă să îl consumăm nefiert, deoarece prelucrarea industrială a laptelui distruge multe dintre calităţile benefice ale acestui aliment.

De asemenea, dimineaţa este cel mai bun moment pentru a bea lapte, deoarece acesta este destul săţios. Iar dacă vrei să slăbeşti, nu este recomandat să bei lapte seara. Acesta ar  putea cauza probleme digestive, mai ales dacă stomacul tău este sensibil.

În schimb, laptele praf, laptele condensat sau brânza topită, ar trebui evitate, deoarece sunt complet denaturate și conțin anumite bacterii, care pot provoca probleme intestinale.

Un alt lucru important de reținut este faptul că proteinele din zer sunt benefice pentru organism, deoarece ajută la scăderea colesterolului, stimulează imunitatea, reglează greutatea și combat anemia.


Dacă îți dorești să urmezi o dietă echilibrată, îți recomandăm să introduci în alimentația ta zilnică și produse lactate, în compoziția cărora se găsesc într-o cantitate impresionantă o mulțime de proteine, dar și calciu.


0 comentarii

    Momentan nu exista nici un comentariu adaugat.
    Daca doriti sa adaugati unul, completati formularul de mai jos.

Spune parerea ta