Direct la continutul paginii »

Fotografii de peisaj: Secrete din spatele unui cadru unic


Sursa foto: https://pixabay.com/en/landscape-autumn-twilight-mountains-615428/

 

Oricine poate face poze, dar pentru a realiza acea fotografie care să impresioneze este nevoie de mai mult decât un aparat foto.

 

Natura își manifestă în permanență farmecul și depinde doar de tine să-l poți surprinde cu o fotografie pe măsură. Există anumite tehnici cu care poți scoate maximul dintr-o fotografie de peisaj, pe care dacă le combini cu un echipament fotografic pe măsură vei avea rezultate excelente.

1. Creează profunzime de câmp

Atunci când fotografiezi spații întinse, precum un masiv muntos văzut de la câțiva kilometri depărtare, este indicat să focalizezi atât pe elementele din fundal, cât și pe cele intermediare. Poți face acest lucru setând diafragma cât mai închisă și timpul de expunere cât mai mare, pentru a compensa.

2. Utilizează filtre

Montate înaintea lentilelor, filtrele au atât rol de protecție, cât și de reglare a anumitor fenomene luminoase. Un filtru de polarizare reduce reflexiile de pe suprafața apei și crește contrastul, realizând echilibru într-o fotografie. Atunci când valurile lacului pe care-l pozezi creează reflexii deranjante sau când norii de pe fundal par estompați ai probabil nevoie de un filtru de polarizare.

 

Sunt alte situații când mediul e prea luminos pentru realizarea unei anumite fotografii, da de exemplu surprinderea mișcării norilor sau a curgerii apei unui râu în timpul zilei. Întrucât diafragma nu poate fi suficient închisă, vei avea nevoie de un filtru neutru, ce are scopul de a bloca o anumită cantitate de lumină. Cu ajutorul lui vei obține efectul de curgere continuă chiar și atunci când te afli în lumină puternică.

3. Caută locul cel mai bun

Poți avea tendința de a face o fotografie direct din potecă, dintr-un loc confortabil în care ai descoperit priveliștea. Însă de cele mai multe ori, pentru a surprinde formele reliefului trebuie să găsești acea poziție din care peisajul este echilibrat, ceea ce înseamnă că este nevoie să mai urci sau să mai cobori, evaluând unghiul potrivit pentru o fotografie unică.

4.  Rupe monotonia cu un element singular

Natura fascinează uneori prin tonurile ei de culoare neschimbate pe suprafețe vaste. Este cazul câmpiilor verzi, al lanurilor aurii sau al culmilor lungi acoperite cu zăpadă ce se îmbină la orizont cu cerul albastru. În aceste situații, introducerea unui obiect între cele două câmpuri monocolore crește întotdeauna valoarea fotografiei. Un copac sau o construcție izolată vor rupe monotonia, creând contrast.

5. Folosește-te de lumină

În funcție de momentul din zi, un peisaj va transmite o anumită stare, în principal datorită luminii și unghiului la care cad razele soarelui. Cele mai bune imagini ies atunci când soarele se află fie la răsărit, fie la asfințit. Lumina caldă din acele zeci de minute, fără reflexii puternice, este un cadou mult vânat de către fotografi.

6. Linii de fugă și forme

Brazdele arate sau marginile drumului, ce converg către același punct, reprezintă elemente utile ce ghidează privirea în profunzimea peisajului. La fel fac și văile adânc săpate în munți sau șoselele șerpuite, care fac legătura între planurile mai apropiate și cele îndepărtate.

7. Cerul – fundalul universal

Chiar dacă ai ca subiect un obiect de pe pământ, oferă spațiul cuvenit cerului în poza ta, pentru a reda detașarea subiectului. Folosește regula treimilor, împărțind cadrul în 9 chenare egale prin trasarea a două linii paralele orizontale și a două linii paralele verticale. Astfel vei crea proporții plăcute ochiului.

8. Și oamenii fac parte din peisaj

Atât timp cât nu îi încadrezi fix în centrul compoziției, merită să incluzi și persoane. Profilul unui om alergând pe o creastă montană sau un mic grup de vizitatori într-un cadru natural, pozat de la distanță, va sublinia întotdeauna măreția peisajului, prin evidențierea diferenței de ordin de mărime.

9. Creează panorame

Atunci când privești de la depărtare și ai în față un lanț muntos, cu siguranță nu poți cuprinde toată imaginea într-una singură. Iar pozând numai bucăți dintr-un întreg nu vei face decât să-i știrbești valoarea.

 

În ajutorul tău vin panoramele, create prin unirea mai multor imagini succesive. Există aparate foto care fac acest lucru direct cu ajutorul unui software, dar cea mai indicată metodă este să faci fotografii individuale pe care să le unești ulterior într-un program de editare.

10. Fenomenele meteo garantează spectacolul

Un vârf de munte ieșind din ceață, zăpada purtată de viscol pe drum, descărcările electrice și curcubeul de după ploaie sunt câteva dintre cele mai frumoase efecte ale schimbărilor vremii. Singura condiție pentru a le surprinde este să fii la locul potrivit; în rest, natura le pune singură la dispoziție.

În concluzie, rețetele sunt diverse și depind de cadrul în care te afli. Pentru a realiza fotografii de peisaj care să-ți taie răsuflarea trebuie să fii atent la câteva detalii, care vor face diferența între o poză oarecare și fotografia care poate câștiga concursuri. Fii tu autorul ei!


 

0 comentarii

    Momentan nu exista nici un comentariu adaugat.
    Daca doriti sa adaugati unul, completati formularul de mai jos.

Spune parerea ta