Direct la continutul paginii »

Cum sa iti incurajezi copilul sa isi exprime sentimentele?

Poza stire 'Cum sa iti incurajezi copilul sa isi exprime sentimentele?'
02 Martie 2021 0 comentarii

 

Copiii nu stiu prea bine să defineasca ceea ce simt, drept pentru care misiunea de a la intelege starile pe care le traiesc este destul de dificila. Totusi, gandeste-te intotdeauna ca daca lor le este greu sa inteleaga ce simt, la fel de greu le este si sa exprime aceste sentimente, asa ca e nevoie de ajutorul tau, ca adult sa le oferi suport. Iata cateva mijloace prin care poti face acest lucru, astfel incat sa ai o relatie echilibrata cu copilul tau. 

Incurajeaza copilul sa citeasca carti despre sentimente

Una dintre cele mai bune solutii de a-ti ajuta copilul in demersul de cunoastere a sentimentelor este sa ii recomanzi carti care trateaza aceasta tema. Una dintre cartile care s-ar putea sa devina preferata copilului tau este Jurnalul unui pusti, insa la o cautare amanuntita vei vedea ca exista mai multe lecturi pe care le poti alege. Important este ca aceasta carte citita sa il faca pe copil sa rezoneze cu personajul sau cu intamplarile prin care trece acesta sau sa il transpuna in situatii ipotetice pentru a vedea cum ar putea gestiona el situatiile respective. 

Joaca cu copilul jocuri de rol

Jocul de rol este un excelent instrument de cunoastere si exprimare a emotiilor si a sentimentelor, asa ca poti incerca sa faci acest lucru alaturi de copilul tau. In acest fel poti vedea cum ar reactiona el in anumite situatii si care sunt solutiile pe care copilul le-ar adopta. Jocul de rol iti poate arata de asemenea si ce nu stie copilul sa arate sau sa gestioneze, drept pentru care tu il vei putea ajuta in acest sens.

Jocul de rol are beneficii majore mai ales in primii ani de viata, atunci cand copilul incepe sa inteleaga nu doar ce simte, dar si cum sa reactioneze in functie de ce simte. 

Participa la ateliere dedicate sentimentelor

Vei ramane surprins de cat de mult conteaza pentru copil sa stie ca nu e singur si ca sentimentele sunt de fapt trairile sale similare cu cele ale persoanelor din jur. Pentru a veni in intampinarea copiilor, in vederea exprimarii sentimentelor cu o mai mare usurinta, sunt create ateliere care lucreaza individual sau in grup si in care activitatile conduc catre invatare si gestionare facila a emotiilor si sentimentelor.

Ofera-i copilului tau propriul exemplu

Daca tu vei fi un parinte care isi exprima sentimentele, care vorbeste si care stie sa gestioneze emotiile, atunci si copilul tau va invata ca este in regula sa faca asta. In consecinta, el va putea sa identifice mai usor starile prin care trece, sentimentele si va mai sti ca nu este gresit sa arate sau sa vorbeasca despre ceea ce simte. Din pacate aceasta este una dintre marile probleme ale lumii moderne, deoarece copiii cresc adesea sub cutuma rusinii de propriile trairi. 

Incurajeaza copilul spre pasiunile sale

Uneori chiar si cele mai puternice sentimente pot fi exprimate cu ajutorul pasiunilor pe care le are copilul. Pictura, desenul, sportul sau muzica sunt doar cateva dintre exemplele prin care un copil isi poate exprima sentimentele. Ai grija si ofera suport in acesta directie, daca observi anumite veleitati in domeniu, deoarece de multe ori acest lucru s-ar putea sa fie cheia catre o dezvoltarea armonioasa din punct de vedere emotional. Incearca sa sprijini demersurile artistice, deoarece adesea copiii introverti gasesc aceasta cale ca fiind cea mai eficienta pentru a-si exprima sentimentele. 

Este foarte important sa ii arati copilului inca de timpuriu ce sunt sentimentele si cum le poti gestiona, dar si cum sa se descurce in situatii in care sentimentele devin prea mari pentru a putea fi gestionate. Gasiti impreuna solutiile potrivite si bucura-te de fiecare progres, deoarece acela este drumul catre o dezvoltare armonioasa. 


0 comentarii

    Momentan nu exista nici un comentariu adaugat.
    Daca doriti sa adaugati unul, completati formularul de mai jos.

Spune parerea ta