Direct la continutul paginii »

Cum putem reduce deficitul de forță de muncă din România cu ajutorul personalului străin

Poza stire 'Cum putem reduce deficitul de forță de muncă din România cu ajutorul personalului străin'
21 Aprilie 2021 0 comentarii

 

Lipsa forței de muncă în România este o realitate cu care din ce în ce mai mulți angajatori autohtoni trebuie să se confrunte. Motivele sunt diverse, dar adevărul este că, pentru a redresa piața muncii din România și a-i convinge pe români să revină în țară, va fi nevoie de schimbări structurale ce pot dura zeci de ani. Între timp, angajatorii trebuie să găsească variante pentru a-și continua activitatea. 

 

Articolul de față nu vizează modificările ce pot redresa piața muncii, ci mai degrabă una dintre cele mai potrivite soluții pe care le pot alege recrutorii români în contextul actual. Ne referim desigur la angajarea personalului străin. 

 

Cauzele deficitului de forță de muncă 

 

De ce am ajuns în această situație? Unul dintre motivele principale este reprezentat de migrația în masă a muncitorilor calificați și a tinerilor talentați către țările din vest care oferă atât condiții de muncă și de trai la standarde mai înalte, dar și salarii mai atractive. 

 

Desigur, nu putem exclude și factori care nu țin de condițiile de muncă, precum scăderea natalității sau eșecul sistemului de învățământ de a produce angajați care să se plieze pe nevoile curente. 

 

Sectoarele în pericol

 

Lipsa de personal nu se manifestă în toate sectoarele. Industriile care au de suferit cel mai mult din cauza acestei crize sunt industria ușoară, construcțiile, agricultura, HoReCa, fmcg și industria serviciilor. 

 

De unde importă România angajați? 

 

Conform studiilor efectuate, România preferă să recruteze angajați din țările non-UE. Preponderent forța de muncă este adusă din Asia, locuitorii din această regiune având un nivel de trai mai scăzut și mai puține posibilități de a se angaja pe un salariu profitabil în țara natală. Majoritatea angajaților străini provin din Filipine, Sri Lanka, Vietnam, Nepal, India, Thailanda și Indonezia. 

 

Ce presupune procesul de atragere a forței de muncă? 

 

Vom dezvolta în cele ce urmează pașii pe care trebuie să îi urmeze o companie care dorește să angajeze personal străin. În primul rând veți apela la o firmă de recrutare a forței de muncă, firmă ce se va ocupa de selectarea potențialilor angajați. Procedura angajării va cuprinde următoarele formalități:

 • Obținerea avizului de angajare;
 • Obținerea vizei de lungă ședere;
 • Obținerea dreptului de ședere;
 • Eliberarea unui permis de ședere în scop de muncă;

 

Deoarece acest proces poate dura câteva luni, este recomandabil ca firma angajatoare să aibă un plan de afaceri bine pus la punct și să estimeze necesarul de personal pe termen mediu într-un mod realist. 

 

Avantaje și dezavantaje 

 

Deși procesul de recrutare pentru acești angajați poate părea unul anevoios, beneficiile sunt pe măsură. Angajații străini dau dovadă de seriozitate și devotament și ajută la crearea unui mediu multicultural. Pentru mediere și formalități se recomandă contractarea serviciilor unei companii de profil precum agenția de recrutare International Work Finder.

 

Printre beneficiile colaborării cu o agenție profesionistă enumerăm:

 • Desfășurarea procesului de recrutare resurse umane ce include profilarea, selecția și aducerea candidaților în România;
 • Întocmirea formalităților de imigrare. Agenția se va ocupa de toate documentele și adeverințele necesare;

 • Medierea, procedură ce presupune aducerea unui consultant dedicat mereu la dispoziția clientului, atât pe parcursul procesului de recrutare, cât și după încheierea acestuia pe toata perioada contractuala;

 • Susținere pentru integrarea noilor angajați, adică workshop-uri de cultură românească și cursuri de limba română/engleză. 

 

Există desigur și niște avantaje sociale de luat în calcul, precum crearea comunităților multiculturale și consolidarea toleranței etnice. 


 

0 comentarii

  Momentan nu exista nici un comentariu adaugat.
  Daca doriti sa adaugati unul, completati formularul de mai jos.

Spune parerea ta