Direct la continutul paginii »

Cei 4C ai Diamantelor: Ghid Practic

Poza stire 'Cei 4C ai Diamantelor: Ghid Practic'
30 Noiembrie 2018 0 comentarii

Sistemul 4 C al diamantelor ne arata ca fiecare diamant este unic. Accesand www.royaldiamante.ro aflam ca sistemul celor 4C a fost perfecționat în anii ’50 de Institutul American de Pietre Prețioase - Gemological Institute of America - GIA si acesta a fost acceptat pe plan mondial, atat de gemologi, cat și de investitori. Pentru a calcula valoarea unui diamant, expertii se refera la ceea ce ei numesc “Cei 4 C” - caratul, culoarea, claritatea si taietura. Toti acesti factori vor influenta valoarea diamantului.

Primul ‘’C’’, caratul, este o masura de greutate, nu dimensiune. Caratul este unitatea de masura standard pentru greutatea diamantului. Un carat echivalează cu 1/5 dintr-un gram, adică 0,20 grame. Termenul este de provenienta greceasca „keration”. In antichitate, „keration” era denumirea pentru samburii de roscova, folosiți ca unitate de masura a pietrelor naturale. In Romania, „caratul” a fost adoptat în 1911.

Diamantele sunt de fapt evaluate in functie de greutatea lor, nu in functie de marimea lor. Dimensiunea reala a unui diamant poate fi descrisa in milimetri. Un carat este impartit in 100 de puncte - un diamant care este de ½ de carat este de 50 de puncte. Greutatea in carate afecteaza pretul unui diamant mai mult decat orice alt “4 C”. Un diamant de doua ori mai mare, poate fi mai scump de patru ori. Diamantele mai mari sunt descoperite mai rar decat diamantele mici, ceea ce inseamna ca au o valoare mai mare. Din acest motiv, pretul unui diamant se ridica exponential cu dimensiunea acesteia.

Al doilea "C", culoarea. Un diamant poate imparti lumina precum o prisma, intr-un spectru de culori. Culoarea intr-un diamant actioneaza ca un filtru si diminueaza spectrul de culori emise. Mai putina culoare in diamant inseamna o gradare mai buna. GIA clasifica culoarea diamantelor pe o scala descendenta, de la D la Z, unde D este complet incolor, iar Z prezinta o tenta vizibila de culoare galben-maroniu.

Distincția intre aceste trepte individuale de culori este aproape invizibila unui ochi liber, neantrenat. Diamantele care sunt "incolore" sunt cele graduate D, E sau F si sunt foarte rare.evident, acestea au preturi premium. Doar un expert poate face distinctia intre clasificarile D, E sau F.

In cazul in care diamantele au fost clasificate G, H, I si Jaceasta inseamna ca sunt "aproape incolore",fiind cautate de investitori. G si H sunt uneori numite "albul rar" si sunt cele mai cautate dupa grupul "aproape incolor". Majoritatea diamantelor pe care le intalnim au culoarea de la G la I.Culoarea G este cea mai buna si este in topul grupului "aproape incolor ". Acest grad reprezinta o investitie buna, deoarece pietrele incolore pot fi foarte scumpe cunoscandu-se faptul ca mai putin de 2% din diamante sunt clasificate de culoarea D.

Foarte important este și aspectul de fluorescența. Diamantele au nivele diferite de fluorescența, rezultand sub lumina de neon un aspect albastru neplacut. Fluorescența unui diamant poate sa aiba următoarele intensitați: foarte puternica, puternica, medie, slaba sau fara fluorescenta.

Al treilea "C" – claritatea. Claritatea este o masura de puritate a diamantului. Aceasta ne indica daca un diamant este ireprosabil, adica fara imperfectiuni sau daca exista ceea ce expertii numesc incluziuni, mici imperfectiuni. Majoritatea imperfecțiunilor sunt microscopice și nu afecteaza frumusetea diamantelor. Diamantele cu cele mai putine și mici imperfectiuni au cel mai mare grad pe scala sistemului GIA al claritatii . Accesand site-ul www.royaldiamante.ro gasim descrierea claritatii acestora, pe grade. Gradul IF catre VS poate fi descris ca un grad de lux. Incluziunile sunt dificil de observat utilizand o marire de 10x, in lumina buna, si nu sunt vizibile cu ochiul liber.

Toate diamantele clasificate intre IF si VS sunt sclipitoare, stralucitoare, si nu sufera nici o pierdere vizibila din stralucire prin claritatea redusa. Gradul FL și IF include gama diamantelor fara imperfectiuni interne sau externe, foarte rare pe piața fiind și cele mai valoroase. In cazul clasificarilor SI1 si SI2 incluziunile sunt mici si vizibile prin marirea de 10x.Totusi pot exista unele lipsuri de stralucire abia vizibile. Orice diamant din aceste clase vor fi de asemenea stralucitoare si sclipitoare. Necunoscatorii nu vor vedea diferenta dintre un diamant clasificat VS si un diamant clasificat SI, in termeni de incluziuni sau stralucire, fara a utiliza marirea.

Al patrulea "C",taietura. Atunci cand diamantele sunt extrase din pamant nu arata ca pietrele pretioase. Pentru a fi transformate in bijuterii fine, acestea trec printr-un proces de taiere si slefuire. Transformarea acestor diamante brute in niste lucrari perfecte necesita munca, pricepere si indemanare. Taierea si forma sunt deseori confundate. Forma se refera la aspectul exterior al diamantului cum ar fi cele rotunde, smarald sau printesa. Taierea se refera la calitatile reflexive ale diamantului.

Cand un diamant este taiat in proportii corecte, lumina intra prin tabelul de diamante, se deplaseaza in pavilion si reflecta aceasta lumina dintr-o parte in alta inainte de a o reflecta inapoi prin tabelul diamantului. Aceasta lumina creeaza un efect de blit pe care o cunoastem ca stralucire sau sclipirea diamantului. Dacă taietura este adanca, lumina se pierde prin parțile laterale, iar daca este superficiala, lumina se pierde prin pavilion adica prin partea de jos a diamantului, inainte de a putea fi reflectata.

Sistemul GIA clasifica taietura diamantelor în 5 categorii distincte si anume: taietura ideala sau excelenta, taietura foarte buna, taietura buna, taietura corecta, taietura slaba. Pe langa taietura, de importanta majora este simetria fatetelor. Cu cat simetria este mai mare, se permite luminii sa se reflecte dintr-o fațeta in alta, la fel ca atunci cand este prinsa intre doua oglinzi. Un rol deosebit de important il detine si slefuirea diamantului. Un diamant nu este complet fara slefuire, care sporește finetea suprafetei acestuia.

Cel mai bine proportionat și fatetat diamant este „diamantul rotund” numit si „briliant”. Taietura a fost inventata de Marcel Tolkowsky in 1919, prin indicarea unui numar ideal de 58 fațete, un diamant cu unghiuri și proportii ideale. Tolkowsky a realizat acest calcul special pentru diamantele taiate în forma rotunda , ca sa-i scoata in evidența in cel mai bun mod stralucirea. Intotdeauna cand achizitionati o bijuterie cu diamante aceasta trebuie sa fie insotita de un Certificat care garanteaza autenticitatea sa. Astfel, va veti bucura pe viata de o achizitie pe care o puteti oferi si generatiilor urmatoare.

 

0 comentarii

    Momentan nu exista nici un comentariu adaugat.
    Daca doriti sa adaugati unul, completati formularul de mai jos.

Spune parerea ta