Direct la continutul paginii »

Ce să verifici dacă îți cumperi anvelope online

Poza stire 'Ce să verifici dacă îți cumperi anvelope online'
02 Martie 2021 0 comentarii

 

Achiziționarea unor anvelope noi poate fi o dilemă pentru mulți șoferi. Dorind să amâne cât mai mult o cheltuială pe care nu o consideră o urgență, se pot expune, singuri, la situații complet neplăcute. Deoarece, este vorba despre o investiție vitală, care trebuie inclusă în cheltuielile totale cu mașina, schimbarea anvelopelor este nu doar necesară, ci trebuie să respecte anumite reguli impuse de producători sau chiar de legislația în vigoare. Dacă a venit momentul sa cumperi un set nou de anvelope, nu mai sta pe gânduri. Citește următoarele recomandări și echipează-ți, cât mai repede, mașina, pentru a te putea deplasa în siguranță.

 

Ce trebuie să știi când cumperi anvelope online

Datorită tehnologiei actuale, anvelopele pot veni într-o mulțime de variante disponibile. Este greu să alegi, deoarece sunt peste 200 de materii prime diferite, modalitatea de realizare este una complicată, cu benzi de oțel, iar modelele și dimensiunile sunt, la rândul lor, nenumărate. Înainte de orice, însă, trebuie să fii atent la:

Dimensiune

Pentru a afla ce dimensiuni sunt potrivite pentru mașina, caută această informație în manualul de utilizare. Sau, poți verifica anvelopele montate deja. Codul înscris pe acestea poate fi dificil de înțeles dacă nu știi următoarele informații: 

  • Cifrele și literele se referă la lățimea, înălțimea și dimensiunea anvelopei. De ex: 195/55/R16;

 

  • 195 reprezintă lățimea anvelopei, în milimetri;

 

  • 55 este raportul dintre înălțimea anvelopei și lățimea anvelopei în procente;

 

  • R reprezintă tipul de construcție al anvelopei (R înseamnă radial);

 

  • 16 reprezintă diametrul jantei pe care se montează anvelopa, în inchi;alte informații includ codul pentru viteză (viteza maximă pentru care a fost prevăzută anvelopa) și indicele de sarcină (greutatea maximă pe care anvelopa o poate susține;

Toate aceste informații se regăsesc și în cartea mașinii.

Vară, iarnă sau All Season?

Cand cumperi anvelope noi, va trebui să ai în vedere sezonul pentru care îți echipezi mașina. Cel mai bine este să ai un set pentru vara și unul pentru iarnă. Fiecare dintre acestea are atribuții specifice care vor transforma condusul într-o experiență sigură și confortabilă.

Anvelopele All-season sunt potrivite dacă locuiești într-o zonă în care clima nu atinge temperaturi extreme, nici vara și nici iarna. Deși, aceste anvelope îți vor permite să circuli cu ele pe tot parcursul anului, ai în vedere că nu poți cere performanțe maxime de la mașina ta, atunci cand asfaltul este prea încins ori este acoperit cu un strat mare de zăpadă sau gheață. 

Ce gen de șofer ești?

În funcție de stilul tău de șofat, agresiv ori calm, va trebui să alegi anvelope care să se adapteze manevrelor pe care le realizezi. Pentru un stil de condus agresiv, sunt recomandate anvelope cu stabilitate în viraj și timpi rapizi de frânare. Dacă stilul tău este unul calm, alege anvelope cu rezistență mai redusă la rulare, deoarece, vei optimiza, în acest fel, consumul de combustibil. 

Clasele de aderență

Acest indicator îți va spune cat de rapid frânează anvelopele, atunci când carosabilul este ud. O clasa de aderență A înseamnă cel mai ridicat nivel de siguranță. Între două clase consecutive de frânare sunt diferențe de 3-5 metri, respectiv 1 lungime de mașină aproximativ. Ultima clasă de aderență este G, care are rezultate la frânare cu 18 metri mai mici față de clasa A. 

Ce tip de drumuri folosești?

În funcție de acest detaliu, poți alege anvelope pentru asfalt, pentru noroi, pentru on/off road sau doar off road. Dacă șofezi, în general, pe drumuri asfaltate, sunt recomandate niște anvelope specifice, deoarece, oferă cele mai bune condiții de siguranță. 

 

Anvelopele determina aproximativ 20% din consumul de carburant așa că ține cont de recomandările de mai sus, ca să le alegi pe cele mai potrivite pentru mașina ta. 


 

0 comentarii

    Momentan nu exista nici un comentariu adaugat.
    Daca doriti sa adaugati unul, completati formularul de mai jos.

Spune parerea ta