Direct la continutul paginii »

Ce investigaţii presupune o evaluare completă a stării de sănătate?

Poza stire 'Ce investigaţii presupune o evaluare completă a stării de sănătate?'
07 Mai 2021 0 comentarii

 

Evaluarea completă a stării de sănătate implică numeroase teste și examene clinice menite să ofere cât mai multe informaţii despre sănătatea dumneavoastră.

De cele mai multe ori acestea verifică starea plămânilor, a ficatului, a sistemului cardiovascular, rinichilor și sistemului nervos, utilizând printre altele teste imagistice și analize de sânge.

În timp ce dieta echilibrată și exerciţiile fizice sunt necesare pentru un stil de viaţă sănătos, la fel de importante sunt și consultaţiile regulate, pentru că acestea evidenţiază anumite riscuri sau chiar afecţiuni încă în stadiul incipient.

Datorită importanţei acestor investigaţii din ce în ce mai multe clinici oferă pachete de analize special concepute pentru fiecare gen și vârstă dar și posibilitatea de a adăuga investigaţii adiţionale, la alegere.

În acest articol vă vom prezenta câteva dintre cele mai utilizate investigaţii efectuate într-o evaluare completă, evidenţiind în același timp importanța acestora și metodele folosite pentru a le efectua.

4 investigaţii importante

Chiar dacă evidenţierea afecţiunilor asimptomatice este una dintre cele mai importante motive pentru a apela la o evaluare completă, aceasta mai poate fi folosită și pentru a verifica calitatea stilului de viaţă practicat, specialistul putând sugera diferite modificări în funcţie de rezultatele primite.

Examenul clinic general

De regulă acest tip de examinare se efectuează la începutul consultației, când medicul se interesează de istoricul medical, stilul de viaţă și probleme apărute recent sau alte abateri de la normal.

În timpul acestei consultaţii este indicat să menţionaţi orice simptome aveţi sau aţi avut și să discutaţi despre orice alte îngrijorări.

După efectuarea anamnezei medicul va utiliza un tensiometru și pulsoximetru pentru a verifica tensiunea arterială, pulsul și saturaţia de oxigen, trecând apoi la palparea anumitor zone din corp pentru a verifica organele din interior.

Medicul va trece apoi la verificarea plămânilor și a inimii prin folosirea unui stetoscop și va verifica IMC-ul sau indicele de masă corporală prin măsurarea înălţimii și a greutăţii corporale.

Analizele de sânge

Analizele de sânge reprezintă una dintre cele mai importante metode de evidențiere a stării generale de sănătate, acestea fiind necesare pentru aproape orice tip de investigaţie.

În urma recoltării, acestea pot oferi informaţii despre profilul lipidic și colesterol, despre glicemie, calciu și alte minerale importante dar și despre prezenţa altor infecţii, hemoleucograma fiind una dintre cele mai frecvente analize efectuate.

Deoarece analizele de sânge pot verifica un număr mare de valori, opțiunile pot fi numeroase așa că medicul va recomanda cele mai relevante analize, în funcţie de obiectivul dorit.

Consult cardiologic

Pentru o consultaţie cardiologică detaliată și o evaluare precisă medicul va apela la anumite teste, acestea fiind necesare pentru a obţine informaţiile dorite.

Medicul poate folosi testul EKG sau electrocardiograma pentru a observa schimbările de ritm cardiac sau pentru a prezice dezvoltarea unui infarct ori RMN-ul pentru a examina inima și vasele de sânge.

În urma testelor imagistice medicul poate analiza structura inimii și functionalitatea acesteia, dar și blocajele prezente la nivelul arterelor coronare și identificarea zonelor din creier afectate de un accident vascular cerebral.

Pentru un consult cardiologic amănunţit puteţi apela la cea mai apropiată clinică de cardiologie din București, pentru că specialiștii de acolo vă oferă servicii de calitate și tratamente personalizate.

Consult pulmonar

În cadrul acestei consultaţii se va verifica starea sistemului respirator, medicul având la dispoziţie numeroase teste la care poate apela.

Spirometria este unul dintre cele mai utilizate teste de acest tip, medicul putând măsura cantitatea de aer care intră și iese din plămâni, acesta putând diagnostica astfel prezenţa sau absenţa bronhopneumopatiei obstructive cronice sau BPOC.

Testele imagistice sunt și ele folosite foarte des în această investigaţie, pentru că pot evidenţia probleme cum ar fi pneumonia, cancerul pulmonar sau fibroza pulmonară, aceasta din urmă fiind o afecţiune mai rară dar care afectează de obicei ambii plămâni.


Indiferent de motivele efectuării acestor evaluări, informaţiile obţinute sunt utile în prescrierea unor tratamente eficiente, care să vă îmbunătățească starea de sănătate,  pentru a trăi o viaţă cât mai frumoasă și liniștită.


0 comentarii

    Momentan nu exista nici un comentariu adaugat.
    Daca doriti sa adaugati unul, completati formularul de mai jos.

Spune parerea ta