Direct la continutul paginii »

Ce inseamana preluarea responsabilitatilor de mediu?

Poza stire 'Ce inseamana preluarea responsabilitatilor de mediu?'
22 Martie 2021 0 comentarii

 

Principiul răspunderii extinse a producatorului (REP), prevede ca responsabilitatea acestuia  cu privire la produsele scoase pe piata sa includa si etapa de postconsuma produsului respectiv. Acest principiu se concentreaza pe obiective de mediu precum: imbunatatirea designului produselor, reutilizarea ambalajelor, colectarea eficienta si reciclarea deșeurilor de ambalaj. 


Se impune, astfel, atingerea unor obiective legale de valorificare a deşeurilor de ambalaje, iar producatorii pot alege sa predea responsabilitatea cu privire la indeplinirea acestor obiective catre operatori economici licențiați  (OIREP).


Preluarea responsabilității de valorificare a  deseurilor poate fi efectuata apeland la un OIREP - organizatie care implementeaza obligatiile privind raspunderea extinsa a producatorului - specializat in ceea ce priveste procesul de preluare responsabilitate de mediu.


Ce inseamna preluarea responsabilitatilor de mediu?


Transferul de responsabilitate catre un OIREP are ca principal scop delegarea țintelor  de valorificare eficienta a deseurilor de ambalaje, astfel incat acest operator economic licențiat, contractat de catre producator, sa desfasoare activitati menite sa indeplineasca obiectivele reglementate prin Ordonanţa de urgenţă 50/2019 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 196/2005 privind Fondul pentru mediu şi pentru modificarea şi completarea Legii nr. 249/2015.


Astfel, prin preluarea responsabilitatii de mediu, operatorul economic licențiat  se va asigura ca îndeplinește urmatoarele obiective anuale de valorificare prin reciclare :

 

  • Reciclare deseuri  de ambalaje din aluminiu 20%;
  • Reciclare deseuri   de ambalaje din sticla 60%;
  • Reciclare deseuri   de ambalaje din hartie si carton 60%;
  • Reciclare deseuri  de ambalaje  din plastic 22.5%, din care 55% se aplica pentru materiale de tip PET; 
  • Reciclare deseuri   de ambalaje din Lemn 15%;
  • Reciclare deseuri   de ambalaje din Metal 50%.

Prin preluarea responsabilitatilor de mediu, un operator economic licentiat  optimizeaza costurile aferente indeplinirii obligatiilor de reciclare si valorificare prin reciclare, respectiv prin alte metode,a deseurilor de ambalaje, inclusiv a obiectivului global de 60% din toate tipurile de deseuri de ambalaj, acopera costul negativ al procesului de  valorificare prin reciclare, respectiv valorificare prin alte metode,  si ofera monitorizare permanenta a cifrelor legate de obiectivele anuale de reciclare. 


Ce face un OIREP pentru producatori, ca urmare a preluarii responsabilitatii de mediu


Un operator economic licențiat  preia responsabilitatea companiei (fie ea producatoare, importatoare sau distribuitoare de ambalaje) in privinta indeplinirii obiectivelor de valorificare a deseurilor de ambalaj, raporteaza date cu privire la cantitatea de deseuri de ambalaje valorificate, plateste taxele aferente catre Fondul de Mediu in cazul in care nu au fost indeplinite obiectivele de reciclare sau valorificare a deseurilor de ambalaje si gestioneaza relatia cu autoritatile de mediu cu privire la numeroase aspecte ce rezulta din aplicarea principiului responsabilitatii extinse a producatorului.Pentru semnarea unui contract de preluare a responsabilitatii de catre producatori este necesar sa fie prezentat, in prealabil, Certificatul de atestare fiscală, obtinut din partea Administratiei  Fondului pentru mediu.De ce sa alegi un OIREP pentru preluarea responsabilitatilor de mediu?


Beneficiezi de expertiza unei organizatii de implementare a obligațiilor  privind responsabilitatea extinsa a producatorului, alcatuita din profesionisti cu o experienta semnificativa in implementarea schemelor de responsabilitate extinsa a producatorilor din Romania si ai garantia contractarii unor operatori economici care gestioneaza deseurile de ambalaje evaluati conform unor criterii stricte de selectare si auditare.  


In plus, un OIREP desfasoara activitati extinse in scopul sensibilizarii, educarii si constientizarii in randul cetatenilor si institutiilor cu privire la protejarea mediului prin prevenirea, reutilizarea si reciclarea deseurilor. 


0 comentarii

    Momentan nu exista nici un comentariu adaugat.
    Daca doriti sa adaugati unul, completati formularul de mai jos.

Spune parerea ta