Direct la continutul paginii »

7 elemente cheie ale unui teambuilding

Poza stire '7 elemente cheie ale unui teambuilding'
02 Iunie 2023 0 comentarii

 

Lucrul în echipă înseamnă un tip de cooperare care permite participanților să obțină rezultate mai bune decât ar fi obținut individuial. Echipa trebuie să aibă un scop, iar membrii echipei trebuie să dezvolte relații eficiente pentru a atinge obiectivele propuse. Cu alte cuvinte, este vorba despre procesul de transformare a unui grup într-o echipă cu un set de obiective și cu membri capabili să colaboreze pentru a le realiza.


În acest articol, vă spunem care sunt cele mai importante elemente de care este nevoie pentru realizarea unei echipe funcționale și de succes.

 

Elementele cheie ale unei echipe de succes

O echipă de succes nu se dezvoltă peste noapte, este nevoie de timp, încredere, muncă susținută și de servicii pentru organizarea de teambuilding-uri, oferite de specialiști în motivarea și implicarea angajaților, creatori de experiențe unice în echipă. Iată care sunt aspectele esențiale care pot ajuta la formarea unei echipe de succes:

- comunicarea: este esențială pentru lucrul în echipă. Fiecare membru al echipei trebuie să fie la curent cu progresul și informațiile noi. În plus, trebuie să înțeleagă stilurile de comunicare abordate și să știe să le folosească în beneficiul echipei. Foarte importantă este ascultarea celorlalți și eventual încurajarea tuturor membrilor. O echipă autentică nu are nevoie de membri izolați, ci inspirați, persoane care se simt încurajate să-și exprime punctele de vedere și expertiza.
- delegarea de sarcini către cei mai buni: se presupune că membrii unei echipe se cunosc suficient de bine pentru a ști cine poate îndeplini cel mai bine o sarcină specifică. De altfel, este recomandat ca fiecare membru al echipei să aibă alocat din start un domeniu de expertiză, pentru a oferi echipei cele mai bune idei. Acest lucru crește productivitatea și asigură echipa că membrii sunt apreciați în funcție de efortul cu care contribuie la proiect.
- susținerea reciprocă: membrii echipei nu numai că trebuie să lucreze împreună, dar trebuie să se susțină reciproc și să ofere idei care pot crește nivelul productivității.
- diversificarea: este important ca într-o echipă să existe oameni potriviți pentru toate taskurile necesare. O echipă formată numai din lideri nu poate funcționa adecvat și nici una formată numai din executanți.
- stabilirea unui scop clar: scopul are legătură cu comunicarea, dar e mai mult de atât. Este vorba despre stabilirea unui scop corporativ exprimat clar și cunoscut de toți membrii echipei. Acest lucru va permite angajaților nu numai o mai mare independență în îndeplinirea responsabilităților personale, ci și îndeplinirea scopului de baza al echipei. De altfel, este dificil ca membrii unei echipe să contribuie la o sarcină mai mare atunci când aceasta nu este cunoscută. Important de reținut, trebuie să existe transparență în ceea ce privește scopul corporativ.

- încurajarea și asumarea riscului: orice succes presupune un anume risc, de aceea orice echipă trebuie să încurajeze asumarea riscurilor sănătoase. De pildă, membrii echipei nu sunt pedepsiți pentru că au greșit în evaluările făcute, sau pentru că au avut curajul de a-și asuma riscuri. Dimpotrivă, ei ar trebui susținuți, pentru că sunt cei care creează un mediu de muncă inovator, creativ și beneficiază de încrederea celorlalți.
- încrederea: onestitatea și comunicarea sunt esențiale într-o echipă. Încrederea se poate dezvolta prin: oferirea de oportunități pentru ca relațiile dintre membrii echipei să se dezvolte în mod natural, împărtășirea poveștilor de succes, felicitarea membrilor echipei pentru realizările obținute, crearea unei scheme de responsabilizare și definirea rolurilor, încurajarea inițiativei, evitarea micromanagementului.  

Spiritul de echipă nu trebuie numai dezvoltat, ci și întreținut. Chiar dacă ați construit echipa de succes capabilă să ducă la bun sfârșit orice proiect asumat, ea trebuie făcută să reziste în timp, astfel încât fiecare membru al echipei să-și asume scopul comun, să fie un element de încredere și să comunice suficient de bine cu ceilalți pentru îndeplinirea obiectivului agreat de organizație.

0 comentarii

    Momentan nu exista nici un comentariu adaugat.
    Daca doriti sa adaugati unul, completati formularul de mai jos.

Spune parerea ta