Direct la continutul paginii »

Proceduri medicale și tratamente de ultimă generație pentru a rămâne însărcinată

Poza stire 'Proceduri medicale și tratamente de ultimă generație pentru a rămâne însărcinată'
21 Octombrie 2020 0 comentarii

 

Infertilitatea reprezintă imposibilitatea de a concepe un copil și se poate manifesta atât la femei, cât și la bărbați. În cazul femeilor, această problemă se definește drept  incapacitatea de a obține o sarcină în decursul unui an (12 luni consecutive), în condițiile unor raporturi sexuale pe perioada ovulației. 

Cuplurile afectate de această problemă necesită efectuarea unor investigații medicale pentru identificarea cauzei infertilității. Deși există cazuri în care infertilitatea poate fi soluționată prin tratarea afecțiunilor care o cauzează sau prin administrarea unor medicamente, există și situații când singurele soluții sunt procedurile de ultimă generație. Iată ce tratamente sunt disponibile pentru a putea rămâne însărcinată.


Ce presupune procesul de concepție?

Pentru a rămâne însărcinată, un spermatozoid trebuie să ajungă la ovulul fertil aflat în una din cele două trompe uterine. Acest proces de fertilizare poate părea simplu, având în vedere faptul că aproximativ 300 de milioane de spermatozoizi ajung în vagin în timpul raportului sexual. Însă până la trompele uterine, spermatozoizii trebuie să urmeze un traseu dificil: 


  1. O mare parte din spermatozoizi sunt pierduți prin scurgerea lichidului seminal la exteriorul vaginului, iar altă parte, de mediul acid al vaginului. 

  2. Cei care mai rămân sunt distruși de mucusul de la nivelul colului uterin. 

  3. Sistemul imunitar feminin anihilează, la rândul său, o parte din spermatozoizii ajunși în uter. 

  4. Jumătate din spermatozoizii viabili călătoresc spre trompa uterină care nu conține ovulul fertil. 

  5. La final, doar câteva zeci de spermatozoizi reușesc să se apropie de ovulul fertil din cealaltă trompă uterină și doar unul ajunge la acesta. 


Apoi, ovulul fecundat trebuie să se implanteze în peretele uterin.


În aceste condiții, eventualele afecțiuni ginecologice fac dificil procesul de concepție. De asemenea, numărul scăzut de spermatozoizi al partenerului sau mobilitatea scăzută a spermatozoizilor scad șansele de a rămâne însărcinată.

Proceduri medicale pentru obținerea unei sarcini

Procedura medicală este aleasă după vârstă, durata de infertilitate, preferințele cuplului și alți factori.

Inseminarea intrauterină

Inseminarea intrauterină sau inseminarea artificială este o procedură medicală prin care spermatozoizii colectați de la partener sau donator sunt introduși direct în uter. 

În cazul unui număr redus al spermatozoizilor în lichidul seminal sau în cazul femeilor cu ovulație neregulată, inseminarea artificială poate fi utilă. De asemenea, procedura se utilizează în alte cazuri de infertilitate masculină (probleme de erecție, malformații genitale etc.) sau infertilitate inexplicabilă. Aceasta dă rezultate atunci când partenera are o rezervă optimă de ovule, are vârsta de sub 35 de ani și nu prezintă infertilitate. 

După colectarea spermei și prelucrarea acesteia în laborator, se obține un concentrat de spermatozoizi. În perioada ovulației, acest preparat special se introduce în uter cu ajutorul unui tub subțire, prin vagin. Procedura durează câteva minute. Uneori, se utilizează medicamente pentru stimularea ovulației, însă acest lucru poate determina o sarcină multiplă.

Fertilizarea în vitro (FIV)

Fertilizarea în vitro reprezintă o metodă de reproducere asistată, prin care fertilizarea are loc în laborator. Ovulele și spermatozoizii colectați sunt puși în contact pentru a forma embrioni. Apoi, un embrion este implantat în uterul pacientei, în timp ce excesul de embrioni este păstrat prin congelare pentru o intervenție ulterioară, dacă va mai fi nevoie. Atât ovulele, cât și spermatozoizii pot fi recoltate de la donatori.

Metoda este utilă pentru femeile care au trompele uterine blocate, tulburări de ovulație severe, rezervă de ovule redusă, dar și alte afecțiuni. De asemenea, metoda se folosește și în caz de infertilitate masculină sau inexplicabilă. FIV se utilizează și dacă se optează pentru o mamă purtătoare (surogat), în cazul în care uterul pacientei nu este funcțional. Procedura este disponibilă pe fetalcare.ro.

Injecția intracitoplasmatică de spermă (ICSI)

ICSI, o altă formă de FIV, este o metodă de fertilizare care presupune injectarea unui singur spermatozoid într-un ovul matur. După recoltarea ovulului și spermatozoizilor și selecția acestora, ovulul este puncționat cu un ac microscopic, iar spermatozoidul este introdus în interiorul acestuia. Această metodă este utilizată atunci când spermatozoizii nu pot fertiliza singuri ovulul matur în tehnica FIV. 

Transferul intrafalopian de zigoți/de gameți

Transferul intrafalopian de zigoți este o formă de FIV care presupune introducerea embrionului tânăr în una dintre trompele uterine. Din trompa uterină, acesta va călători ulterior în uter și se va implanta. Transferul intrafalopian de gameți presupune introducerea ovulului matur și a spermatozoizilor în trompele uterine, unde se va produce fecundarea. Aceste metode sunt folosite mai rar.


În concluzie, există proceduri medicale moderne care te pot ajuta să rămâi însărcinată, dacă nu reușești să obții o sarcină în mod natural. Deși acestea nu garantează întotdeauna obținerea unei sarcini, merită să le încerci. 


0 comentarii

    Momentan nu exista nici un comentariu adaugat.
    Daca doriti sa adaugati unul, completati formularul de mai jos.

Spune parerea ta