Direct la continutul paginii »

Importanța jocului și jucăriilor în dezvoltarea copilului

Poza stire 'Importanța jocului și jucăriilor în dezvoltarea copilului'
21 Octombrie 2022 0 comentarii

 

Este vital ca orice copil să se joace încă de la cele mai fragede vârste. Doar așa, creierul va fi stimulat să formeze noi conexiuni neuronale, care îi vor permite să afle mai multe lucruri despre el și despre lumea din jurul lui. 


Începând cu micul carusel de la marginea patului și până la zornăitoare, jucării pentru dentiție, păpuși, ursuleți, cărți de colorat sau gama de jucării interactive pentru copii, toate oferă diferite beneficii, printre care: 

 

  1. Dezvoltarea abilităților motrice

Indiferent dacă este vorba despre mușchii mici de la degete și mâini sau despre mușchii mari de la picioare și trunchi, abilitățile motorii sunt stimulate cu ajutorul unor jucării potrivite. Cei mici pot să se dea pe tobogan, să meargă cu bicicleta ori să sară pe trambulină, iar mușchii din tot corpul vor avea de câștigat. Pe de altă parte, atunci când îmbracă o păpușă, când se joacă cu mașinuțele sau când construiesc un castel din cuburi de lemn, sunt în avantaj abilitățile motrice fine, alături de coordonarea ochi-mână. Tot jucăriile le permit copiilor să descopere noțiuni importante, cum este și echilibrul. 


  1. Dezvoltarea creativității

Jocul liber, fără reguli sau constrângeri, îi stimulează pe cei mici să creeze scenarii complexe. Limita este doar imaginația, iar atunci când este vorba și despre culori, plastilină sau jocuri art & craft, veți avea la finale adevărate opere de artă. Atunci când se joacă, cei mici inventează lumi fantastice, cu personaje incredibile, fiecare dintre acestea având un rol bine definit, care exprimă simboluri și mesaje asociate. 

  1. Abilități de rezolvare a problemelor

Odată cu joaca, pot apărea destule situații care necesită intervenția unui adult. Dar, pe măsură ce timpul trece, copiii învață care sunt soluțiile la problemele cu care se confruntă, iar asta îi va încuraja să devină independenți. Jocurile de construcții sau cele logice, le arată celor mici cum să identifice o problemă și cum să gândească o rezolvare structurată în mai multe etape. Este vorba despre gândirea abstractă, care permite înțelegerea legăturii dintre cauză și efect. 

  1. Dezvoltarea vocabularului și a comunicării

Cărțile se numără printre cei mai importanți prieteni ai copiilor. Încă de la cele mai fragede vârste, ei pot primi cărți distractive care au ilustrații frumos colorate, care au butoane pentru muzică sau care permit utilizarea creioanelor colorate. Abilitățile de comunicare se vor dezvolta într-un mod natural, iar copilul tău va putea să spună rapid primele propoziții. 

  1. Susțin dezvoltarea emoțională

Atunci când se joacă, cei mici experimentează diferite emoții și sentimente, pe care nu le cunosc și pe care nu le pot denumi. Cu toate acestea, ei reușesc cumva să își regleze emoțiile, iar atunci când sunt într-un grup de prieteni pot afla despre empatie și cum să facă față unor opinii diferite. Toate acestea ajută la dezvoltarea lor emoțională, iar părinții și specialiști pot afla multe informații importante atunci când urmăresc un copil care se joacă. 


Cu ajutorul jucăriilor, copiii își fac mult mai ușor prieteni, lărgindu-și orizontul social în fiecare zi. Atunci când se joacă, copii pot să își descopere propriile interese, să învețe tehnici de negociere și rezolvare a problemelor, dar și să capete un nivel mai ridicat de concentrare. Fiind mai mult decât niște simple obiecte pentru joacă și distracție, jucăriile contribuie într-o măsură foarte mare la dezvoltarea armonioasă a copiilor. 


Jucăriile sunt alături de cei mici pe toată perioada copilăriei, susținându-i în procesul de dezvoltare, pas cu pas. De fiecare dată când au acces la o jucărie nouă, copiii sunt transportați într-un univers fantastic, complet nou, pe care ei trebuie să îl umple cu personaje și întâmplări. Ei pot transforma obiectele și le pot da utilizări inedite, iar combinarea tuturor abilităților menționate mai sus, îi va ajuta să se transforme în niște adulți echilibrați și competenți.


0 comentarii

    Momentan nu exista nici un comentariu adaugat.
    Daca doriti sa adaugati unul, completati formularul de mai jos.

Spune parerea ta