Direct la continutul paginii »

Hernia de disc: tehnici minim invazive

Poza stire 'Hernia de disc: tehnici minim invazive'
02 Octombrie 2020 0 comentarii

 

Hernia de disc este o afecțiune frecventă la nivelul coloanei vertebrale. Aceasta presupune ieșirea nucleului pulpos în afara annulusului, in canalul vertebral. Coloana vertebrală este alcatuita din vertebre (oasele coloanei vertebrale) și discuri intervertebrale. Discurile dintre vertebre au rolul de a face coloana vertebrală flexibilă și de a o proteja față de diferite șocuri produse de activitatea fizică. Discurile sunt compuse dintr-un inel fibros la margine și de un nucleu pulpos (conținut gelatinos) în centru. Atunci când inelul fibros se deteriorează, nucleul pulpos poate ieși în afară, ceea ce poartă numele de hernie de disc. Află mai multe despre această afecțiune și despre metodele de tratament minim invazive.

Simptome

Hernia de disc poate apărea la nivelul oricărui segment al coloanei vertebrale. De cele mai multe ori, afecțiunea apare la nivelul zonei cervicale (gât) și a celei lombare (partea inferioară a spatelui). Aceasta exercită presiune asupra nervilor din vecinătate, ceea ce conduce la apariția simptomelor. Simptomele herniei de disc sunt:

 

Durere la nivelul spatelui cu sau fara iradiere la nivelul unui membru inferior in teritoriul deservit de radacina nervoasa comprimata (hernie lombara), durere la nivelul cefei cu sau fara iradiere la nivelul unui membru superior in teritoriul deservit de radacina nervoasa comprimata (hernie cervicala) sau durere la nivelul coloanei toracale cu sau fara iradiere paravertebrala (laterala) (hernie toracala).

 

  • Tulburare de sensibilitate, responsabila de amorteala, furnicaturi, arsura la nivelul unei portiuni a membrului afectat.
  • Scadere de forta la nivelul unor muschi deserviti de o anumita radacina nervoasa.

 

Totuși, o hernie de disc ușoară poate fi asimptomatică.

Cauze

Hernia de disc apare deseori odată cu îmbătrânirea, deoarece discurile intervertebrale se uzează și se rup mai ușor. De asemenea, hernia de disc poate fi cauzată de ridicarea incorectă a obiectelor grele, atunci când se pune presiune pe spate, în loc să se folosească mușchii picioarelor sau brațelor.

 

Riscul de a suferi o hernie de disc este mai mare dacă:

  • Ești supraponderal sau obez – greutatea în exces pune presiune asupra coloanei vertebrale.
  • Ai un loc de muncă care presupune ridicarea unor obiecte grele, cum ar fi profesiile din domeniul construcțiilor. 
  • Predispoziție genetică.

Tratament minim-invaziv

Hernia de disc poate fi tratată medicamentos, prin recuperare (kinetoterapie) si atunci cand se impune, prin interventie chirurgicala. Tratamentul chirurgical se impune in situatiile asocierii de deficit motor sau in cazul durerii persistente, dizabilitante, neresponsive la tratamentul de durere. Tehnicile clasice presupun secționarea și îndepărtarea  mușchilor din jurul coloanei, ceea ce poate prelungi perioada de recuperare. Tratamentele minim-invazive presupun tehnici care nu produc traume asupra corpului, nu sunt dureroase și permit o recuperare mai rapidă. Acestea se efectuează prin incizii mici, de câțiva milimetri. După un tratament minim-invaziv, pacientul poate pleca acasă în aceeași zi.

Discectomia endoscopică percutană

Discectomia endoscopică este o tehnică de chirurgie spinală minim invazivă, care se efectuează sub anestezie locală. Procedura constă în introducerea unui ac prin piele, în zona herniei. Prin ac, se introduce un instrument care ajunge în centrul discului. Acesta este utilizat pentru îndepărtarea nucleului pulpos. Acest lucru conduce la decompresia discului și la reducerea presiunii asupra nervilor din apropiere, ceea ce ajută la vindecarea durerilor. Conținutul gelatinos poate fi îndepărtat prin tăiere, prin ardere cu laser sau prin aspirare. Întreaga procedură este controlată sub ghidaj radiologic. Procedura durează în jur de 30 de minute, iar spitalizarea, doar câteva ore. Pacientul pleacă acasă în aceeași zi, având doar un bandaj de mici dimensiuni în zona asupra căreia s-a intervenit. 

Uneori, poate fi nevoie de fuzionarea vertebrelor. În acest caz, medicul umple spațiul liber rămas cu o proteză sau un grefon osos care duce la formarea de os nou. Astfel, vertebrele se unesc. 

 

În concluzie, hernia de disc se poate trata eficient prin tehnici minim invazive revoluționare.


 

0 comentarii

    Momentan nu exista nici un comentariu adaugat.
    Daca doriti sa adaugati unul, completati formularul de mai jos.

Spune parerea ta