Direct la continutul paginii »

De ce pompele de căldură sol-apă reprezintă o investiție inteligentă?

Poza stire 'De ce pompele de căldură sol-apă reprezintă o investiție inteligentă?'
29 Iunie 2019 0 comentarii

 

Energia regenerabilă este privită ca alternativă la resursele naturale exploatate industrial, cu afectarea mediului înconjurător și costurile lunare de întreținere pe măsură. Dacă energia eoliană și cea solară depind de mai mulți factori pentru a putea fi implementate, energia geotermală este accesibilă oricărui proprietar. Extragerea energiei depozitate în adâncul pământului cu ajutorul unei pompe de căldură se dovedește a fi o investiție inteligentă, rentabilă pe termen mediu și lung. Cele mai mari cheltuieli ale unei locuințe sunt iarna pentru încălzire, vara pentru climatizare și de-a lungul întregului an pentru apă caldă menajeră. Toate acestea pot fi obținute prin transferul căldurii pe care o înmagazinează pământul, consumând doar energia electrică utilizată de un compresor pentru acționarea pompei de căldură, cu un cost lunar mic. Implementarea unui sistem de pompe de căldură sol-apă constă în efectuarea de foraje, instalarea sistemelor de circulație a agentului termic din subteran până în casă și alegerea sistemului de distribuție a căldurii în casă prin pardoseală, radiatoare sau ventiloconvectoare.

Pompele de căldură nu produc doar căldură

Deși denumirea pare să îi limiteze utilitatea doar la sezonul rece, un sistem de pompe de căldură hidrogeofor.ro are marele avantaj de a produce iarna căldură, vara răcoare și apă caldă menajeră permanent. Deoarece pompa este reversibilă, aceasta permite inversarea principiului de funcționare. Astfel, aerul cald din încăpere este transferat prin sistem în pământ, unde este răcit și readus în locuință la o valoare de aproximativ 20 de grade, ideal pentru o zi toridă. Atunci când pompa de circulare funcționează fără acționarea compresorului, costul încălzirii sau al răcirii este 0. De asemenea, pompa de căldură încălzește apa menajeră indiferent de sezon, eliminând astfel necesitatea investirii într-un boiler.

Cheltuieli lunare minime

Am amintit faptul că pompa de căldură înlocuiește centrala termică, aparatul de aer condiționat și boilerul electric. Toate acestea sunt aparate convenționale care utilizează energie bazată pe combustie, care implică facturi mari emise de furnizori sau necesitatea achiziționării și depozitării de materie primă. Pentru funcționarea pompei de căldură, singura energie utilizată este cea electrică, necesară punerii în mișcare a compresorului. Așadar, cheltuielile pentru confortul termic iarna și vara și pentru utilizarea apei calde menajere sunt minime.

Adaugă valoare proprietății tale pe piața imobiliară

Orice investiție în produse de calitate instalate în locuința personală îi sporesc acesteia valoarea de piață. Dincolo de faptul că te bucuri de beneficiile sistemelor pe care le implementezi, acestea pot fi valorificate printr-o eventuală vânzare a casei. Este valabil și pentru pompele de căldură, sisteme care îți plasează proprietatea pe orbita unor potențiali clienți care doresc să investească în locuințe ecologice.

Ajută la protejarea mediului din interior și exterior

Pompele de căldură sunt cele mai puțin dăunătoare soluții HVAC (heating, ventilation, air conditioning) de pe piață. Diminuarea resurselor convenționale este o realitate, iar efectele prelucrării și întrebuințării acestora au urmări grave asupra mediului înconjurător. Specialiștii apreciază că înlocuirea aparatelor tradiționale de încălzire și răcire bazate pe combustie cu pompe geotermale într-o singură locuință echivalează cu plantarea a 750 de copaci. Însă beneficiile nu sunt doar pentru mediul înconjurător. Lipsa combustibililor fosili pentru încălzirea și răcirea casei elimină orice pericol de incendiu sau de intoxicare cu monoxid de carbon. În plus, căldura naturală pe timp de iarnă și mai ales aerul filtrat în sezonul rece sunt de o calitate net superioară. Diferențele bruște de temperatură pot fi resimțite greu de corpul uman, provocând disconfort. Avantajul pompei de căldură geotermale este că îți aduce în locuință o temperatură constantă indiferent de sezon la o valoare confortabilă.

Beneficiile instalării unei pompe de căldură sol-apă în locuința personală recomandă această investiție rentabilă pe termen mediu și lung. Înlocuirea a cel puțin trei aparate convenționale cu combustibili fosili – centrala termică, climatizarea și boilerul – cu unul singur, economic și ecologic, adaugă valoare proprietății, oferă confort în interior și aduce stabilitate bugetului familiei datorită cheltuielilor lunare minime.


0 comentarii

    Momentan nu exista nici un comentariu adaugat.
    Daca doriti sa adaugati unul, completati formularul de mai jos.

Spune parerea ta